Vignobles Meyre Listrac-Médoc

 

Vignobles Meyre uit Listrac-Médoc

Vrijdag 18 november 2022

In samenwerking met Topwijnen uit Vleteren verwelkomen wij de heer Julien Meyre uit Listrac-Médoc met een selectie wijnen van hun domeinen Château Bibian, Château Julien en Château Cap Leon Veyrin.
De familie Meyre baat sinds zes generaties wijngaarden uit in de omgeving van Listrac. Het areaal bedraagt op heden 50 ha, verdeeld over 35 ha in Haut-Médoc en 15 ha in de appellatie Listrac. De voorbije jaren wisten ze een mooi palmares op te bouwen.

Klimaat

De regio bij de Gironde is één van de gematigde streken in Frankrijk en geniet van de perfecte natuurlijke condities voor een goede wijnbouw. Het Atlantisch oceanisch klimaat dat voor een zachte winter en een gematigde zomer zorgt maakt namelijk de wijnbouw van kwaliteitswijnen mogelijk.
De wijngaarden worden flink verwend met veel neerslag (gemiddelde hoeveelheid neerslag ca. 900 millimeter per jaar), maar valt het meest in de winter. De grote hoeveelheid neerslag kan negatief uitvallen, maar in combinatie met het juiste bodemtype en/of drainage is deze factor te beheersen.

De gemiddelde jaartemperatuur fluctueert tussen de 12°C en 14°C. De zomers zijn warm, de herfst is zacht, duurt lang en relatief gezien droog.
De zon is vrij veel van de partij met ongeveer 2000 uur per jaar.
De late vorstperiodes in de lente kan roet in het eten gooien en kan een gedeelte van de oogst vernietigen.

Château Julien Haut-Médoc

De locatie

De appellatie AOC Haut-Médoc bevindt zich in het zuiden van de Médoc, begint net even ten noorden van de stad Bordeaux en strekt zich uit van het zuiden, onder Margaux, tot boven St. Estèphe. De appellatie Haut-Médoc is de tweede grootste van de Médoc.
De appellatie bevat 6 gemeentelijke herkomstbenamingen: Margaux, Moulis, Listrac, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe.

Château Julien kent een exploitatie van 15 ha, is een buur van de grote terroirs van Saint-Julien en is beplant met 40 jaar oude wijnstokken.

Bodem
De wijngaard ligt op grindhellingen en heeft een bodem van kiezelmergel (croupes graveleuses).

De druivenrassen
De wijngaard is beplant met 50 % Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon et 5 % Petit Verdot.

Château Bibian Haut-Médoc – Cru Bourgeois Supérieur


De locatie

De gemeentelijke appellation Listrac is samen met Moulis de enige die niet aan de Gironde liggen.
Met een hoogte van 46 m boven de zeespiegel is dit de hoogst gelegen gemeente van de Médoc.
De 15 ha wijngaarden van Château Bibian zijn meer dan 40 jaar oud.

Bodem
De wijngaard wordt gekenmerkt door een complexe bodem die is samengesteld uit stenen (grind, kiezel, afzettingen van de Pyreneeën “graves pyrénéennes”) met een ondergrond van klei-kalk (argilo-calcaire).

De druivenrassen
De wijngaard is beplant met Merlot voor 50%, Cabernet Sauvignon voor 30% en met 10% Petit Verdot.

 

Château Cap Léon Veyrin Listrac-Médoc – Cru Bourgeois Supérieur

De locatie
De 15 ha wijngaarden van Château Cap Léon Veyrin zijn meer dan 40 jaar oud en het hoogst gelegen in het noorden van Listrac waardoor ze volop kunnen genieten van de zon en een natuurlijk drainage systeem.

Bodem
De wijngaard wordt gekenmerkt door een complexe bodem die is samengesteld uit stenen (grind, kiezel, afzettingen van de Pyreneeën (“graves pyrénéennes”) met een ondergrond van klei-kalk (argilo-calcaire)

De druivenrassen
De wijngaard is beplant met 60 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon en 5 % Petit Verdot.

Geproefd

  1. Château Julien - Haut-Médoc 2018

Degustatiecommentaar

Druiven: 55 % Merlot en 45 % Cabernet Sauvignon
Vinificatie: Handmatige pluk, selectieve triage op tafel, ontstelen. Fermentatie in inox cuves. Twaalf maanden opvoeding in 30% nieuwe eiken vaten. Klaring met eiwit.

Alcoholgraad: 14 %

Kleuromschrijving: Vrij donker rood met een purperen randje, helder en gekleurde dikke tranenregen.

Neus: Mooie aroma's van rood en zwart fruit, bramen, cassis, kruiden, ceder en kruidnagel.

