Vive La France – Tour de France

 

Blindproef met als thema : Tour de France 2014

Het bestuur had voor ons een grote test voorbereid om alvast de passage van de Tour de France door Roeselare te vieren in de Mandel. Op een verre beurs proefden ze tientallen wijnen en selecteerden er liefst 11 betaalbare maar typische wijnen om onze kunde te beproeven.
De groeiende vriendschap van het gezelschap versterkte het zelfvertrouwen van de leden en moedigde hen aan zich massaal aan de test te onderwerpen. De zaal liep verrassend vol voor deze grote confrontatie: 63 aanwezigen.
Het werd een avond vol plezier en genot. In de zware discussies over geuren, smaken, kwaliteiten, rassen, streken, jaren … en in het glas! Elf uitdagingen moesten we aangaan. Dat is er eentje meer dan Hercules!
Maar gelukkig maar half zoveel als voor de Ronderenners.

Wijn 1 - Onze zelfzekerheid verleidt ons bij de eerste geur al tot de uitspraak: “Dit is een Sauvignon, ergo, dit is een Loire-wijn.” Maar Marnik tempert ons enthousiasme met een gouden tip “Dit is een typische wijn voor de druif, maar de dominante druif is niet typisch voor de streek, meer: er steken nog een paar druiven bij.” We nemen de waarschuwing ernstig en nemen ons voor gans de avond nuchter te blijven in onze uitspraken. Te lichtzinnig uitspraak.
Deze wijn is zeer licht van kleur met een groenen schijn.
De geur van kruisbes, ananas, perzik, peer en appel en exotisch fruit zet zich door in de exotische aroma’s.
Naast de frisse zuren merken we wat restsuiker. Zuiders? En van waar die peer?

Deze wijn drinkt vlot maar smaakt een beetje, ‘goedkoop’ en commercieel. Als er nog 2 onbekende druiven zijn, dan lijken ons die niet uitgesproken van karakter. Omdat de boeren in de Roussillon zichzelf een hogere standaard opleggen denken we dat we het wellicht aan de overkant van de Loiremonding moeten zoeken, in de Provence.
De 2 extra rassen blijken op het einde van de avond de Viognier en de Rolle (= Vermentino) te zijn. Bovendien zijn ze van verschillende jaren.
Zoek die rassen maar eens op in Wijnalbum en je begrijpt meteen waarom hun kenmerken bijna volledig gemaskeerd waren door die van de Sauvignon. We beseffen dan ook dat ze binnen dat smaakpalet eigenlijk zeer complementair zijn en de Sauvignon toch beduidend verrijken.
Wat hadden we geproefd?

Domaine du Vignaret - Les Vents D’ Anges Provence – (Le Var, boven de lijn tussen Marseilles en Cannes)

Wijn 2 - De wijnen komen nogal koud op tafel en we duiken eerst weer naar de verkeerde hoek. We denken meteen aan een Bourgogne door zijn mineraliteit, de vettigheid en de eerste impressies van citrus en appel.
Maar dat blijkt na opwarmen volledig verkeerd. Behalve de onmiskenbare mineraliteit. Die toch naar een zeer typische terroir verwijst.

Deze licht strogele wijn wordt gekenmerkt door tonen van wit fruit (perzik, peer ...) exotisch fruit (lychee, grapefruit, ananas ...) en door florale aroma's.
In de mond is hij een fris, fruitig, elegant en een beetje vettig.

Als vriend Rik uitspreekt dat hij denkt aan een Pouilly krijgen we de gouden tip: het is een zeer nabije buur. We moeten dus beslissen tussen Fumé of Morogue of Menetou-Salon. Geert vraagt de tafel: “Wie vindt hier een spoor van ‘fumé?” Noops, iedereen zwijgt. Om diverse redenen wellicht. Dan luidt de conclusie: Morogue of Menetou-Salon 2011. En ja hoor!
Domaine Carole et Jean-Claude Leclerc - Loire Menetou-Salon - Cuvée Ophélie 2011

Wijn 3 - Tip: “Deze is gemaakt van de zelfde druivensoort als de volgende.” Van de uitnodiging wisten we ook dat er een witte Bourgogne was, dus kregen we nu nog tweemaal Chardonnay voor de neus.
Nu werden we vrij zeker van onze zaak.

