Wijndomein Ravenstein Wervik

 

Domein Ravenstein uit Wervik

Vrijdag 13 januari 2023

Wij verwelkomen dhr. Dirk Talpe eigenaar van het wijndomein Ravenstein.

Ravenstein is een vroegere heerlijkheid, omstreeks 1450 was hiervan al sprake, ze stond toen onder beheer van Adolf van Kleef, heer van Ravenstein en Wijnendale. Wijndomein Ravenstein is in 2017 gestart, met de aanplant van 2,5 ha wijngaard, onder beheer van Dirk Talpe en Patricia Lenoir. Om groepen te ontvangen werd op de hoeve een oude schuur omgebouwd tot een gezellige degustatieruimte. Dirk zelf staat in voor een gepassioneerde rondleiding voor bezoekende groepen.

Ligging

De wijngaard is gelegen op de zuidflanken van de Amerikaberg in Kruiseke-Wervik, waar de druiven tot volle rijpheid kunnen komen.

Klimaat

Het klimaat is gematigd. De zachtere winters en mildere zomers zijn ideaal voor de wijnbouw in deze regio. Een extra troef is de wind die de druivenranken, na regen vlugger laten opdrogen.

Bodem

De grond hier is samengesteld uit zwaardere zandleem zodat de druiven een voldoende vruchtbare grond hebben. In de onderlaag zorgen de silexkeien voor de mineraliteit in de wijn en dank zij de dieper gelegen kleilaag zijn er voldoende vochtreserves.

Dirk en Patricia wensen de wijngaard op een ecologische en duurzame manier uit te bouwen, zoals ze voordien ook al met hun plantenkwekerij deden. De bodem wordt gemaaid en geschoffeld zodat er geen herbiciden moeten worden gebruikt en gemengde hagen verlenen een schuilplaats aan natuurlijke belagers van schadelijke insecten.

Druivensoorten en druivenrassen

Druivensoorten

Als we spreken over druivensoorten dan bedoelen wij de ‘wijnstokfamilies’ (Vitacea).  De belangrijkste soort is de gekende Europese Vitis Vinifera, daarnaast de Amerikaanse Vitis Labrusca, Vitis Riparia, Vitis Berlandieri en Vitis Rupestris… Uit Azië o.a. Vitis Amurensis.
Iedere druivensoort (wijnstokfamilie) heeft zijn eigen druivenrassen.

Druivenrassen

Tot elk van deze druivensoort (wijnstokfamilie) behoren druivenrassen. Bij de Vitus Vinifiera familie bestaan er meer dan 4 000 verschillende rassen zoals de Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernets, Merlot, Pinot Noir, Syrah.
Het druivenras is de belangrijkste smaakbepalende factor waaraan je een wijn kunt herkennen. Terroir en vinificatie (lees de hand van de wijnmaker) kunnen zorgen voor variaties, maar uiteindelijk zijn het de typische eigenschappen van de druivenrassen die het verschil maken.

De druivenrassen bij domein Ravenstein

Op vandaag zijn er in totaal 6 ha aangeplant met volgende druivenrassen:
witte druiven: Chardonnay en Pinot Gris
blauwe druiven: Pinot Noir, Pinot Meunier, Acolon, Gamaret en Garanoir.

Laten wij even stil staan bij minder gekende druivenrassen.

Acolon

Deze blauwe druif kent zijn oorsprong in Duitsland en is een kruising van de Lemberger druif en de Dornfelder druif. Het is een zuivere wijndruif en geen hybride of Piwi. Naast aanplant in Duitsland is dit druivenras ook te vinden in België. (een hybride ras is een kruising tussen een druivenras van de Vitis Vinifera met een druivenras van de niet-Vitis Vinifera)

Het is een vroeg rijpend druivenras met hoge kleurintensiteit. De wijnen van deze druif hebben fruitaroma’s met meestal een bescheiden lage tannine gehalte, goede structuur en lengte. Het gebruik van hout (gedeeltelijk op barrique) in de opvoeding wordt meestal toegepast.

Gamaret

Deze blauwe druif is afkomstig uit Zwitserland en is een kruising van de Gamay Noir en Reichensteiner. De druif is vroeg rijp en heeft een goede resistentie tegen schimmelziektes (o.a. rot).

De wijnen van deze druif zijn intens dieprood van kleur (donkerder dan de Pinot Noir) en hebben typische aroma’s van rijp fruit zoals pruimen, ook vlier, braam, zwarte bessen, kersen en specerijen met voornamelijk peper. Rijk aan tannines.

