Verslagen 2011-2012

Leden kunnen de presentaties van de wijnavonden raadplegen via de "Leden"-pagina.

vrijdag 11 mei 2012

Chateau Saransot-Dupré - verticale degustatie

Le vin de Saransot-Dupré : privilégier l'élégance

Zo beweert de site: zie link hierboven
In 2009 werden we heel nieuwsgierig naar de continuïteit van die elegantie…

Als de zaal om 20 u zo vol zit, dan is de reden meestal: BORDEAUX.
Dat zal nu niet anders geweest zijn, tenzij: ze zat afgeladen vol. En dan nog wel voor het domein waarmee we 3 jaar geleden een verticale degustatie van 2000 tot 2007 hebben meegemaakt. Toen werden we nieuwsgierig naar de verdere evolutie van die wijnen en we legden in de gildekelder een voorraad aan met het voornemen de proef te herdoen.
Nu kwamen alle wijnen opnieuw op tafel met twee jaargangen er boven op!

Het werd een avond waarvan ook de domeineigenaar en oenoloog beweerde genoten te hebben van de proeverij! Inderdaad, Mijnheer Yves Raymond was ook terug van de partij om zijn huis en zijn wijnen voor te stellen. Het werd een mooie verkenning, een reis door 10 jaren met al het wel en wee waarmee moeder natuur de wijnboer confronteert.

Maar iets moet mij van het hart.
Het is niet aangenaam voor een wijnboer, die een zorgzaam gemaakte jonge wijn uitschenkt, in het besluit van de proever vooral te horen dat de wijn nu nog niet te drinken is. Bij het noteren van de punten uit de zaal bleek dat een aantal proevers de wijn eerder op de actuele drinkbaarheid scoorden dan op zijn kwaliteit. Het deed ook onze voorzitter eventjes blozen.
Een jonge evenwichtige wijn met massa’s frisse zuren en bulkend van de rijpe tannines wordt na enkele jaren kelder een topper. Wat je in de mond smaakt is wat telt, ook al is dat een belofte: kwaliteit hoort ‘herkend’, ‘erkend’ en ‘uitgesproken’ te worden.
Als wijnliefhebber komt het er op aan ook de capaciteit van een jonge wijn te leren inschatten.

Kennis over het ontstaan van de wijn helpt het één en ander een plaats te geven. Deze degustatie en de commentaren van de heer Raymond leverden mooie voorbeelden van het impact van de weersomstandigheden en van de maatregelen van de wijnboer op een jaargang. Hij reageert op de natuurgrillen met snoeien, ontbladeren, selecteren van de trossen, uitstellen van plukken, … om elk jaar de best mogelijke wijn te maken van wat de druivenranken te bieden hebben.
In het verslag hierna geven we een kort relaas van de klimatologische omstandigheden van elk jaar om dat nog even extra in kleur te zetten.
We geven de samenstelling van de druivenrassen mee en het alcoholgehalte.
Verzamel zelf kennis over de verhouding van de druivenrassen tegenover klimaat en terroir en de gevolgen voor kleur, smaak, ….
Merlot rijpt snel. De Cabernet Franc volgt en de Cabernet Sauvignon rijpt nog later.
Dergelijke kennis helpt de gevolgen van de weerschommeling in de oogst te begrijpen. Yves Raymond heeft er ons diverse weetjes daarover verteld.
Warme jaren geven onder meer veel suiker. Wat niet in alcohol is omgezet maakt de wijn zoet.
Voorbij de 12,5°, zoals we gewoon zijn een Bordeaux te drinken, wordt de wijn ‘warm’ tenzij de wijn materie en kracht genoeg heeft om de alcohol op zijn plaats te houden. Uitstel van oogst betekent langer rijpen en bijgevolg meer suiker en dus meer alcohol of zoeter. De juiste rijping van de tannines valt niet altijd samen met het ideale suikergehalte dat een droge rode wijn van precies 12,5% alcohol toelaat. Ook daarvan gaf Yves Raymond illustraties.

We hopen u met dit verslag te herinneren aan de tips Van Yves Raymond om een jonge wijn op basis van uw proefervaringen in te schatten tegen de achtergrond van de klimatologische gegevens en andere technische gegevens die u over de wijn en zijn jaargang kan verzamelen.

+++

Waar waren we ook weer mee begonnen?

  1. Saransot Dupré- vin blanc de Listrac - 2010 (13% alcohol)

    Saransot Dupré is één van de weinige huizen in Listrac dat met Sémillion, Sauvignon en Muscadelle nog witte wijn maakt. Een rariteit in die appellatie. Maar niet gemakkelijk om jong te proeven.

    De wijn is zeer helder, licht geel met een groene schijn. De fonkeling laat een flinke voorraad zuren raden.
    In de neus ruikt hij naar toast, zacht aromatisch, floraal en naar hooi.
    Na walsen geven de druiven lichtjes hun karakter prijs: citrus, grassig en een zweempje pompelmoes.
    In de mond is de jonge eik de ruggengraat van deze jonge wijn met flink wat zuren.
    Honing, toast, mineraal.
    De wijn is jong om ervan te genieten, maar zijn constitutie is beloftevol.
    Over 5-10 jaar, als de eik en de zuren tot een complexe eenheid zijn omgezet, zou ik die wel eens bij een mooie rosé gebakken eend met sinaasappel willen proeven.

    Daarna begonnen we aan het grote werk, de lange reeks: van 2009 terug tot 2000, jaar na jaar proeven we 10 keer : Saransot Dupré - Listrac Médoc.
     

