Vignobles Dampt

 

Een nieuwe aanpak voor de verslaggeving

Bij de aanvang van de avond is een nieuwe wijze van verslaggeving ingevoerd die het clubgevoel stimuleert: voorzitter André vraagt de tafelverantwoordelijke die een wijn bespreekt zijn verslag ook per e-mail door te sturen aan ondervoorzitter Marleen. De verschillende besprekingen worden dan samengevoegd voor het verslag van de degustatie.
Op deze avond waren nogal wat mededelingen te verrichten en met 11 wijnen was de agenda zwaar beladen. Maar in het vervolg maken we de bespreking boeiender door terug mogelijkheid tot aanvulling en discussie te voorzien na de bespreking door de aangewezen tafel. Uiteraard vragen we de verslaggevers die aanvullingen zo goed en kwalijk als  mee te nemen in hun verslagje. De bestuursleden zorgen voor de eindopmaak.

De degustatieavond

De vele aanwezigen hadden hoge verwachtingen voor deze degustatieavond met 11 wijnen van het wel gekende huis Vignoble Dampt. Verder voorstelling is overbodig – enkele jaren terug waren we er op bezoek - en voor de jongelingen in het gezelschap is er nog altijd de site (zie bovenaan het verslag).

De heer Emmanuel Dampt was persoonlijk aanwezig op de degustatie. Hij had de wijnen de dag zelf meegebracht. Achteraf vond hij dat dit niet zo’n goed idee geweest was want de wijnen vertoonden wat transportstress.

Nu is een Petit Chablis een wijntje dat jong gedronken wordt. Een gewone Chablis is normaal in zijn eerste jaar drinkbaar maar pas na 3 jaar ontwikkeld. Een Chablis Premier Cru bereikt zijn top na 3 à 5 jaar en een Chablis Grand Cru hoort minimaal 5 jaar te rusten.
Ook de meeste andere witte Bourgognes hebben meestal een paar jaar nodig.
Dat we de beter geklassseerde wijnen van deze avond vooral van 2013 en vooral 2014 – en bijgevolg nog niet op dronk - onder de neus kregen geschoven was voor enkele jongere leden een extra barrière om de wijnen te quoteren. Maar wie gewoonlijk meer dan een anderhalf punt afwijkend van het zaalgemiddelde scoort moet wellicht toch eens nadenken over zijn standaarden. Toch een dikke proficiat aan de aanwezigen omdat ondanks alle uitdagingen op behoorlijk consistente wijze gescoord werd!

De kleurnuances, de helderheid, de intensiteit en de vettigheid ons informatie over de toestand en de kwaliteit van de wijn. Over de kleur werden hier en daar hevige discussies gevoerd. Een reden om ook hierover  eventjes de wijze boeken bij te halen.
De meeste witte wijnen uit de Bourgogne zijn geelgroen, over geel en strogeel tot goudgeel, soms met een lichte groene glans, vooral bij de jongere wijnen. Met verouderen neemt verkleuring naar amberkleurige schakeringen toe. Houtlagering zorgt ook voor bruiner tinten.
De noordelijker Chablis is vrij licht van kleur, maar wordt qua kleur meestal beschreven als licht geel met een groene schijn:

  • de Petit Chablis is bleek, licht geel, geelgroen.
  • Chablis is geelgroen, lichtgeel tot strogeel.
  • Chablis Premier Cru en Chablis Grand Cru gaan tot licht goudgeel met groene zweem.

Tijdens deze degustatie vielen de meeste beschrijvingen binnen deze schakeringen.

Bibliografie m.b.t. rijping en kleur van de wijnen:

  • Geïllustreerde Wijnencyclopedie van Christian Callec
  • Franse Wijnen van François Collombet en Jean-Paul Paireault

Een verhelderend weetje over ‘verveine’ vind je hier!

Bespreking van de wijnen

1. Saint Chinian AOC 2012 - 13 % alc.

“Mas du Soleiller” St. Chinian 2012

Heldere spiegel, geconcentreerde robijnrode wijn met een paarse reflet. Weinig of geen spoor van veroudering in het glas.

