Prosecco - Vigne Matte - Rolle - Valdobbiadene DOCG

 

VIGNE MATTE uit ROLLE
Prosecco Valdobbiadene Conegliano DOCG

Vrijdag 17 januari 2025

Wij verwelkomen Fulvio Baldioli van Vigne Matte uit Rolle en Kris Windmolders van de Antwerpse wijnhandel Anverres.
Het verhaal van wijnhuis Vigne Matte (Crazy Winery) begint in 1998, toen de familie Rui besloot een nieuwe wijnmakerij op te starten in het pittoresk dorpje Rolle gelegen in de provincie Treviso (regio Veneto). De wijnmakerij werd zorgvuldig ontworpen en geheel gebouwd in de heuvel, alleen zichtbaar vanaf de bergkam waar de helling afdaalt naar de wijngaarden. Deze zorgvuldige architectonische ingreep past niet alleen harmonieus in het landschap maar zorgt tevens voor optimale temperaturen bij het bewaren van de wijn.

TERROIR

De wijngaarden van Vigne Matte liggen allemaal in de gemeente Cison di Valmarino, meer bepaald in de dorpjes Rolle, Gai en Zuel.
Rolle is een gebied dat bijzonder geschikt is voor de productie van Prosecco van hoge kwaliteit, binnen de DOCG Conegliano en Valdobbiadene.
De met gras begroeide ‘terrasvormige’ wijngaarden die worden gebruikt om gebieden met steile hellingen te cultiveren, bevinden zich op hellingen tussen 300 en 350 meter boven de zeeniveau en genieten van de lichte zomerbries die 's avonds opstijgt en de zomertemperaturen verzacht. Dit zorgt voor het juiste temperatuurverschil tussen dag en nacht, wat van groot belang is voor het rijpen van de druiven en zo zorgt voor de beste kwaliteit en het bovendien mogelijk maakt om het gebruik van behandelingen sterk te beperken.
De ‘Procecco-heuvels’ die internationaal bekend staan voor hun mousserende wijn zijn sinds 2019 erkend door UNESCO. De schitterende ‘Strada del Prosecco’ neemt je mee langs terrasvormige wijngaarden, weelderige groene heuvels en pittoreske dorpen. 

KLIMAAT

In Cison di Valmarino worden de klimatologische omstandigheden als mild en gematigd beschouwd. Kenmerken zijn warme zomers met behoorlijk wat neerslag en middagtemperaturen in juni rond de 26 graden met minima rond de 17 graden. De winters zijn fris en nat, in januari is het overdag zo’n 8 graden en ’s nachts koelt het af tot ongeveer 1 graad.
Het klimaat in Cison di Valmarino is volgens de klimaatclassificatie van het Koppen-Geiger-systeem ‘Cfb’.
C = zeeklimaat
f = een droge periode ontbreekt
b = gematigde temperatuur

BODEM

De heuvelachtige omgeving bestaat uit een reeks langgerekte reliëfs met een oost-westrichting. De bodems in het gebied zijn voornamelijk van sedimentaire oorsprong, bestaande uit mergel en klei.

DRUIVENVARIETEITEN

De wijnbouwer gebruikt volgende druivenvariëteiten:
            In Rolle: witte druiven Glera (werd vroeger prosecco genoemd) en Vertis
            In Zuel di Qua: witte druiven Glera, Verdiso, Boschera, Bianchetta, Perera
            In Gai: witte druiven Glera, Chardonnay en Verdiso, rode druiven Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir 
Handmatige pluk. Alle druiven worden met de hand geoogst in diverse tris (plukmomenten).

GEPROEFD

1.          Col Baroc Millesimato 2022 Prosecco Treviso DOC

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Glera di Rolle
De druiven komen uit het wijngebied Cison di Valmarino – Loc. Rolle op een hoogte van 280 meter boven zeeniveau. Bodemtype: mariene zandsteen en klei en oriëntatie en ligging van de wijngaarden: zuid.
Vinificatie: Methode Charmat of Martinotti. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en zacht geperst. Het sap fermenteert eerst in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur en daarna nog een tweede keer in een afgesloten tank, in roestvrijstalen tanks. Stille wijn 15-20 dagen. Voor de sprankeling (moussevorming) wordt inderdaad de Charmat-methode (of Martinotti) toegepast gedurende min 30 tot 90 dagen in de autoclaves. Rijpingsduur: 30 dagen op fles.
Alcoholgraad: 11 %
Kleuromschrijving: Deze Glera heeft een lichtgele kleur met een rijke schittering, een persistente belletjesstroom, mooie subtiele mousse.
Neus: Fijn parfum, elegant en harmonieus met hints van peer en perzik, wilde veldbloemen, lactisch en mineraliteit.
Mond: Lactische aanzet, vol, droog, evenwichtig in de smaak, mineraal onderbouwd, witte vruchten zoals perzik, peer, ook wat limoen. Levendig en een halflange afdronk.
Conclusies: Lekkere Prosecco gemaakt van het iconisch druivenras ‘Glera’ uit de regio.
Gastro: Veelvuldig inzetbaar: als aperitief, foie gras en wildpaté, vis en schaaldieren, oesters, salades, pasta’s en wit vlees.