  2. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2009 (14,5% alcohol)

    60% Merlot 15% Cabernet Franc 20% Cabernet Sauvignon 5% Petit Verdot
    45 hectoliter/ha

    Donker robijnrood zonder de minste evolutie.
    Geuren van kersen, bosbessen, kruidigheid en door zijn ‘warmte’ ook al discrete geuren van mokka en leer.
    Mooi evenwicht tussen de massa rijpe tannines en het rode en zwarte fruit. Myrtilles.
    Vlezig. Ceder en kruidigheid.
    Een lange kruidige afdronk – drop en laurier – uitzonderlijk voor zo’n jonge wijn.

    2009 een superjaar!
    Men beweert dat het koppel van de wijnjaren 2009 en 2010 zal behoren tot de grote duo jaargangen van Bordeaux, zoals de millésimes 1947 en 1948, 1985 en 1986 of 2000 en 2001.
    Beide jaren hebben zeer hoge alcoholvolumes (tot 15° in 2010!).
    De wijnen van 2010 danken aan een hoge concentratie aan zuren en tannines nog meer kans op goede structuur – elegant en evenwichtig - dan de 2009 en in het algemeen hebben ze een nog betere bewaarcapaciteit.
    De wijnen van 2009 zijn overal in Bordeaux goed geslaagd terwijl er in 2010 meer variatie is de kwaliteit te vinden is.
    Het voorjaar zorgde voor een goede bloei en groei. De zomer met zijn warme en droge dagen was beloftevol. Het derde weekend van september leverde de druiven voldoende water kregen om mooi tot volledige rijping te komen. In de zonnige nazomer (l’été Indien) konden de druiven optimaal rijp worden.

     

  3. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2008 (13% alcohol)

    66% Merlot 15% Cabernet Franc 20% Cabernet Sauvignon 5% Petit Verdot
    32 hectoliter/ha

    Identiek, maar iets lichter van kleur dan de vorige.
    In de neus hebben we eerst ceder en kruidigheid, daarna rood en zwart fruit.
    Mondvullend. Zijdezachte tannines, mooie zuren, pruimen, kersen, bosbessen, bramen.
    Mooie afdronk.

    2008: goed
    Het jaar 2008 is goed begonnen met een zeer mooie lente, maar in de bloei veroorzaakt een lichte vorst en de regen coulure (bloemval), maar het jaar is verder goed verlopen met een prachtige zomer.
    De wolken en de regen in augustus vertragen de groei. Maar de mooie septembermaand zorgt voor mooie tannines. De zon hield stand tot eind oktober.
    De laat rijpende Cabernet Sauvignon lijdt van de meeldauw en van de vorst.
    Een goed sortering van de druiven zorgde voor mooie resultaten.

     

  4. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2007 (12,8% alcohol)

    55% Merlot 10% Cabernet Franc 30% Cabernet Sauvignon 3% Petit Verdot 2% Carmenere
    48 hectoliter/ha

    Terug een iets lichter robijnrode wijn, nu met een zeer lichte evolutie in de rand.
    De neus geeft potloodscherpsel (ceder), sisal (koord), en na walsen pruimen, zwart fruit en dierlijke geuren.
    De wijn drinkt vlot maar de afdronk is eerder kort.
    Maar na een tijd in het glas te blijven wordt de wijn toegankelijker, fruitiger, aangenamer.

    2007 middelmatig
    De Médoc kent een vreselijke zomer. De druiven gaan schimmelen. Een mooie nazomer in september liet toe de meubels te redden. Als de wijn boer geluk had was zijn wijn van 2007 ‘drinkbaar’. Maar de kwaliteit kan sterk variëren van wijnhuis tot wijnhuis. Vakkennis drijft boven. Zoals in deze wijn.
     

  5. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2006 (13% alcohol)

    58% Merlot 16% Cabernet Franc 21% Cabernet Sauvignon 3% Petit Verdot 2% Carmenere
    52 hectoliter/ha

    Zeer donkere robijnrode wijn met schier niks van evolutie.
    De neus is nog vrij gesloten, maar kruidig en na walsen intenser met rood en zwart fruit.
    De tannines zijn aangenaam. Eerder rood dan zwart fruit. Kruidigheid, laurier. De wijn is vleziger dan de 2007.
    Een typische ‘bordeauxafdronk’.

    2006 middelmatig-goed
    In de typische Atlantische weersomstandigheden werden de druiven niet volmaakt rijp en riskeerden wijnen te leveren met onvoldoende concentratie, scherpe zuren, bittere tannines. Een grillig groeiseizoen verstoorde een langzame en gelijkmatige rijping van de druiven.
    Maart was een van de natste maanden ooit. Begin april kregen de wijngaarden nog af te rekenen met ijzel. In de warme en droge maand juli werd de groeiachterstand enigszins ingehaald, maar door een bewolkte en koele maand augustus werd dat weer tenietgedaan. In september leek de zon opnieuw door te breken, maar net voor de oogst begon het te regenen en zelfs te stormen.
    De Cabernet sauvignon rijpte moeilijk. Sommige domeinen haalden de onrijpe oogst snel binnen. Andere besloten te wachten, maar kregen af te rekenen met schimmel en rotting, en met 'waterige' druiven die leiden tot verdunde wijn.
    Er was meer nodig dan geluk om van deze jaargang iets te maken.

