Portugal

 

Witte wijnen

Wijn 1 Anselmo  MENDES   Muros Antigos  Alvarinho Vinho Verde 2017

13 % alc.vol. Vinificatie en rijping op inox. Granietbodem. Nabijheid Atlantische oceaan. Toplokatie Melgaço.

O : lichtgeel, groene reflectie, duidelijke waterrand;
N : perzik, citrus, pompelmoes, acacia, steenfruit, limoen;
M : fris, volle aanzet, evenwichtig, mooie aciditeit, pompelmoes, perzik, minerale toets en licht bittertje;

Een wijn met een mooi drinkplezier. Kan als aperitief gedronken worden of bij een koude visschotel. Uitdaging voor de regio : bewaren van de finesse bij de klimaatopwarming.

Wijn 2 Marta SOARES  Casal Figueira  Vinhas Velhas  Lisboa 2016

Druif : vital.  Biodynamie.  Vinificatie en rijping op inox. In de marge : constant sulfiteren  neemt de energie weg  en veroorzaakt gewenning wat resulteert in een “ dode “ wijn. 12 50% alc.vol.

O : licht strogeel , beperkte viscositeit;
N : weinig aromatisch, gesloten, na walsen impressies van citrus, peer rijp steenfruit;
M : steenfruit, citrus, iets molliger ( restsuiker ), bij aanzet lichte zoetigheid daarna mooie aciditeit om te eindigen met een licht bittertje in de afdronk. Middellange afdronk.

Serveren bij een vis, getomateerde saus en gekarameliseerde groenten.

Wijn 3 Quinta dos Carvalhais Reserva branco Dao 2015

De Daoregio heeft volgens Bert JEURIS het meeste potentieel. Amphitheater gevormd door een reeks bergkammen. Diverse microklimaten. Regio is goed voor 2 % van de totale portugese wijnproductie. Druiven : verdelho en encruzado. 13,50 % alc.vol. Encruzado vergist 20 dagen op nieuwe eik bij een temperatuur lager de 19 graden Celsius, de Verdelho vergist op inox bij iets lager dan 16 graden Celsius. Rijping Encruzado 6 maanden op zelfde eiken vaten, de verdelho rijpt op inox. Daarna worden ze geblend met verdere rijping gedurende 20 maanden op reeds gebruikte vaten.

O : strogeel, groene schijn, kleine waterrand.
N : sinaaszeste, floraal, acaciahoning, kruidig; na walsen : peer, citrus, botertoets, stekelbees;
M : goede zuren, mondvullend, evenwichtig, lichte vettigheid, rijpe peer, sherrytoetsen, nootjes;

Serveren bij kabeljauw in een witte wijnsaus, bij een kalfsblanket of een comtékaas.

 

Rode wijnen

Wijn 1 Dirk NIEPOORT  Drink me Nat’Cool ( 1 L ) Bairrada 2017

Druif : baga. 11,50% alc.vol. Natural Cool houdt o.a. in : niet te ernstig, weinig extractive, elegantie en plezier moet primeren.

O : kersenrood, weinig intens (1/4), fonkelend, wat restgas;
N : subtiel rood fruit, rode bessen, floraal en wat peper;
M : easy drinking wijn, rood fruit, licht prikkelend, koffie en licht smoky. De wijn neigt naar een jonge beaujolais - geen cru, weinig tannines

Als aperitief, fris, elegant, less alcohol, cool price.

Wijn 2 Vitor CLARO  Colmeal Alentejo 2017

Field blend : touriga nacional, tinta roriz ( aragonez – in spanje tempranillo ) jaen ( in spanje mencia ). Lichte extractie. Rijpt in inox. 12% alc.vol.

O : kersenrood met paarse rand, zeer intens;
N : zwart fruit, cassis, braam, kers op alcohol, kruidig, tapenade, beetje stalgeur;
M : zwart fruit, braambessen, zachte zuren, casis;

Volgens Bert JEURIS is deze wijn momenteel niet op zijn best.

Wijn 3 Alvaro CASTRO Dao 2015  Quinta de Saes

Field blend van Touriga nacional, tinta roriz, jaen en alfrocheiro. 13% alc.vol. Vergisten in inox. Rijping 6 tot 12 maanden deels in inox, deels in eiken vaten. Alvaro Castro is een van de meest prominente portugese wijnmakers. Hij slaagt er telkens in om zelfs in warme jaren wijnen met een opmerkelijke frisheid op de markt te brengen.

O : intense donkerrode kleur, paarse rand.
N : intens, cassis, kersen, kruidig ( typisch voor de Dao ), rijp fruit, rustiek-stal;
M : rond, zacht, sappig, peper, mooi fruit ( zwarte bessen ) , rozemarijn, complex;

Deze wijn is het visitekaartje voor de The Portugese Collection met een uitstekende prijs - kwaliteits –verhouding.

Wijn 4 Jorge MOREIRA  Po de Poeira Tinto Douro 2017

Een field blend van jonge stokken van touriga franca, tinta roriz, tinta cao en touriga nacional. 14% alc.vol. De wijngaard is deels noordelijk georienteerd.  Leisteen. Vinificatie deels in open granieten kuipen deels in inox. Rijping 12 maanden in houten vaten.

O : zeer donker kersenrood (4/4) met paarse rand, helder;
N : kersen, zwart en rood fruit, braambes, cassis, kruiden, ceder;
M : full-bodied, wijn is nog te jong, tannines moeten nog versmelten.

Wijn 5  Casa Ferreirinha  Quinta da Leda Tinto Douro 2014

Zelfde field blend als bij wijn 4. Manuele pluk. Gisting in inox, lange maceratie. Rijping op houten vaten. Wijnmaker Luis SOTOMAYOR bepaalt wanneer de wijn op de markt komt. 14% alc.vol.

O : intense kers/granaatrode kleur, gekleurde tranen;
N : complex, zwart fruit, zoete kruiden, kaneel, cassis, peperkoek, vanille, rozemarijn en kruidnagel;
M : elegant, mondvullend, drop, zoethout, complex, mooie tanninestructuur, zeer lange afdronk, bewaarpotentieel.

Een hazenrug is hierbij een passend gerecht. Volgens Bert JEURIS best buy in Portugal.

Madeira.

Om in schoonheid te eindigen wordt een Maderista Dry Madeira geproefd. Deze wijn wordt niet besproken en gekwoteerd.  Druif : tinta negra.  Oxydatieve opvoeding van 7 jaar. Amberkleurig. 18% alc.vol. Serveren aan 13 graden celsius. Beetje atypische madeira :  notige smaak maar ook veel frisheid. Past zowel bij harde kazen als bij een citroentaartje.

Verslaggever
Geert De Muynck, Stefan Van Robays, Rik Debal

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Anselmo Mendes - Muros antigos - Alvarinho Vinho Verde 2017 13.60 14.00
Marta Soares - Casal Figueira - Vinhas Velhas Lisboa 2016 14.40 14.00
Quinta dos Carvalhais - Reserva branco Dão 201 14.30 15.00
Dirk Niepoort - Drink me Nat’ Cool (1 L) Bairrada 2017 13.30 15.00
Alvaro Castro - Dão 2015 12.53 13.00
Vitor Claro - Colmeal Alentejo 2017 14.62 15.50
Jorge Moreira - Pó de Poeira Tinto Douro 2017 15.35 16.00
Casa Ferreirinha - Quinta da Leda Tinto - Douro 2014 16.40 17.00