Portugal
Witte wijnen
Wijn 1 Anselmo MENDES Muros Antigos Alvarinho Vinho Verde 2017
13 % alc.vol. Vinificatie en rijping op inox. Granietbodem. Nabijheid Atlantische oceaan. Toplokatie Melgaço.
O : lichtgeel, groene reflectie, duidelijke waterrand;
N : perzik, citrus, pompelmoes, acacia, steenfruit, limoen;
M : fris, volle aanzet, evenwichtig, mooie aciditeit, pompelmoes, perzik, minerale toets en licht bittertje;
Een wijn met een mooi drinkplezier. Kan als aperitief gedronken worden of bij een koude visschotel. Uitdaging voor de regio : bewaren van de finesse bij de klimaatopwarming.
Wijn 2 Marta SOARES Casal Figueira Vinhas Velhas Lisboa 2016
Druif : vital. Biodynamie. Vinificatie en rijping op inox. In de marge : constant sulfiteren neemt de energie weg en veroorzaakt gewenning wat resulteert in een “ dode “ wijn. 12 50% alc.vol.
O : licht strogeel , beperkte viscositeit;
N : weinig aromatisch, gesloten, na walsen impressies van citrus, peer rijp steenfruit;
M : steenfruit, citrus, iets molliger ( restsuiker ), bij aanzet lichte zoetigheid daarna mooie aciditeit om te eindigen met een licht bittertje in de afdronk. Middellange afdronk.
Serveren bij een vis, getomateerde saus en gekarameliseerde groenten.
Wijn 3 Quinta dos Carvalhais Reserva branco Dao 2015
De Daoregio heeft volgens Bert JEURIS het meeste potentieel. Amphitheater gevormd door een reeks bergkammen. Diverse microklimaten. Regio is goed voor 2 % van de totale portugese wijnproductie. Druiven : verdelho en encruzado. 13,50 % alc.vol. Encruzado vergist 20 dagen op nieuwe eik bij een temperatuur lager de 19 graden Celsius, de Verdelho vergist op inox bij iets lager dan 16 graden Celsius. Rijping Encruzado 6 maanden op zelfde eiken vaten, de verdelho rijpt op inox. Daarna worden ze geblend met verdere rijping gedurende 20 maanden op reeds gebruikte vaten.
O : strogeel, groene schijn, kleine waterrand.
N : sinaaszeste, floraal, acaciahoning, kruidig; na walsen : peer, citrus, botertoets, stekelbees;
M : goede zuren, mondvullend, evenwichtig, lichte vettigheid, rijpe peer, sherrytoetsen, nootjes;
Serveren bij kabeljauw in een witte wijnsaus, bij een kalfsblanket of een comtékaas.
Rode wijnen
Wijn 1 Dirk NIEPOORT Drink me Nat’Cool ( 1 L ) Bairrada 2017
Druif : baga. 11,50% alc.vol. Natural Cool houdt o.a. in : niet te ernstig, weinig extractive, elegantie en plezier moet primeren.
O : kersenrood, weinig intens (1/4), fonkelend, wat restgas;
N : subtiel rood fruit, rode bessen, floraal en wat peper;
M : easy drinking wijn, rood fruit, licht prikkelend, koffie en licht smoky. De wijn neigt naar een jonge beaujolais - geen cru, weinig tannines
Als aperitief, fris, elegant, less alcohol, cool price.
Wijn 2 Vitor CLARO Colmeal Alentejo 2017
Field blend : touriga nacional, tinta roriz ( aragonez – in spanje tempranillo ) jaen ( in spanje mencia ). Lichte extractie. Rijpt in inox. 12% alc.vol.
O : kersenrood met paarse rand, zeer intens;
N : zwart fruit, cassis, braam, kers op alcohol, kruidig, tapenade, beetje stalgeur;
M : zwart fruit, braambessen, zachte zuren, casis;
Volgens Bert JEURIS is deze wijn momenteel niet op zijn best.
Wijn 3 Alvaro CASTRO Dao 2015 Quinta de Saes
Field blend van Touriga nacional, tinta roriz, jaen en alfrocheiro. 13% alc.vol. Vergisten in inox. Rijping 6 tot 12 maanden deels in inox, deels in eiken vaten. Alvaro Castro is een van de meest prominente portugese wijnmakers. Hij slaagt er telkens in om zelfs in warme jaren wijnen met een opmerkelijke frisheid op de markt te brengen.
O : intense donkerrode kleur, paarse rand.
N : intens, cassis, kersen, kruidig ( typisch voor de Dao ), rijp fruit, rustiek-stal;
M : rond, zacht, sappig, peper, mooi fruit ( zwarte bessen ) , rozemarijn, complex;
Deze wijn is het visitekaartje voor de The Portugese Collection met een uitstekende prijs - kwaliteits –verhouding.
Wijn 4 Jorge MOREIRA Po de Poeira Tinto Douro 2017
Een field blend van jonge stokken van touriga franca, tinta roriz, tinta cao en touriga nacional. 14% alc.vol. De wijngaard is deels noordelijk georienteerd. Leisteen. Vinificatie deels in open granieten kuipen deels in inox. Rijping 12 maanden in houten vaten.
O : zeer donker kersenrood (4/4) met paarse rand, helder;
N : kersen, zwart en rood fruit, braambes, cassis, kruiden, ceder;
M : full-bodied, wijn is nog te jong, tannines moeten nog versmelten.
Wijn 5 Casa Ferreirinha Quinta da Leda Tinto Douro 2014
Zelfde field blend als bij wijn 4. Manuele pluk. Gisting in inox, lange maceratie. Rijping op houten vaten. Wijnmaker Luis SOTOMAYOR bepaalt wanneer de wijn op de markt komt. 14% alc.vol.
O : intense kers/granaatrode kleur, gekleurde tranen;
N : complex, zwart fruit, zoete kruiden, kaneel, cassis, peperkoek, vanille, rozemarijn en kruidnagel;
M : elegant, mondvullend, drop, zoethout, complex, mooie tanninestructuur, zeer lange afdronk, bewaarpotentieel.
Een hazenrug is hierbij een passend gerecht. Volgens Bert JEURIS best buy in Portugal.
Madeira.
Om in schoonheid te eindigen wordt een Maderista Dry Madeira geproefd. Deze wijn wordt niet besproken en gekwoteerd. Druif : tinta negra. Oxydatieve opvoeding van 7 jaar. Amberkleurig. 18% alc.vol. Serveren aan 13 graden celsius. Beetje atypische madeira : notige smaak maar ook veel frisheid. Past zowel bij harde kazen als bij een citroentaartje.
Verslaggever
Geert De Muynck, Stefan Van Robays, Rik Debal
Wijn | Gemiddelde score | Maximum score |
---|---|---|
Anselmo Mendes - Muros antigos - Alvarinho Vinho Verde 2017 | 13.60 | 14.00 |
Marta Soares - Casal Figueira - Vinhas Velhas Lisboa 2016 | 14.40 | 14.00 |
Quinta dos Carvalhais - Reserva branco Dão 201 | 14.30 | 15.00 |
Dirk Niepoort - Drink me Nat’ Cool (1 L) Bairrada 2017 | 13.30 | 15.00 |
Alvaro Castro - Dão 2015 | 12.53 | 13.00 |
Vitor Claro - Colmeal Alentejo 2017 | 14.62 | 15.50 |
Jorge Moreira - Pó de Poeira Tinto Douro 2017 | 15.35 | 16.00 |
Casa Ferreirinha - Quinta da Leda Tinto - Douro 2014 | 16.40 | 17.00 |