     

  6. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2005 (13,5% alcohol)

    56% Merlot 17% Cabernet Franc 22% Cabernet Sauvignon 3% Petit Verdot 2% Carmenere
    50 hectoliter/ha

    Kleur zoals de vorige, of nog donkerder misschien.
    Ceder en kruidigheid. Rijp zwart en rood fruit, kersen, pruimen, cassis, chocolade. Zeer aangenaam!
    Ronde, zijdezachte, lekkere tannines, en een bom lekker fruit. Mooi versmolten.
    Aangename vanille in de afdronk.
    Een ‘rijke’, evenwichtige duurzame wijn!

    2005: topjaar!
    2005 is in gans Europa een roemrijke jaargang. Gematigde temperaturen en matige regen regelden de evenwichtige groei van de ranken wat normaal een gezonde en homogene oogst geeft. In het grootste deel van Europa waren de temperaturen zacht in tegenstelling tot de hittegolf van 2003.
    De schaarse regen zorgde voor kleine druiven met een dikke schil, een mooie rijpheid en met veel concentratie. Dankzij de frisse nachten en de wind, werd het zuurgehalte tamelijk hoog.
    Het is een zeldzame jaargang waarin rijkdom, elegantie en frisheid in één wijn te vinden zijn zoals ook in de jaargangen 1982, 1990 en 2000. Een uitstekend jaar om te bewaren.

     

  7. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2004 (13% alcohol)

    60% Merlot 15% Cabernet Franc 20% Cabernet Sauvignon 3% Petit Verdot 2% Carmenere
    50 hectoliter/ha

    Intens donker robijnrood.
    Groene paprika en kruidigheid. Dierlijk, sisal, rustiek. Aroma’s van gekookt fruit: pruimen, bosbessen, cassis. Tabak, koffie.
    Licht dominerende tannines, kruidigheid, maar ook gekookt fruit.
    Na een tijd in het glas te blijven wordt de wijn toegankelijker, zoals de 2007.
    Geen gemakkelijk jaar. Allicht verloopt deze proeverij niet altijd in optimale condities omdat sommige wijnen blijkbaar wat zuurstof nodig hebben. Maar we hebben niet de mogelijkheid deze wijnen lang vooruit te openen.

    2004: middelmatig-goed
    Een heel normaal jaar. Op een droge winter volgde een koude lente. De ranken compenseerden het watertekort van 2003 en waren zeer vegetatief.
    De wijnoogst begon eind september en duurde tot half oktober voor de laatste wijngaarden in de Médoc. De Merlot was mooi, met een dikke schil, talrijke parfums en kruiden, en leverde donkere, ronde en rijke wijnen. Het tanninegehalte was tamelijk hoog, maar zij zijn zacht dankzij de mooie nazomer.
    De Cabernet Franc werd tijdens de tweede week van oktober geoogst en zorgden voor elegante en frisse wijnen. De oogst van de Cabernet Sauvignon-druiven verliep tijdens wisselvallig weer. Ze zijn zeer fris en hebben complexe tannines met structuur.
    De wijnen van 2004 zijn klassiek en evolueren goed en evenwichtig.

     

  8. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2003 (13% alcohol)

    70% Merlot 4% Cabernet Franc 23% Cabernet Sauvignon 3% Petit Verdot 0 % Malbec
    hectoliter/ha

    Terug zeer donker robijnrood, met nauwelijks evolutie.
    Overrijpe kersen en pruimen, bosbessen, kruidig.
    Mooie mondvullende wijn, zachte tannines rijk en gekookt fruit.
    Lange kruidige afdronk.
    Zeer mooie wijn en verrassend voor het hete 2003!

    2003: middelmatig
    Men moet tot 1949 terugkeren om een zo warme en droge zomer te vinden.
    De hitte van die zomer zorgde voor een ongewoon jaar in gans Europa.
    In de Bordeaux zijn de appellaties zoals in de Médoc waar de Cabernet Sauvignon op later tijdstip rijp was, goed geslaagd met rijke wijnen met concentratie en een prachtige bewaarcapaciteit. De Cabernet Sauvignon is een druivensoort die later rijpt dan de Merlot en daardoor meer voordeel haalde uit de regen in september. Dit merkt men dan ook aan de wijnen die zeer fris en evenwichtig zijn.
    Zoals bij andere warme jaargangen, - 1982, 1989 en 1990 - waren de wijnen van 2003 heerlijk om ze al jong te drinken omwille van hun rijke en zachte tonen. De grootste wijnen van deze jaargang hebben tijd nodig om te evolueren.

     

  9. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2002 (13,5% alcohol)

    64% Merlot 13% Cabernet Franc 20% Cabernet Sauvignon 3% Carmenere
    41 hectoliter/ha

    Somber donkerrobijnrode wijn met lichte evolutie.
    Complexe kruidige neus, pruimen, chocolade, tabak.
    Versmolten tannines, discreet fruit. Evenwichtig en elegant.
    Toch nog verrassend mooi voor het moeilijke jaar 2002

    2002 middelmatig
    Het slecht weer tijdens de bloeiperiode en de koude en bewolkte zomer veroorzaken "coulure" (val van bloemen en meeldraden) en "millerandage" (kleine onbevruchte druifjes groeien niet door), voornamelijk bij de Merlot en een productieverlaging van 30 procent. Het Noorden van de Médoc stelde het beter.
    Het mooie weer met frisse en droge nachten van 10 september tot 9 oktober zorgde voor een goede rijping en voor een goed oogst van de druiven.
    In de Médoc gebruikte men meer Cabernet dan gewoonlijk bij het samenstellen van de wijnen. In de noordelijke Médoc zorgt de zeer rijke en rijpe Cabernet Sauvignon voor een goede structuur met frisse en krokante aroma's van zwart fruit en lange, zijdeachtige tannines.

