Artikels 2016

Wijn in de Belgische wetten

De Europese Verordening (EG) 479/2008 van 29 april 2008 regelt de wijnmarkt in gans Europa.

België definieert voor zijn grondgebied de ‘Kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongs-benaming’ of de ‘Vin de qualité produit dans une région déterminée’  V.Q.P.R.D. via de gecoördineerde nationale Wet van 28 maart 1975 (aangepast aan de Europese Verordening).

Het Vlaams Gewest vult aan:

Italiaanse regelgeving voor wijn

De Italiaanse regelgeving is niet overal representatief voor de kwaliteit uit een bepaald gebied. Zoals de heer De Clerck heeft aangebracht schikken sommige ambitieuze wijnbouwers zich naar een IGT- of VdT-label omdat ze met niet toegelaten wijnrassen voor het DOC- of DOCG-systeem niet in aanmerking komen hoewel ze zeer hoogstaande kwaliteit produceren waardoor hun wijnen ‘super Toscans’ genoemd worden.

Een verhelderend weetje over ‘verveine’!

Bij de beschrijving van Chablis wordt soms verwezen naar ‘verveine’. Die verwijzing kan ons, Vlaamse wijnliefhebbers, het voorhoofd doen fronsen omdat wij bij ‘verveine’ meestal aan totaal andere geuren en smaken denken dan de Fransen zich voor de geest halen, tenzij we geroutineerde restaurantgangers zijn in Franrijk. Oorzaak is dat er wordt gesproken over twee verschillende planten uit de familie van de Verbenacaea, eentje uit het geslacht Lippia en eentje uit het geslacht Verbena. Van beide planten wordt thee getrokken. Maar wat een verschil!