In de immobiele fase merken we op: peper, kruidigheid, rokerig en noties van rood fruit, wat roze bessen.
In de mobiele fase komt vooral het rijp rood fruit meer tot uiting.

Vrij zachte aanzet in de smaak, beetje zuurtjes maar deze wijn is vrij goed in evenwicht; in de smaak vooral opnieuw het rijp rood fruit maar niet overdadig.
Afdronk van 5 à 6 seconden, nog wat tannine, licht droog trekkend.

Prijs/kwaliteit is bovengemiddeld goed.

Noot: deze wijn is pas in juni op fles getrokken.

Steven Delputte

2. Bourgogne Tonnerre Chevalier d’Eon 2014 - 12,5 % alc.

Uitzicht: witgeel, mooie spiegel

Aroma’s: immobiel fase: citrusvruchten, na het walsen: botertoetsen, lactisch, witte perzik

Smaken: citrus, vettig ondersteund door mooie zuren, in evenwicht

Afdronk: 5 seconden met licht bittertje in afdronk

Eindindruk: correcte kwaliteit, kan nog 3 tal jaren bewaren

Bart Ameel

3. Chablis Vieilles Vignes 2014 - 12,5 % alc.

Kleur: Wit gele kleur met de typische groene reflet voor een Chablis. Klein waterrandje.

Aroma’s: de mineraliteit en de witte bloemetjesgeur zoals acacia komen mooi uit. Ook duidelijk aanwezig is de geur van litchee, citrus, vlierbloesem en ook lichtjes de boter.

Smaken: evenwichtige wijn met de typische acide aanzet, veel wit fruit in de mond, mineraliteit, groene appels, kweepeer en terug de citrus en een smaak van zachte ananas.

Afdronk: een matige lange afdronk met het aangename typische acide puntje dat blijft hangen.

Eindindruk: jonge wijn met nog een mooie toekomst voor zich. Waarschijnlijk zal hij op zijn best zijn tussen de 5 en de 10 jaar.

Marc Verhoyen

4. Chablis Bréchain 2014 - 12,5 % alc.

(élevage pour 40% en fûts de chêne de 228 litres et 60% en cuve inox.)

Een licht strogele wijn met lichte groene toets een heldere spiegel.

Matig intense neus met aroma’s van citrus, groene appel en een duidelijke mineraliteit. Na het walsen krijgen we ook wat gerookte toetsen.

In de mond krijgen we een duidelijke zure aanzet, met vnl. citrus en groene appel. In het midden krijgen we ook wat meer exotische aroma’s (lychee, ananas) met een puntje gerookt.

Een wijn met een matig lange afdronk (> 6 sec.). Nog zeer jong maar met een bewaarpotentieel van zeker 5 jaar.

Stefan Van Robays

5. Bourgogne Tonnerre Clos du Château 2014 - 12,5 % alc.

Uitzicht: strogele wijn, kristalhelder met schitterende spiegel.

Aroma’s: wit fruit en appel, nootjes, acacia, vanille en rokerig.

Smaak: de aroma’s zetten zich flink door in de mond, waar we vooral appel, peer, rabarber en nootjes proeven maar ook een zekere minerale smaak (natte stenen). Een goed gestructureerde mond vullende wijn.

Mooie afdronk.

Deze wijn is nog te jong om hem ten volle te appreciëren, maar de opvoeding op eiken vaten is zeer goed uitgevoerd. Beloftevolle wijn!

Kurt Gruyaert

6. Chablis 1er Cru Fourchaume 2014 - 13 % alc.

Uitzicht: witgeel, helder

Boeket: agrum, groene appel; mobiele fase: vuursteen/rokerig, hint van ananas, vanille

Aroma’s: volgt in grote lijnen de aroma’s, vettig, houttoets

Afdronk: 6 à 7 seconden met kleine bitter in finale

Eindindruk: nog te jong om nu voluit zijn kwaliteiten te kunnen appreciëren

Bart Ameel

7. Chablis 1er Cru Les Fourneaux 2013 - 13 % alc.

Een licht strogele wijn met een heldere spiegel.