     

  10. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2001 (13% alcohol)

    % Merlot % Cabernet Franc % Cabernet Sauvignon % Petit Verdot % Carmenere
    Hectoliter/ha

    Intens robijnrood met zeer lichte evolutie in de rand, maar ook nog een paarse rand!
    Paprika en warme geuren van mokka en sisal. Ceder en licht animaal.
    Kruidige aangename tannines, discreet fruit.

    2001 middelmatig-goed
    Na een natte winter, een snelle bloei. Door de zachte zomer en het frisse weer in september rijpen de druiven zeer traag. De oogst begint ongeveer 10 dagen later dan de vorige jaren. Dit langere rijpingsproces zorgt voor wijnen met een hoog alcoholgehalte, veel tannines, een stevige structuur, frisse aroma's en zuurheid.
    Maar voor de Cabernet Sauvignon is het meestal niet zo ideaal en er wordt geoogst in de regen.

     

  11. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2000 (13% alcohol)

    65 % Merlot 5 % Cabernet Franc 30 % Cabernet Sauvignon
    Hectoliter/ha

    Identiek zoals de vorige maar nog minder evolutie dan de 2001.
    Rood fruit, pruimen, mokka, paprika, kruidigheid.
    Een zeer soepele wijn met licht groene maar aangename kruidigheid, mooie zuren en nog zeer beloftevol.
    Zeer mooie afdronk.

    2000: topjaar!
    De ideale weersomstandigheden gedurende de zomer hebben ervoor gezorgd dat de druiven goed zijn gerijpt. Het mooie weer tijdens de maanden september en oktober hebben het de wijnbouwers mogelijk gemaakt om op het beste ogenblik een gezonde en geconcentreerde wijnoogst binnen te halen.
    De wijnen zijn van goede kwaliteit met rijke en soepele tannines en ze kunnen lang bewaard worden.

Besluit

Het huis Saransot-Dupré beweert te staan voor elegantie.
Dat is ook wat we hebben geproefd.
Yves Raymond kent zijn terroir en weet ook in mindere jaren zijn wijngaard zo te verzorgen en zijn wijn zo te viniferen dat hij uit elke jaargang het beste haalt.

De 2000 en 2005 zijn schitterende jaren voor Saransot-Dupré. Persoonlijk geef ik ze 16 en 17 op 20.
Ook de 2003 is prachtig (16½ op 20). Dat warme jaar staat ongetwijfeld model voor de 2009 en laat vermoeden waar die jaargang met al zijn kracht naar toe zal evolueren. Het resultaat zal minstens even goed zijn en misschien zelfs beter dan 2005.
Ook uit de moeilijke jaren 2002, 2004 en 2007 worden aangename wijnen geschonken (telkens 14/20). Men kan geenszins beweren dat het hout van het vat blijft bovendrijven: als de wijn wat lucht krijgt bloeit hij aangenaam open. Hier is een goed oenoloog aan het werk geweest.
In de 2001 overheersen de tannines enigszins. Maar toen we die proefden waren we ook al een hele avond verwend. Aan onze tafel herkenden we trouwens onze proefervaringen niet in de commentaar die we van de besprekende tafel te horen kregen. Onze tafelscore was ook beduidend lager dan deze van 2009 voor dezelfde wijn. We vermoeden dat we een fles met een klein gebrek uitgeschonken kregen. Dat risico staat er ook altijd bij. Toch een meevaller op de 66 flessen die deze avond werden gekraakt maar 1 ‘mindere’ fles tegen te komen!
De 2006 is goed voor 15/20. De 2008 is net een ietske beter.

Verslaggever :
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Chateau Saransot-Dupré sec 201013.5014.50
Chateau Saransot-Dupré 200914.2715.50
Chateau Saransot-Dupré 200813.7715.00
Chateau Saransot-Dupré 2007 Cru Bourgeois13.5015.00
Chateau Saransot-Dupré 2006 Cru Bourgeois Supérieur14.3315.00
Chateau Saransot-Dupré 2005 Cru Bourgeois Supérieur15.7716.50
Chateau Saransot-Dupré 2004 Cru Bourgeois Supérieur14.7015.50
Chateau Saransot-Dupré 2003 Cru Bourgeois Supérieur15.4416.00
Chateau Saransot-Dupré 2002 Cru Bourgeois14.8016.00
Chateau Saransot-Dupré 2001 Cru Bourgeois14.8316.00
Chateau Saransot-Dupré 2000 Cru Bourgeois16.1117.00
, , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 20 april 2012

Ribera Del Duero – Rioja

Spaanse wijnavond Commanderij De Mandel Roeselare

Op 20 april 2012 werd een Spaanse Wijnavond bij Commanderij Roeselare georganiseerd in samenwerking met Kaapse wijnen Peter De Leeuw. Een bijzonder geslaagde avond waar Navarra, Priorat, Rioja en Castilia el Leon in beeld kwamen. We noteerden 7 volle tafels leden die stuk voor stuk hun eigen tafelscore naar voor brachten.

Wij noteerden het algemeen gemiddelde en de hoogste scores (zie onder deze nabespreking).