2.          Valdobbiadene Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Cuvée

Degustatiecommentaar
Druiven: 95 % Glera di Rolle en 5 % Verdiso
Druiven afkomstig uit het wijngebied Cison di Valmarino – Loc. Rolle op een hoogte van 280 meter boven zeeniveau. Bodemtype: mariene zandsteen en klei en oriëntatie en ligging van de wijngaarden: zuid/zuidwest.
Vinificatie: Methode Charmat gedurende 40 dagen, daarna 30 dagen rijping op fles.
Alcoholgraad: 11 %
Kleuromschrijving: Schitterende lichtgele kleur met fijne royale en persistente belletjes, fraaie mousse.
Neus: Complex, geurige speelse neus, met veel groene appel en peer, mineraal, floraal met weidebloemen en subtiel kruidig.
Mond: Droog in de aanzet, vol, fris, mooie textuur, ook appel en peer sterke minerale toetsen en meer body dan de eerste geproefde Prosecco. Lange minerale afdronk van toch pakweg 8 sec. 
Conclusies: Deze Prosecco getuigt van frisheid, finesse en intensiteit.
Gastro: Als aperitief, tapas, oesters en coquilles, langoustines à la plancha en schapenkaas.

3.          Rollino Valdobbiadene Prosecco DOCG Vino Frizzante

Degustatiecommentaar
Frizzante is een licht-mousserende wijn. In tegenstelling tot de spumante met veel aanwezige bubbels heeft een frizzante zachtere bubbels, dit komt omdat de druk in de fles (tussen 1 en 3 bar) toch beduidend lager is dan een spumante (5 à 6 bar).
Druiven: 100% Glera di Rolle.
De wijngaarden bevinden zich op 300 meter boven zeeniveau. Grondsoorten: mariene zandsteen en klei.
Vinificatie: Methode Charmat, daarna 30 dagen rijping op fles.
Alcoholgraad: 11 %
Kleuromschrijving: De kleur oogt lichtgeel met groene reflecties, blanke moussekraag en licht fijn parelend.
Neus: Impressies van appel en peer, citroen en grapefruit, acaciabloemen, kruiden.
Mond: Frisfruitig met vooral peer, wat zure appel, aangenaam en harmonieus, ook mineraliteit. Halflang in afdronk met toch wat aciditeit
Conclusies: Een zeer veelzijdige mousserende wijn.
Gastro: Als aperitief, succulent bij oesters, fruits de mer en lichte hapjes.

4.          Riserva 007 Spumante Brut Cuvée

Degustatiecommentaar
Druiven: 95 % Chardonnay en 5% Pinot-Noir, Cison di Valmarino uit locatie Gai. De wijngaarden bevinden zich op 300 meter boven zeeniveau. Bodemtype: mariene zandsteen en klei.
Vinificatie: Methode Charmat 12 maanden, rijping van 6 maanden.
Alcoholgraad: 12 %
Kleuromschrijving: Intens strogele kleur, levendige nerveuze persistente fijne pareling, blanke moussekraag.
Neus: Heerlijk geparfumeerd met aroma’s van rijpe appels, sappige peren en een vleugje citrus zoals bergamot,  florale tonen en een hint van geroosterde noten en brood.
Mond: De smaak is delicaat met verfijnde complexiteit, zacht romig in aanzet, dan appel, sappige peer en perzik. In de half lange afdronk wat zuiderse kruiden en een beetje zuurtjes.
Conclusies: Spumante met een authentieke smaak.
Gastro: Aperitief, charcuterie, mortadella en gebakken vis.

5.          Riserva 007 Spumante Rosé Brut 

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Pinot-Noir uit de Gai streek.
Vinificatie: Koude maceratie met schil van 24 tot 48 uur. Methode Charmat gedurende 120 dagen, met rijping van 6 maanden.
Alcoholgraad: 11,50 %
Kleuromschrijving: Fel zalmroze ‘Pink’ kleur, kleine fijne mousse, kleine belletjes.
Neus: Delicaat parfum in de neus, rijpe bosaardbeiencoulis, frambozen, griottes, steenfruit zoals nectarine, weidebloemen en jasmijn, witte peper. Sommige ruiken lichte impressies van gist die na walsen toch snel verdwijnen.
Mond: Het palet is fluwelig, droog maar explosief, fris en pittig, royaal wilde aardbeien en frambozen in de hoofdrol, knapperige wilde bessen, wolkje zoete mediterrane kruiden. Fris en pittig in de matige finale.
Conclusies: Duidelijk een Spumante in het teken van Pinot-Noir met maaltijd allures.
Gastro: Aperitief, gebakken vis, tartaar van tonijn, carpaccio van coquilles, gegrilde mix van vlees en waarom niet een pizza boordevol lokale groentjes.