Mond: Beheerste tannines met een zijdezachte structuur, zwart en rood fruitexpressies, lange afdronk.

Conclusie: Mooie wijn, ideaal als wijn voor elke dag.

Gastro: Breed inzetbaar bij vlees.

  1. Chateau Julien – Haut-Médoc 2016

Degustatiecommentaar

Druiven: 55 % Merlot en 45 % Cabernet Sauvignon
Vinificatie: zie wijn 1

Alcoholgraad: 13,5 %

Kleuromschrijving: Vrij donker rood met een purperen randje, met een klein waterrandje, helder en gekleurde dikke tranenregen.
Neus: Zeer expressieve neus van donkere vruchten maar ook lichte houttoets, zwarte bes, griotte, drop en witte peper.
Mond: Vanaf de aanzet is de wijn zacht, daarna volgt een mooi samenspel tussen zwart fruit, drop en kruiden. Kortom, het geheel proeft zeer intens en fris. Zachte milde tannines.
Ook de afdronk proeft rijp, vol en intens en met een mooie lengte. Veel fruit in het glas.

Conclusie: Een fles met nog bewaarpotentieel.
Volgens Julien Meyre is deze wijn van 2016 ‘exceptionnel’, millésime en druiven van topkwaliteit.

Gastro: Lam, grillades, gevogelte.

  1. La Fleur Bibian - Haut-Médoc 2018

Degustatiecommentaar

Druiven: 50 % Merlot en 50 % Cabernet Sauvignon
Vinificatie: Handmatige pluk, selectieve triage op tafel, ontstelen. Fermentatie in inox cuves. Gerijpt op roestvrij staal, geen hout.
Alcoholgraad: 14 %

Kleuromschrijving: Diep gekleurd robijnrood met licht gekleurde tranen, briljant tranend.
Neus: Geur van zwart en rood fruit, cassis, bramen, kersen, ceder, toets van pruimen en subtiel kruidnagel.
Mond: Elegant in de mond, mond vullend, fumé eik met vanille en kruidigheid.  Opvallend zoete afdronk van 7 sec. met reeds versmolten tannines.
Conclusie: Prijs/kwaliteit een mooie wijn in zijn genre.

Gastro : Blanquette van kalfsvlees, geroosterde kip, pot-au feu.

  1. Château Bibian – Haut-Médoc 2019 - Cru Bourgeois Supérieur

Degustatiecommentaar

Druiven: 60 % Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon en 10 % Petit Verdot
Vinificatie: Handmatige pluk, selectieve triage op tafel, ontstelen. Fermentatie in inox cuves. Twaalf maanden opvoeding in 40 % nieuwe eiken vaten. Klaring met eiwit.

Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: Donker rood, gekleurde tranen, helder en intens, aanwezige tranen.
Neus: Succulent parfum van onder andere cassis, bramen, zwarte kersen, klein woudfruit zoals wilde framboos, kruiden, peper en grafiet en wat eucalyptus.
Mond : De tanninestructuur is rijk, zijdezacht, toetsen van pruimen, cassis, wilde bessen en hints van mokka.  Afdronk van 7 sec.
Conclusie: Geslaagde wijn voor elke fan van Bordeaux.
Volgens onze gastspreker zorgt de Petit Verdot voor een goede maturiteit en wil men in de toekomst het aandeel ervan optrekken naar 20% en dit ten koste van de Cabernet Sauvignon.
Gastro: Côte a l’os, gegrild vlees.

 

  1. Les Hauts de Veyrin – Listrac-Médoc 2018

Degustatiecommentaar

Druiven: 70 % Merlot en 30 % Cabernet Sauvignon
Vinificatie: Handmatige pluk, selectieve triage op tafel, ontstelen. Fermentatie in inox cuves. Twaalf maanden opvoeding in eiken vaten.
Alcoholgraad: 14 %

Kleuromschrijving: Intens bijna ondoorzichtig rode kleur en purperen rand met een glycerol rijk tranenspoor.
Neus: Perfect getypeerd Merlot aroma’s met zwarte bessen, pruimen, rijpe kersen, zoethout, vanille, maar ook kruiden, peper, ceder, reeds tabak en geur van olie op teak hout.
Mond: De wijn proeft indrukwekkend, na een warme sappige aanzet volgt een gespierde wijn met impressies van flink veel donker fruit, cassis, tabak, kersenpitjes.
De tannines zijn aanwezig maar versmolten en de eindspurt is lang.
Conclusie: Hier het bewijs dat deze Listrac-Médoc prijs/kwaliteit een zeer goede koop is. Listrac-Médoc is een appellatie die door Bordeaux fans soms wel eens wordt vergeten. Een mooie doordrinker.
Gastro: Deze wijn past perfect bij gegrild vlees, zowel rood, lamsvlees, wild en gevogelte.