  1. Wit Otazu 2009 Senorio de Otazu Consecha.

    Een verrassende Chardonnay die geen vat lagering had maar fris in de neus en mond te genieten viel.

    Prijs 7,93 Euro
     

  2. Rosé Otazu 2010

    Een rosé gemaakt van 100% Merlot druiven, droog met een acciditeit in plus, citrus en eerder een ongewone rosé voor de proevers, die de druif Merlot natuurlijk verwachten in een St.Emilion type wijn. Volle rosé kleur met paarse tint een wijn die algemeen goed overkwam.

    Prijs 7,93 Euro
     

  3. Castilia el Leon Finca La Rinconada 2010

    Een wijn samengeteld uit 85% Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Syrah beiden goed voor 10%. De wijn heeft 6 maanden vat lagering achter de rug en werd als degelijk bevonden. Een combinatie van Spaanse druif en Franse doorspekt met zachter vanille afkomstig van de Spaanse eik.

    Prijs 6,95 Euro
     

  4. M Maius 2008 Classic Priorat

    Een uitstekende wijn samengesteld uit 50% Garnacha, Cabernet Sauvigon 30% en Mazuela en Carinea 20%. Vlezig vol in de smaak, prachtige neus en uitzonderlijke afdronk van 15 sec. Een wijn die de Commanderij aankoopt om te laten verouderen in kelder en terug op te diepen binnen enkele jaren.

    Prijs 18,30 Euro
     

  5. Navarra Otazu 2006 Crianza

    Wijn samengesteld uit 35% TempranilloMerlot 25%en Cabernet Sauvignon 40%. Een wijn die over de volle zaal aangenaam gesmaakt werd en bijna overal op evenveel bijval kon genieten.
     

  6. Vina Maria Louise Colecion Privada 2009 Rioja

    Deze wijn had 12 maanden vatlagering, Tempranillo 80% Marzuela en Granach 20 %. Een klassiek geschoolde Spaanse wijn uit de Rioja.

    Prijs7,93 Euro
     

  7. M Mauis Priorat 2008 Assemblage

    Een Priorat met een andere samenstelling dat de voorgaande wijn, duidelijk iets minder krachtig maar eveneens bijzonder goed in geur en smaak. Een wijn die prijs kwaliteit gunstig op de markt ligt, goed smaakt en te nieten is bij rood vlees en alles wat barbecue betreft.

    Prijs 12,51 Euro
     

  8. Antiguas Vignas Rioja 2008

    Tempranillo 100% en 9 maanden vat, mooie wijn met anijs in de geur en smaakaanvang, serieuze kruidigheid en alles wat je van een Rioja met klasse mag verwachten.

    Prijs 16,64 Euro
     

André Manhaeve

WijnGem.Max.
Wit Otazu 2009 Senorio de Otazu Consecha13.0014.50
Rosé Otazu 201012.5713.00
Castilia el Leon Finca La Rinconada 201013.1414.00
M Maius 2008 Classic Priorat14.7116.00
Navarra Otazu 2006 Crianza14.0014.50
Vina Maria Louise Colecion Privada 2009 Rioja14.8515.50
M Mauis Priorat 2008 Assemblage14.8515.50
Antiguas Vignas Rioja 200815.0015.50
, , , , , , , ,

zaterdag 17 maart 2012

Kapittelbanket
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 17 februari 2012

La Bella Italia

La bella Italia in de kijker, Le Marche in het glas

Namens IMT, het Italiaanse 'Istituto Marchigiano di Tutela Vini', deed organisatrice Faye Cardwell in samenwerking met La Scoperta, Hopland 50 te Antwerpen, aan een aantal commanderijen van de Vlaamse Wijngilde een zeer genereus voorstel: ze bood ons een degustatie aan van een mooie selectie wijnen uit Le Marche. Commanderij De Mandel ging er zeer graag op in.

De degustatie op vrijdag 17 februari ging door onder begeleiding van mevr. Cardwell en wijnkenner en –schrijver Kris Van De Sompel. De heer Ramazzoni, directeur van IMT en Paolo Berluti van het familiale wijnbedrijf 'La Calcinara' vereerden ons met hun persoonlijke aanwezigheid.

Er werden ons acht wijnen ter degustatie aangeboden.
Naar gewoonte hebben we die wijnen gedegusteerd en volgens de traditie van onze gilde objectief besproken. We houden er aan onze gasten altijd eervol en eerlijk te behandelen. Het is misschien een vreemd tegengebaar voor de grote geste die ons wordt aangeboden, maar we hopen ervoor gewaardeerd te worden. Het werd een mooie degustatie.

  1. VYO 2010 – Chardonnay - IGT Marche Bianco van La Giolella

    Kristalheldere, goudgele witte wijn.
    In de neus vinden we groene appel en een geur van citroenmelisse en nootjes.
    In de smaak treedt de zure ananas en citrus, of eerder de zeste van rijpe citroen naar voor.
    De nootjes worden eerder amandel. De wijn heeft een zekere ziltigheid.

    Een mooie mineraliteit en een karakteristieke bittere maar ziltige afdronk op tonen van citrus.

    Voor een Belg een verrassende, frisse, fruitige Italiaanse chardonnay voor een bij een eenvoudig visgerecht met een saus op basis van mosterd of pesto, een gerecht met gerookte vis, een warm gerecht met schaal- of schelpdieren en voor wie niet van waterwezens houdt: bij een slaatje met gekonfijte kippenmaagjes of een kip met citroen.
     