Deze wijnen kunnen houtrijping in eikenhouten vaten aan.

Garanoir

Deze blauwe druif is een tweede kruising van de Gamay Noir en Reichensteiner. De wijnen hebben een intense kleur en hebben in de neus veel fruit maar ook impressies van koffie, tabak, drop en chocolade. De tannines geven de wijn kracht in de smaak.

De druiven Rondo, Cabernet Cortis en Johanniter worden niet meer door de wijnmaker gebruikt om wijn te maken.

Een verhaal van duurzaamheid

In 2021 ondertekenden het wijndomein Ravenstein samen met acht andere Heuvellandse wijnboeren het Charter Duurzame Wijnbouw.
Het beheer van de wijngaard gebeurt met de grootste zorg en leunt dicht aan tegen biologische teelt.
(voor meer informatie zie website www.wijndomein-ravenstein.be). Ze hebben wel geen bio-label om te voorkomen dat een moeilijk jaar geen economische ramp zou betekenen zodat zij alsnog kunnen bijsturen. In de kelder wordt zo weinig mogelijk tussengekomen.

Geproefd

  1. Blanc de Blanc Brut

Degustatiecommentaar

Druiven: 100 % Chardonnay
Vinificatie: Hand geoogst, persing van hele trossen. Fermentatie en lagering gebeurt in inoxen cuves met temperatuurcontrole. Tweede gisting op de fles en 26 maanden sur latte, dosage 6 gram met MCR.  Remuage, dégorgement (juli 2022) en bottelen gaat door op het domein.
Alcoholgraad: 12,5 %
Kleuromschrijving: helder, witgeel met opschuimende mousse en fijne persistente belletjes.
Neus: elegante neus van citrus, granny smith en een lichte botertoets.
Mond: mooie smaakstart met veel frisheid, met opnieuw citrus en appel, nu ook rijpe ananas, aangenaam, behoorlijk qua afdronk.
Conclusies: Elegant en frisse Blanc de Blancs met kwieke aciditeit.
Gastro: aperitief

  1. Ravenstein Brut

Degustatiecommentaar

Druiven : 40 % Pinot Noir – 40 % Pinot Meunier en 20 % Chardonnay
Vinificatie: Hand geoogst, persing van hele trossen. Fermentatie en lagering gebeurt in inoxen cuves met temperatuurcontrole. Tweede gisting op de fles en 18 maanden sur latte, dosage 7 gram met MCR. Remuage, dégorgement en bottelen gaat door op het domein.
Alcoholgraad: 12,5 %
Kleuromschrijving: helder, strogeel met een behoorlijke mousse kraag en miniatuur pareltjes.
Neus: parfum van groene appel, citrus en subtiel ook floraal.
Mond: fraîcheur, soepel en aangenaam, met appel en citrus in de hoofdrol en lange afdronk.
Conclusies: Iets voller en versmolten zuren dan wijn 1.
Gastro: aperitief

  1. Ravenstein Rosé Brut

Degustatiecommentaar

Druiven: 18 % Johanniter – 60 % Meunier en 22 % roséwijn
Vinificatie: Hand geoogst, persing van hele trossen. Fermentatie en lagering gebeurt in inoxen cuves met temperatuurcontrole. Tweede gisting op de fles en 15 maanden sur latte, dosage 8 gram. Remuage, dégorgement (juli 2022) en bottelen gaat door op het domein.
Alcoholgraad: 12,5 %
Kleuromschrijving: zalmroze kleur met fijne trage pareling en lichte mousse.
Neus: framboos, aardbei, wat vijgen en rode bessenconfituur.
Mond: explosief in de mond met pittig rood fruit, pompelmoes en lange afdronk.
Conclusies: een mooie maaltijdwijn met fraîcheur en een meer dan behoorlijk bewaarpotentieel.
Gastro: als aperitief, maar ook als maaltijdwijn bij schaaldieren en zeevruchten of koude visschotel.