Voor het walsen is de eerste neus nogal gesloten, maar na wat tijd komen aroma’s van citrus met wat meer exotische vruchten (ananas, lychee) en duidelijk bloemige aroma’s naar voor. Ook is een duidelijke mineraliteit waarneembaar.

In de mond kunnen we groene appel, ananas en citrus aroma’s waarnemen samen met een duidelijke botertoets samen met lactische aroma’s. De afdronk is middellang (> 7sec) met een duidelijk bittertje.

Wij vonden dit een zeer mooie typische Chablis, die na nog een paar jaartjes in de kelder een prachtig huwelijk tegemoet gaat met een dozijn oesters of lekkere schaaldieren.

Stefan Van Robays

8. Chablis 1er Cru Vaucoupin 2013 - 13 % alc.

Schitterende spiegel, lichtgele wijn.

In de immobiele fase merken we: citrus, bloemetjes (kamperfoelie), noties van kweepeer.
In de mobiele fase merken we: mineraliteit, bloemetjes, verveine.

Mooie mollige aanzet, mond vullend en mooi in evenwicht; in de smaak mineraal, botertoetsen, citrus.

Afdronk van 10 seconden met lekkere zuurtjes en op het einde een licht bittertje.

Deze 1er Cru was ons eerder onbekend maar dit is een heel mooie wijn.

Steven Delputte

9. Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2013 - 13 % alc.

Oog: Helder, weinig intens, weinig evolutie, behoorlijke viscositeit.
Neus: zuiver, florale toetsen, citrus, ziltig mineraal. Na walsen lactische toets ook rijpe abrikoos en perzik. Complexe neus.
Mond: volle aanzet, mond vullend, mooie zuren.

Op weg om een mooie wijn te worden.

Geert De Muynck

10. Chablis Grand Cru Bougros 2013 - 13 % alc.

Kleur: Licht gele kleur met ook de typische groene reflex voor een Chablis.

Aroma's: discrete neus met bloemen  in de aanzet, dan overgaan naar acacia, boter, citrus, rijpe pompelmoes, kweepeer, geroosterd en vanille.

Smaken: acide aanzet die toch een mooie onderbouw geeft door veel mineraliteit, maar toch mooi afgerond (lichte volheid) met de frisse smaken van lychee, rijpe limoen, geroosterde amandel en vanille.

Afdronk: zeer lang.

Eindindruk: minstens nog een 5-tal jaren wachten!  Deze mooie wijn zou in een blindproef er kunnen uitkomen als een goeie Bougogne!

Danny Calus en Marc Verhoyen

11. Chablis Grand Cru Les Preuses 2013 - 13,5 % alc.

Briljant stralend, bleekgoud, helder en intens met energieke tranenwand.

Complex, intens en rijk geschakeerd boeket met impressies van boter toast en hazelnoot, fruitig met appel en peer, florale accenten, subtiele honingtoets met vleugje vanille en steranijs.

Qua smaakarchitectuur een vetrijpe, romige en fijne aanzet, genereus, gedragen door mooie zuren met dezelfde componenten als de aroma's en ook amandel.

Lange finale met veel mineraliteit, girotte (kalk).

Veel kelderpotentieel.
Tip! Onze tafel is van mening dat men deze wijn het best kan karaferen.

Rik Debal

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Saint Chinian 2012 13.42 14.00
Bourgogne Tonnerre Chevalier d’Eon 2014 12.72 13.50
Chablis Vieilles Vignes 2014 13.57 14.00
Chablis Bréchain 2014 14.21 14.50
Bourgogne Tonnerre Clos du Château 2014 13.35 13.50
Chablis 1er Cru Fourchaume 2014 14.50 15.00
Chablis 1er Cru Fourneaux 2013 14.64 15.00
Chablis 1er Cru Vaucoupin 2013 15.14 15.50
Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2013 14.72 15.50
Chablis Grand Cru Bougros 2013 15.78 16.50
Chablis Grand Cru Les Preuses 2013 16.85 17.00