6.          Merlot Rosso 2021 IGT Colli Trevigiani

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Merlot.
Locatie Cison di Valmarino - Gai, 250 meter boven zeeniveau en bodem van mariene zandsteen en klei.
Vinificatie: Klassiek met maceratie gedurende 15/18 dagen bij een temperatuur van 25° C om de extractie van de kleurstof in de schil van de druiven te vergemakkelijken.
Alcoholgraad: 12 %
Kleuromschrijving: Kersenrood met violetreflecties, helder en aanwezige niet gekleurde traantjes.
Neus: Aroma’s van gekneusd zwart fruit zoals kersen, bessen, cassis, maar ook bloedsinaasappel, kruiden met kruidnagel  kaneel wat zoethout.
Mond: De wijn is rond, sappig en zacht in aanzet, uitgebalanceerde tannines, kruidig met opnieuw kruidnagel, verder kersen en bessen, fruitige droogtrekkende halflange afdronk.
Conclusies: Wijn met een hoge fruitfactor maar echter atypisch te noemen wanneer wij hem vergelijken met de kenmerken van een Franse Merlot.
Gastro: Anti-pasti en quiche met gegrilde groenten, pasta ragù di carne, Sopressa Veneta, wit vleesgebraad of gegrild vlees en kazen.

7.          Cabernet Sauvignon 2021 IGT Colli Trevigiani

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Cabernet Sauvignon.
Druiven uit gemeente Cison, wijngaard Gai op een hoogte van 250 m. Bodem bestaat uit mariene zandsteen en klei.
Vinificatie: Maceratie van 15 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 25° C in stalen tanks. Vervolgens rijpt de wijn enkele maanden in Franse eikenhouten vaten van 10/20 hl.
Alcoholgraad: 12,5 %
Kleuromschrijving: Kersenrode kleur met lichte evolutie, zacht tranend.
Neus: Kruidige tonen van kaneel, koriander, zwarte peper, balsamico, pain d’épices, framboos, zwart fruit met cassis, dennennaaldjes en ceder. Licht rokerig.
Mond: Fluwelig qua structuur met evenwichtige tannines, opnieuw kruidig in de mond, prima zuren, cassis en zwarte bosbes, afdronk is behoorlijk lang is (8 sec).
Conclusies: Pretentieloze wijn best gemaakt naar Italiaanse stijl.
Gastro: Gebraden wit vlees, gegrild vlees, BBQ, kazen.

8.          Rugai 2020 IGT Colli Trevigiani

Degustatiecommentaar
Druiven: Franse blend van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot. Locatie wijngaarden Gai, 250 m boven zeeniveau.
Vinificatie: Maceratie gedurende 20 tot 25 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 25° C in stalen tanks. Vervolgens rijpt de wijn 12 -18 maanden in Sloveense eikenhouten vaten van 10/20 hl. Daarna nog 6 maanden rijping op fles. Er is een malolactische gisting.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Robijnrode kleur met granaatreflecties, helder, sterk briljant tranend.
Neus: Fantastisch fruitkorfje met rode vruchtenjam, bramen, aardbeien, cassis, frambozen, ceder.
Mond: Vol, rond, zacht, genereus, zwarte woudvruchtenconfituur maar niet jammy, prima zuren en zachte tannines vervolledigen het mooie plaatje. Lange fruitige eindspurt.
Conclusies: Geslaagde blend die zich vandaag al makkelijk laat drinken. Zeker het proberen waard voor elke Bordeaux fan, niettegenstaande deze druivenmix niet echt een Franse wijn weerspiegeld.
Gastro: Côte à l’os, Chateaubriand, maar ook de Italiaanse half tot harde kazen zoals Grana Padano, Provolone … De pairing met rijpe kazen die toch zoutig zijn, zullen de wijn mooi warm en iets zoeter maken.

Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Col Baroc Millesimato 2022 Prosecco Treviso DOC 13,67 15,00
Brut Cuvée Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG 13,75 14,50
Rollino Frizzante Valdobbiadene Prosecco Frizzante DOCG 13,79 14,50
007 Brut Cuvée Riserva Spumante 13,79 14,50
007 Brut Rosé Riserva Spumante 13,67 14,50
Merlot 2021 IGT Colli Trevigiani 13,92 14,50
Cabernet Sauvignon 2021 IGT Colli Trevigiani 14,04 15,00
Rugai 2020 IGT Colli Trevigiani 14,92 15,50