  2. Quota 311 2010 - Verdicchio dei Castelli di Jesi - DOC Classica van Il Teatro del Vino

    Deze kristalheldere, lichtgele wijn heeft een lichtgroene schijn.
    Hij heeft aroma’s van rijpe ananas, perzik en citrus.
    Deze wijn is zeer droog in de mond, maar bulkt van de krokante fruitzuren waarin we groene appel, zure pompelmoes, en banaan vinden.
    De afdronk is fris aromatisch maar kort.

    Een wijn voor bij een kleine snack: een romige pasta, mosselen met friet, een salade niçoise.
     

  3. Timoteo 2010 – Sangiovese - Colli Pesaresi van Di Sante

    Een heldere, robijnrode wijn met purperen schijn.
    De groenige kruidige aroma’s van aalbessen komen je tegemoet.
    Na walsen komen de geuren van zwarte kersen, pruimen en mediterrane kruiden.

    Deze mond vullende wijn bezit een bom aan zachte tannines, mooi in evenwicht met smaken van rood fruit. Zoethout.
    De afdronk op kruidige aalbes eindigt in een ongewone maar aangename aardesmaak.

    Een wijn voor bij een carpaccio of bij een pasta met een flinke tomatensaus.
     

  4. Cama 2009 – Sangiovese - IGT Marche Rosso (Sangiovese ) van La Murola (15% alcohol!)

    Heldere, doorschijnende robijnrode naar granaat evoluerende wijn.
    Een warme geur van vlees (bijna leer) en rokerig. Na walsen komt een zacht, aangenaam aroma van zwarte kersen en pruimen.

    In de mond wordt deze warme, medium droge wijn gedomineerd door een kersensmaak. Maar hij is ook complex en smaakt naar gebrande, bitterzoete chocolade, tijm en kaneel met een finale op zoute drop en karamel.

    Tip van de heer Van De Sompel: te proberen met een licht geroosterde of gebakken snee tonijn met een saus van rode paprika.
     

  5. Vernaccia Nera 2009 - Serrapetrona - van Alberto Quacquarini ***CURIOSUM

    Een doorzichtige robijnrode wijn.
    De geur van gekneusde jonge wijnbladeren en -ranken en peper wordt gevolgd door florale aroma’s van viooltjes en rozen.
    De zijdezachte tannines van deze vlezige wijn zijn in balans met de sappige zuren van rode en blauwe bessen.
    Een specifieke smaak van violettensnoepjes.
    De afdronk is aangenaam fris en fruitig.

    Een mooie match met een hazenpeper.
     

  6. X 2009 – Rosso Piceno van Allegrini (60% montepulciano, 20% sangiovese en 20 % cabernet sauvignon)

    Een doorschijnende, naar dakpannenrood geëvolueerde wijn.
    De eerste animale geuren en aroma’s van toast worden na walsen verdrongen door aroma’s van een doorgekookte confituur van pruimen en bramen.
    Een droge, rustieke wijn waarin de zachte tannines in evenwicht zijn met aangename zuren.

    Deze wijn overleeft gerechten met een uitgesproken karakter en past dus bij stoofschotels, gerechten met truffel, maar ook bij een heerlijk stuk rood vlees.
     

  7. Cuma 2007 – IGT Marche Rosso (90% Montepulciano, 10% Barbera) van Sgaly (15% alcohol!)

    Robijnrood.
    Eerst nog wat gesloten in de neus, maar na walsen een complexe wijn met aroma`s van frambozenconfituur en rijp donker fruit, cassis, zwarte kersen maar ook van mokka en ceder.
    Ook in de smaak komt de zwoelheid en confituur van zwart fruit naar voren in combinatie met mediterrane kruiden.
    Het is een krachtige, tanninerijke, complexe wijn met een afdronk op cassis, koffie en drop.

    Door de stevige tannine is deze wijn te combineren met heerlijke wildgerechten en stoofschotels.
     

  8. Terra Calcinara – Rosso Conero DOC (100% montepulciano) van Calcinara (15% alcohol!)

    Heldere maar intens donkere robijnrode wijn.
    Intens fruitige aroma's van zwarte kers en woudvruchten, maar ook naar vlees en ceder, humus en koffie en florale toetsen van viooltjes en rozenblaadjes. Door de mooie zuren stoort het alcoholgehalte niet.
    Een warme, mooi gestructureerde, mond vullende wijn met versmolten, zijdezachte tannines in evenwicht met aangename zuren van zwart fruit.
    Fruitig en rond tot diep in de finale.

    Aardig bij stoofschotels en gerechten met vleessausen.

 

Een verrassende ontmoeting

We hadden een vaag beeld van de Marche (zeg maar 'De Marken, de Graafschappen'), met kalkrijke heuvels en weggedoken dalen in de ruige Abruzzen en de Apennijnen. We dachten aan de goedkope, rustieke witte wijn die we in een verre herinnering ooit wel eens proefden uit een klassiek ogende amfora-vormige fles.
Maar nu hebben we ervaren dat de nabijheid van de Adriatische zee zoals we al meer ondervonden van de regulerende zee, ook hier een aardige stempel op de wijnbouw drukt. De mineraliteit ten gevolge van de kalkhoudende grond en de frisse zuren tot en met een ziltigheid zijn kenmerkend voor de witte wijnen die we mochten proeven. Niet alleen de traditionele druivensoorten, maar ook de chardonnay wordt er door de Marchigiani – de inwoners van de Marche - tot een voortreffelijke frisse wijn gecultiveerd.
Het meest verrassend echter was de kwaliteit van de Rosso Conero, de wijn uit de montepulciano-druif, verbouwd op de hellingen naar de zee toe, rond Ancona, en van de Rosso Piceno uit de omliggende gebieden waar de montepulciano versneden wordt met de sangiovese en boeiende wijnen met finesse, body en volheid levert.