  1. Chardonnay Barrique 2021

Degustatiecommentaar

Druiven: 100 % Chardonnay
Vinificatie: Hand geoogst, spontane fermentatie op Franse eiken vaten ( geen cultuurgist )en daarna 10 maanden rijping op Franse eiken vaten waarvan 40% nieuwe vaten.
Alcoholgraad: 11,5 %
Kleuromschrijving: intens goudgele kleur met een groene schijn en tranen.
Neus: een rijk palet met citrus, vanille, appel, grassig, kamille, eucalyptus maar ook dennenbos.
Mond: complex, beetje vettig in aanzet, wat onrijpe perzik en redelijke afdronk met dominante zuren.
Conclusies: Wijn met een atypische Chardonnay indruk, misschien iets te jong.
Gastro: ideaal bij gebakken visgerechten in boter of met roomsausje, ook perfect met een zachte kaassoort van koemelk zoals Brie, Brillat-Savarin en Chaource.

  1. Rosé Barrique 2021

Degustatiecommentaar

Druiven: 100 % Gamaret
Vinificatie: Handmatige oogst, directe persing en vergist in inox cuve, opvoeding 10 maanden op oude Franse eik.
Alcoholgraad: 11,5 %
Kleuromschrijving: zalmrode kleur, helder en tranenkaravaan.
Neus: een door rood fruit gedomineerde neus met framboos, bosaardbei, grapefruit en wat kruiden.
Mond: lekker met rode aalbesjes, framboos, bosaardbei, pompelmoes, uitlopend in een finale van 6 sec. met een klein bittertje.
Conclusies: mooie rosé met maaltijd allures.
Gastro: aperitief, BBQ, carpaccio, slaatjes, charcuterie.

  1. Pinot Noir 2020 (Magnum fles)

Degustatiecommentaar

Druiven: 100 % Pinot Noir
Vinificatie: Handmatige pluk, klassieke vinificatie en 8 maanden vatrijping op oude Frans eiken vaten. Alcoholgraad: 11,5 %
Kleuromschrijving: kersenrood, helder, aanwezige tranen en wat evolutie.
Neus: expressief in de neus met aardbei, framboos, kersen, roos, viooltje, rijp fruit, gerookte kruiden en specerijen. Ook iets animaals.
Mond: elegantie, mooie balans zuren en tannines, ook het rood fruit en afdronk van 6-tal seconden.
Conclusies: Prima wijn die zijn vatrijping heeft verteerd met een subtiele hint naar rode Bourgogne.
Gastro: gebakken of gegrilde rosbief, verfijnde vleesgerechten, klein wild.

  1. Le petit noir 2020

Degustatiecommentaar

Druiven :  50 % Gamaret en 50 % Garanoir
Vinificatie: Handmatige pluk, klassieke vinificatie en 11 maanden vatrijping op Franse eiken foeders.
Alcoholgraad: 12 %
Kleuromschrijving: dieprode kersenkleur, helder, met waterrand en tranen tegen de glaswand.
Neus: rijp rood en zwart fruit met in de hoofdrol bramen, cassis, zwarte kersen, ook floraal en zwarte peper, rozemarijn, garrigue.
Mond: rond en soepel, sappig en rijp fruit, kers en kruiden en een serieuze afdronk.
Conclusies: Een ontdekking van minder gekende druivenrassen met een knipoog naar een Beaujolais Cru.
Gastro: vleesgerechten, BBQ, goulash.

  1. Acolon 2019

Degustatiecommentaar

Druiven: 100 % Acolon
Vinificatie: Handmatige pluk, klassieke vinificatie en 11 maanden vatrijping op grote Franse eiken vaten van 500 liter (demi muid), geen filtering.
Alcoholgraad: 12,5 %
Kleuromschrijving: bijna inktzwart met een paarse rand, helder en gekleurde tranen.
Neus: rijp geparfumeerd met aroma’s van zwart fruit, bramen, donkere kersen, cassis, viooltjes en kruiden
Mond: de zuren vallen meteen op, weinig tannines, opnieuw zwart fruit, aardse toetsen en kruiden,
lange afdronk.
Conclusies: De krachtige wijn met het meeste alcoholgehalte in de proeverij presenteert zich nog wat te jong en zal baat hebben met karafferen. Toch een wijn met karakter en een wow-factor.
Gastro: stevige vleesgerechten, stoofpotje, groot wild, bosduif, rundscarpaccio met verse Parmezaan en pesto.

Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Blanc de Blanc Brut 2019 13,54 14,00
Ravenstein Brut 2019 13,72 14,50
Ravenstein Rosé Brut 2020 13,97 14,75
Chardonnay Barrique 2021 12,75 14,00
Rosé Barrique 2021 12,67 14,00
Pinot Noir Magnum 2020 13,91 14,50
Le petit Noir 2020 13,97 15,00
Acolon 2020 14,56 15,00