Zeer bleek gele wijn.
In het begin is de neus gesloten met daarna een ietsje scherpe geuren van citrus, groenten, appel en wit steenfruit.
In de mond treden de zuren naar voor en het stevige bittertje blijft even hangen.

Bevestigd door de hints leidt dit tot de conclusie dat we te maken hebben met een noordelijke Bourgogne, namelijk een Chardonnay uit de Chablis. 2011. Jawel.
Domaine Michel Colbois Chablis vieilles vignes 2011

Wijn 4 - Hier hoeven we niet op tips te wachten en het is zeker een Chardonnay-wijn.
De intense donker goudgele kleur en de honingzoete neus zeggen: dit is geen gewone wijn meer.
De geuren van geweekte rozijnen, zoete kweepeer en rijp fruit zijn krachtig.
Wie tijdens de ‘vendanges’ ooit van vers geperste Chardonnay mocht proeven heeft bij de eerste slok een aha-erlebnis: dit is zoet druivensap uit een zeer zonnig jaar, tenzij er een andere techniek van concentratie is gebruikt, gemengd met een Marc.
De invloed van de eik is niet zo erg opvallend.

We twijfelen over de jaargang – hadden we maar door gedacht over het zoete sap! - maar we kiezen resoluut en terecht voor een Macvin uit de Jura.
Domaine Pierre Richard - Macvin du Jura 2009 Alcoholgehalte : 17% vol.
Met de pauze zijn we trots op de tafelprestatie. We zijn overtuigd dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. Na de pauze zijn we gelukkig als we ook de eerste 2 rode wijnen meteen herkennen. We weten dan dat we toch al minstens de helft van de maximale score binnen hebben.

Wijn 5 - De purperen kleur – zonder evolutie in de rand - en de geuren van cuberdons en van rijpe banaan springen in de neus.
Dit is een jonge maar typische en krachtige, fruitige Gamay-wijn, een Beaujolais in hart en nieren uit de betere buurten van deze regio.
Domaine Père Benoit Beaujolais - Morgon 2011

Wijn 6 - Doorschijnende, kersenrode en naar granaat nijgende wijn met paarse schijn maar toch duidelijke tekenen van veroudering.
De neus van oude kersenlikeur, framboos, cassis humus en kreupelhout en lichte tabakgeur samen met het mooie evenwicht in de mond tussen de zuivere tannine en de nog sterk aanwezige fruitige zuren doen denken aan een noordelijke Bourgogne uit de Côtes de Nuits uit een betere jaargang. Hij is harmonieus en in balans.

Toch blijkt deze ‘gewone’ maar toch karaktervolle Bourgogne niet meteen een vriend van iedereen te zijn:
Domaine Alain Verdet - Bourgogne Haut Côtes de Nuits 2000

Wijn 7 - De concentratie zakt en na de verwarde discussie maken we een verkeerde conclusie ondanks de hint dat we te maken hebben met een jonge AOC uit 2005.
We zien een iets doorzichtige, robijnkleurige tot paarse wijn zonder het minste teken van veroudering.
Het bouquet van rijp rood fruit en lichte kruidigheid doet denken aan Grenache en Syrah. Hij benadert in de verte in kleur en geur een Beaujolais, maar de smaak draait er dan weer helemaal van weg.
Deze jonge wijn is fruitig en vol van smaak met aroma's van rood en zwart fruit en een lichte kruidigheid.
Hij is goed gestructureerd met zijdeachtige tannine en een licht peperige afdronk.

