Vignobles Silvestrini Lussac Saint-Emilion

 

Wij ontvingen Sabine Silvestrini op 19 november 2021

Vignobles Silvestrini

  1. Château Vieux Moulins de Chéreau - Montagne Saint-Emilion 2016

65 % merlot - 20 % cabernet franc - 15 % cabernet sauvignon.
Kalkklei
en slibrijke klei.

Donkerrood met lichte evolutie naar steenrood en waterrandje.
Geuren van rood fruit: kersen, pruimen, en van zachte kruidigheid. Een spoor van tabak in de diepte.
Zachte en fruitige aanzet gedragen door fijne tannine en aciditeit. Mooi evenwichtig. De kersen, pruim en de kruidigheid zijn weer van de partij.
Lange afdronk op gekookt fruit.
Op dronk maar heeft nog flinke reserve.
Kan wit en rood vlees en gegrilde vis begeleiden.

  1. Château Chéreau - Lussac Saint-Emilion 2016

70 % merlot – 20 % cabernet franc- 10 % cabernet sauvignon.
Klei-kalksteenbodems op een kalksteenbodem die kenmerkend is voor Saint-Emilion.
Donker kersenrood van kleur waarin een lichte evolutie waar te nemen is.
In de stille fase komt deze wijn momenteel gesloten over, maar na walsen komen geuren van zwart fruit als braam, zwarte bessen en pruimen. Ook paprika en cacao.

In de zachte aanzet proeven we een fijne aciditeit gedragen door ronde, fluweelzachte tannines. In de smaak worden de geuren van het zwart fruit bevestigd.
De lange afdronk eindigt op een chocoladebittertje.
Deze wijn komt al aardig op dronk.
Genietbaar bij mager vlees, vederwild, eend en bij harde kazen.

  1. L'Egérie du Château Chéreau - Lussac Saint-Emilion 2016

90 % merlot - 10 % cabernet franc van de betere loten in Lussac.
Gerijpt op eik gedurende 12 maanden.

Kalksteenklei op fossielrijke kalkrots (zeester) kenmerkend voor Saint-Emilion
Zeer intense kleur: robijnrood. Licht waterrandje.
Aroma’s van eikenhout, vanille, fijne kruidigheid en van rijp fruit: zwarte kersen aardbeien en pruimen.
Zachte aanzet van fijne tannine gedragen door een goede aciditeit. Terug het rode fruit kersen bessen en weer die pruimen.
Zeer lange afdronk op toetsen van tabak en koffie.
Weer een trapje dan de vorige fles. De wijn komt jong over maar is al zeer genietbaar.
Rood vlees, klein wild, gegrilde vis.

  1. Domaine de la Pointe - Pomerol 2016

85 % merlot – 15 % cabernet franc.
Deze wijn is zeer intens robijnrood ingekleurd en toont een licht waterrandje.
In de stille fase treden de houttoetsen van eik en vanille op de voorgrond.
Na walsen treden zachte geuren aan van cassis, van pruimen en ook van kruidigheid, van cacao en chocolade.

In de mond genieten wij van een zachte aanzet met aangename aciditeit en versmolten tannine. Deze wijn is vlezig en sappig. De cassis, zwarte kersen, pruim en kruidigheid bevestigen zich in de smaak.
Wij proeven een zeer lange afdronk met toetsen van tabak.
Deze pomerol is zeer aangenaam om nu al te drinken maar heeft duidelijk nog reserve in zijn mars.
Te serveren bij wild, gebraad, gegrild vlees.

  1. L'Egérie du Château Chéreau - Lussac Saint-Emilion 2015

Zeer intens robijnrood met lichte evolutie naar steenrood.
De aroma’s in de stille fase komen gesloten over, met wat eikenhout en vanille en lichte toetsen van rood fruit: kers aardbei. Na walsen intenser met pruimen, rozijnen, kaneel en wat leer.
Zachte aanzet met ronde tannine en fijne aciditeit. Vlezig en sappig. Terug rood fruit: aardbei kers rijpe bessen, pruimen.
Zeer lange afdronk op toetsen van gekookt fruit.
De degustatie na de pomerol maakt het wat moeilijk voor dit glas. Dat neemt niet weg dat we deze lussac saint-émilion kunnen genieten en dat we de verwachting durven uitspreken dat hem nog een mooie toekomst te wachten staat.
Rood vlees klein wild gegrilde stevige vis en kazen.

  1. Domaine de la Pointe - Pomerol 2015

Kleur: zeer intense kleur, lichte evolutie, steenrood
Geur: terug eik, vanille, bloemig, zwart fruit, braam kersen, bosgeuren, humus, kruidig
Smaak: zachte aanzet, fijne tannine gedragen door een fijne aciditeit, zwart fruit, bessen, braam, pruim, cederhout en een sappige mondvulling
Afdronk: lange afdronk, koffie, tabak
Besluit: zeer genietbaar met een nog een duidelijk potentieel tot ouderen
Gevogelte, pluimwild, rundvlees, lam.

  1. L'Egérie du Château Chéreau - Lussac Saint-Emilion 2011

Zeer intens met een evolutie steenrood.
Vanille. Florale trekjes. Zwart fruit: cassis, en pruimen. Kruidig en wat animale geuren, naar leder toe.
Zachte aanzet van zeer aangename, zachte tannine en fijne aciditeit. Fluweel zacht. Complex met fijne kruidigheid en nog sporen van fruit.
De afdronk is licht maar lang en zeer elegant aromatisch.
De jongere versies waren zeer genietbaar maar deze jaargang bewijst dat de wijn ook op latere leeftijd er nog mag zijn.
Lekker bij rood vlees klein, wild of bij een gegrilde, stevige vis en kazen.

  1. Domaine de la Pointe, Pomerol 2011

Deze wijn heeft 10 jaar op de teller, maar hij ziet er met zijn intense steenrode kleur toch verrassend jong uit.
In de aangename bordeauxneus ruiken we houttoetsen als eik en vanille, aangevuld met zwart fruit: bramen, cassis en pruimen. We vinden ook animale toetsen van leder terug en kruidigheid waaronder zoethout.
Deze sappige vlezige wijn geeft een zachte aanzet, lekkere versmolten tannines en nog een flinke dosis fruit.
We genieten van de lange soepele afdronk op chocolade en tabak.
Ver van versleten en zelfs nog reserve voor enkele jaren.
Voor bij wild, rood vlees en eendenborst.

Verslaggever: Danny Calus

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Château Vieuw Moulins de Chéreau Montagne Saint-Emilion 2016 13,40 14,00
Château Chéreau Lussac Saint-Emilion 2016 13,40 14,00
L'Egérie du Château Chéreau Lussac Saint-Emilion 2016 14,50 15,00
Domaine de la Pointe Pomerol 2016 15,30 16,00
L'Egérie du Château Chéreau Lussac Saint-Emilion 2015 14,60 16,00
Domaine de la Pointe Pomerol 2015 15,30 16,40
L'Egérie du Château Chéreau Lussac Saint-Emilion 2011 14,40 16,00
Domaine de la Pointe Pomerol 2011 15,90 17,00