Gentile Signor Manzzoni,

E stato un piacere di incontrarLa nella nostra associazione. La ringraziamo a nome di tutti per i deliziosi vini che Lei ha offerto così gentile e che abbiamo goduti tanto assaggiando.

Le caratteristiche specifiche e la qualità elevata dei vini hanno procurato un’ immagine memorabile dei prodotti della Sua regione.

Ringraziamo anche il Signor Paolo Berluti dell’azienda ‘La Calcinara’ (Via Calinara 102/7 Frazione Candia Ancona) che ha fatto un lungo viaggio nella nostra città per assistere personalmente alla serata di degustazione. E stato molto interessante di sentire la presentazione passionale del Suo vino. Siamo convinti che la Sua azienda è capabile di produrre vini di grande qualità. Sospettiamo anche che alcuni di nostri soci verrano a visitarLa in Italia.

In ogni caso speriamo di rivedersi in Italia o di nuovo qui in Roeselare. Siete tutti sempre benvenuti da noi.

We danken de heer Kris Van De Sompel voor de deskundige toelichting over de wijnbouw in Le Marche en de wijnen die we degusteerden.

We danken Mevrouw Faye Cardwell voor de goede organisatie en de gezellige, leerzame avond.

WijnGem.Max.
La Giolella 201013.6014.00
Il Teatro del vino 201013.4014.00
Di Sante 201012.9014.00
La Murola 201013.6015.00
Alberto Quacquarini 200913.4014.50
Alligrini 200914.0715.00
Sgaly 2007 (bio)14.6015.50
La Calcinara 200815.8016.50
, , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 20 januari 2012

Champagne Jacques Copinet

We starten de avond met een uniek appreciatie-element. Wij proeven pure basiswijnen van de slechts drie toegelaten soorten druiven in de champagne: pinot noir, pinot meunier en chardonnay.

Vervolgens tijd voor de echte champagne, die wordt deskundig geopend (zonder knallen) en wij proeven:

  1. Rosé Brut

    Deze champagne van honderd procent chardonnay druiven wordt verkregen door assemblage, toevoegen van rode wijn uit de Champagne.
    Na de felle dieproze kleur en de levendige belletjes volgt een parfum van rood fruit, aardbei, frambozen, roze pompelmoes en bloesemgeuren.
    In de mond aangenaam, met toch royaal frambozen en aardbeien in de hoofdrol.
    Pittig en fris met een middelmatige afdronk.

    Gastrotips: aperitief, schaal- en schelpdieren, gegrilde zalm, gebak en nagerechten met fruit
     

  2. Extra Quality Cuvée Brut

    Pinot Noir, Chardonnay
    Intens en loepzuiver witgouden kleur, gevolgd door een lichte belletjesstroom.
    Floraal met witte bloempjes en meidoorn aan de neus.
    In de mond structuur, met honing, appel, amandel en mineraal onderbouwd.
    Lichte finale met een onderliggende fraaie fraîcheur.

    Gastrotips: aperitief, lichte visgerechten en schaaldieren
     

  3. Blanc de Blancs Cuvée Brut

    Chardonnay
    Heldere wit gouden kleur met royaal opschuimende mousse en krachtig parelende, zeer persistente belletjeskanalen.
    Fijne aroma’s van gedroogde appel, amandelen, witte bloempjes, meidoorn en citrus.
    Mooie smaakstart, met impressies van wit fruit, gekonfijte citroen en pompelmoes.
    Pittig en fris tot in de finale.

    Gastrotips: perfecte aperitiefchampagne
     

  4. Blanc de Blancs Cuvée Séléction Brut

    Chardonnay
    In ons glas belandt een verfrissende champagne, witgoud en kleine miniatuurbelletjes.
    Krijtig en een boeket met witte bloemen en subtiele kruiden.
    We proeven een zachte en aangename champagne met de focus op fraîcheur, vooral gesteund door mooie rijpe cirtrusvruchten en appel, hyperfris en minerale toetsen.
    Een elegante, pure chardonnay maar tegelijk lekker vol en romig mondgevoel.

    Gastrotips: aperitief, schaal- en schelpdieren en rauwe vis
     

  5. Blanc de Blancs Cuvée Marie Etienne Brut

    Chardonnay
    Deze Cuvée draagt een zuivere strogele kleurspiegel met levendige speldekopkleine belletjes.
    Fantastisch complex en zuiver aan de neus, met impressies van honing, citrusvruchten, appel, brioche, patisseriedeeg.
    Qua smaak: mineraal, wit fruit en een amandeltoets.
    Veel body en structuur, maar toch gedragen door enorm fijne zuren.

    Gastrotips: aperitief, voorgerechten met vis, schaal- en schelpdieren
     

  6. Blanc de Blancs Cuvée Marie Etienne Brut Millésimée 2004

    Chardonnay
    De kleur oogt nog verrassend vief geelgoud en ook de mousse is vinnig, met permanente minibelletjes.
    Vervolgens een rijk en rijp boeket met versgebakken brioches, franchipane, lichtjes boisé, acacia en appel.
    Kwiek en mineraal in de mond met rijp wit fruit.
    Maximale fraîcheur uitlopend in een lange afdronk, van kop tot teen in balans.
    Topchampagne voor de getrainde champagnefan.