We schieten tekort in de gewijde geschiedenis van de appellaties. God vergeve het ons, maar er zijn in Frankrijk ook meer dan 350 AOC’s en waarschijnlijk dronken we nog niet eens de helft. We zochten meer kruidigheid voor een Côtes-du-Rhône. We kiezen voor een zuidelijke regio waar we al wat vergelijkbare fruitige wijnen van menen gedronken te hebben: Languedoc/Roussillon. Fout.
Les Baies Goûts - Côte du Rhône - Beaumes de Venise - Les Ocres de la Roque 2012 – 13,5 % alcohol

Wijn 8 - Deze wijn is intens van kleur, kersenrood tot paars.
De wijn is zeer fruitig, met rood en vooral zwart fruit (cassis en bramen) en een zoete kruidige geur, van zoethout en drop maar ook met neiging naar tabak en teer. Het fruit en de kruidigheid zetten zich flink door in de smaak die eindigt met een degelijke zoete dropsmaak.

We vermoeden een dominante Syrah met Grenache en Mourvèdre. Later horen we dat er ook een kwart Carignan was gebruikt. We moeten een Côtes-du-Rhône vinden en denken dat we hem hebben. Spijtig, maar we kunnen er mee leven. We hebben dan tenminste nog twee vergelijkbare samenstellingen verwisseld.
Chateau de Pena – Côtes-du-Roussillon 2012

Wijn 9 - De wijn is intens van kleur, donker kersenrood.
Het bouquet barst van het rood en zwart fruit, pruimen, kersen, cassis en een zachte kruidigheid en lichte drop.
De smaak is rijk aan fruit met een aangename kruidigheid. De zachte tannine en de zuren zijn aardig in evenwicht.

We menen een wijn op basis van Malbec (= Cot en ook Auxerrois) te herkennen: een heel mooie Cahors. Terecht.
Clos SiguierCahors Les Camille Vieilles Vignes 2011 14 % Alcohol.

Wijn 10 - De uitnodiging gaf ons de tip dat we een Madiran uit de Sud-Ouest moeten vinden.
Als deze bijna zwarte, pioenrode wijn, zonder het minste teken van evolutie met zijn krachtige geuren van rood en zwart fruit geen Tanat moest bevatten, dan zijn we een bende sukkels.
De wijn is stevig en goed gestructureerd . De niet te dominante houtlagering en de bom aan rood en zwart fruit levert de belofte over een jaar of 5 een elegante wijn te leveren die bij een stevig wild- of schapenbout aardig zal bevallen.

De beslissing van de tafel werd niet tegen gesproken: deze wijn uit de streek halverwege Bordeaux en Pau bevat 50% Tanat en 30% Cabernet.
Domaine Brana Madiran Vieilles Vignes 2011 12,50 % alcohol

Wijn 11 - Zijn kleur en zijn neus wordt met de eerste smaak bevestigd en iedereen aan tafel is formeel: dit is een Bordeaux met een flinke dosis Merlot.
Het is een intens gekleurde, ondoorzichtige, zeer donkere purperen wijn met extra purperen schijn zonder de minste evolutie. Hij heeft een zwaar kruidig, maar vooral fruitig boeket van pruimen, bramen en cassis met aangename toetsen van hout, vanille, drop en zoethout. De tannine is rijk aanwezig maar lekker en in bedwang gehouden door het rijpe fruit. Dit is wijn uit een warm jaar zoals 2010 en van goeden huize zoals van een stevige St. Emilion. Deze wijn is aangenaam en elegant ondanks zijn intensiteit.
Enkele minuten later bevestigt het etiket ons oordeel.
Chateau Armand de Jacquemeau - Bordeaux - St. Emilion Grand Cru 2010 14 % alcohol

Op het einde van de avond praten we na over de moeilijke beslissingen die vooral beïnvloed waren door de informatie op de uitnodiging en een paar tips die ons echt tegen het schaamrood hebben beschermd.
Maar we zijn toch trots dat we aardig hebben gepuzzeld.
Een dikke merci aan André, Marnik en Freddy die deze wijnen selecteerden om ons deze les voor te schotelen. We hebben er weer eens van genoten!

Uw verslaggever,
Luc Veracx