  1. Château Cap Léon Veyrin - Listrac-Médoc 2019 Cru Bourgeois Supérieur

Degustatiecommentaar

Dit is de eerste Château Cap Léon Veyrin in het rijtje van drie, daarna volgen jaargang 2018 en 2016.

Druiven: 55 % Merlot, 42 % Cabernet Sauvignon en 3 % Petit Verdot. Oude wijnstokken (50 jaar), beperkt rendement 25/30 hl per hectare.
Vinificatie: Handmatige pluk, selectieve triage op tafel, ontstelen. Fermentatie in inox cuves. Twaalf maanden opvoeding in 60 % nieuwe eiken vaten. Klaring met eiwit.

Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: Intens inktachtig robijnrood met lichtpaars randje, donkere tranen met veel viscositeit.
Neus: Eerst wat gesloten, maar na walsen een zoethout wolk met cassis, kruiden en ceder.
Mond: Vanaf de aanzet explosief veel warm fruit met vooral zwarte vruchtenimpressies, kruiden en zoethout maar toch een mooie frisheid. En wat een finale, zeer lang, intens fruit en een kruidig staartje.
Conclusies: Deze wijn kunnen wij beschouwen als een zeer goed geslaagde Listrac.
Gastro: Deze wijn past perfect bij gegrild vlees, zowel rood, lamsvlees, wild en gevogelte.

  1. Château Cap Léon Veyrin – Listrac-Médoc 2018 Cru Bourgeois Supérieur

Degustatiecommentaar

Druiven: 58% Merlot, 39 % Cabernet Sauvignon en 3 % Petit Verdot
Vinificatie: zie wijn 6
Alcoholgraad: 14,5 %

Kleuromschrijving: Intens inktachtig robijnrood met lichtpaars randje, dikke donkere tranen tegen de glaswand.
Neus: Aroma’s van zwarte vruchten, maar ook kruiden (peper, kruidnagel, reglisse) en ceder.
Mond: Knappe elegantie met een smaaksensatie van vooral kers, blauwe pruimpjes, cassis, kruiden.
De wijn heeft zich duidelijk tegoed gedaan aan de warme zomer van 2018. Lange afdronk van 8 sec.
Conclusies: Wijn met ruime bewaarkracht.
Vroeger moest je wel geduld hebben met een klassiek gevinifieerde Listrac-Médoc. Maar door de nieuwe vinificatietechnieken zijn de huidige Listrac-Médoc wijnen meestal al na 5 jaar uitstekend op dronk, wat hier het geval is.

Gastro: Deze wijn past perfect bij gegrild vlees, zowel rood, lamsvlees, wild en gevogelte.

  1. Château Cap Léon Veyrin – Listrac-Médoc 2016 Cru Bourgeois Supérieur

Degustatiecommentaar

Druiven: 58% Merlot, 39 % Cabernet Sauvignon en 3 % Petit Verdot
Vinificatie: zie wijn 6, rijping op 80 % nieuwe eiken vaten
Alcoholgraad: 14 %

Kleuromschrijving: Intens inktachtig robijnrood met ingekleurde rand, dikke donkere tranen tegen de glaswand. Geen evolutie te zien.
Neus: Lekker rijp zwart fruit met cassis, kersen maar ook in het boeket toast, tabak, chocolade en mokka, zoethout, licht boisé en kruiden.
Mond: Vol en harmonieus, goed gestructureerde body, overvolle mand van rijp fruit, bramen, zwarte kersen, tabak, zoethout, kruidigheid en zoetrijpe tannines.
Licht gedoseerde gedroogde tabak toetsen in de ellenlange finale.
Conclusies: Deze ‘big wine’ heeft zijn 12 maanden vooral Franse nieuwe eik goed verteerd en kunnen wij als TOPWIJN! beschouwen. Deze wijn kan zeker wedijveren met veel Grand Cru Classés uit de Médoc, maar dan voor een zacht prijsje.

Gastro: rood gebakken en gegrild vlees, stoofpotje allerlei, pelswild, half- en harde kazen.

Verslaggever Rik Debal en Geert De Muynck

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Château Julien - Haut-Médoc 2018 13,50 14,00
Château Julien - Haut-Médoc 2016 13,83 14,75
La Fleur Bibian - Haut-Médoc 2018 14,05 15,00
Château Bibian - Haut-Médoc 2019 14,75 15,50
Les Hauts de Veyrin - Haut-Médoc 2018 14,63 16,00
Château Cap Léon Veyrin - Haut-Médoc 2019 15,33 16,00
Château Cap Léon Veyrin - Haut-Médoc 2018 15,43 16,00
Château Cap Léon Veyrin - Haut-Médoc 2016 15,70 16,50