    Gastrotips: Gebakken kreeft of langoustines, vis- of vleesgerechten waarin veel aroma’s voorkomen.
     

  7. Cuvée Rosé Dry

    De samenstelling van deze champagne is Pinot Noir en Pinot Meunier en vervolgens wordt assemblage toegepast, toevoegen van rode wijn uit de Champagne.

    Deze roséwijn heeft een zalmkleur die schittert en een prachtige, levendige mousse geeft in het glas.
    Een aangename neus met bloesemgeuren, bosaardbeien, rode besjes.
    Het eerste wat mij opvalt in de smaak is een zoete toets, de neus wordt ruim bevestigd in de mond met veel fruit.
    De lange afdronk is mooi en sappig.

    Gastrotips: De perfecte aperitiefrosé voor warme dagen, met salades en gegrilde vis.

Rik Debal
Verslaggever.

WijnGem.Max.
Champagne Rosé Brut12.9214.50
Champagne Extra Quality Cuvée Brut13.8015.00
Champagne Blanc de Blancs Cuvée brut14.8015.00
Champagne Blanc de Blancs Cuvée Sélection Brut14.8016.00
Champagne Blanc de Blancs Cuvée Marie Etienne15.6516.50
Champagne Blanc de Blancs Marie Etienne Millésimée 200416.4017.00
Champagne Rosé Dry14.2115.00
, , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 16 december 2011

Bourgogne met Isabelle et Philippe Germain

Domaine Philippe Germain, Nantoux Bourgogne

Vrijdag 16 december 2011

De zaal van Bistro Majé zit afgeladen vol. Voller dan gemiddeld. Ondanks het hondenweer.
Bourgogne is niet altijd een garantie voor een full house. Maar de verjonging in de club lijkt ook de getrouwheid te verstevigen. Goed zo!

Voorzitter André betreurt de afwezigheid van Isabelle en Philippe Germain, maar de wijnmaker van het familiebedrijf, neef Maxime Champaud is er wel.
Maxime is niet alleen een ambitieus wijnmaker, hij is ook charismatisch en de vrouwelijke aanwezigen zijn aandachtiger dan anders.
Het bedrijf van 12 hectaren produceert 5 schitterende appellaties in wit en 8 in rood, een crèmant en een rosé.
Om meer te vinden over het familiebedrijf surf je naar de website via de link hier boven.
Maxime wil wijnen met souplesse en veel fruit in de fles leveren met respect voor traditie. Ok, nu wij zijn allemaal vooral nieuwsgierig naar zijn wijnen en de mannelijke leden zijn van plan zich kritisch op te stellen …

1. Rully 2010

Een kristalheldere, strogele wijn met een groene schijn fonkelt in het glas.
We ruiken citrus, appel, hazelnoot en boter.
De wijn is mineraal en smaakt naar citroen en pompelmoes, met een aciditeit in plus.
De afdronk is fruitig met aroma’s van abrikoos, met een flinke toets van eik en eindigend op marsepein met een bittertje.
Een mooie start. Hoe langer de wijn in het glas staat, hoe mooier de zuren en de eik versmelten en hoe verleidelijker hij wordt.

De wijnmaker prijst hem aan bij een plateau zeevruchten.
Ik denk dat ik met hem meega. De wijn zal alvast smaken. Die arme zeevruchtjes zullen zich moeten weren om even goed te bekoren!

2. Saint-Romain “Sous le château” 2009

Kristalheldere, goudgele wijn.
Licht minerale neus, met een bouquet van citrus, hazelnootjes en boter.
We drinken een minerale wijn met een lichte aciditeit, een volle honingsmaak, en aroma’s van hazelnoot en boter.
Deze wijn is evenwichtig maar iets ‘ vettiger’ en voller dan de vorige, en met een mooie afdronk.

Maxime ziet er een kwarteltje bij of een kalkoen.
Ik denk aan een bonbon van savooi met tongrolletjes en gerookte zalm. Maxime mag met mij mee. Hopelijk blijft hij schenken …

3. Pernand-Vergelesses 1er cru en Caradeux 2009

“zonnestraalgoudgeel “ zegt vriend Rik.
Ik kan zijn verleidelijke uitdrukking niet overtreffen.
Terug een minerale neus met vooral reinette- en perenbouquet.
In de mond een volle, minerale wijn met de reinette-appel en de peer die terugkomen, maar ook met aroma’s van abrikozen en amandel.
De afdronk is mineraler dan de vorige.

Praat Maxime niet meer over een perfecte foodmatch of hoor ik het niet meer?
Voor mij is de wijn vanaf nu in alle geval boeiend genoeg op zich.
Als je iets zoekt voor bij gerookte vis kan je deze combinatie volgens mij wel eens uitproberen.

4. Santenay - Premier cru Beaurepaire - 2009

Ha, een witte Santenay! Da’s eens iets anders.

Goudgeel met groene schijn.
In de aroma’s domineert rijp wit steenfruit, abrikoos en amandel.
Naarmate de wijn langer open staat, is de kweepeer meer aanwezig.
Na een mollige aanzet genieten we van een rijke wijn met volle fruitsmaken en aroma’s van geroosterde nootjes en boter die lang blijven hangen in de afdronk.

Wat dacht je van een sappig gebakken kip met fruitgarnituur?

5. Meursault -Les Clous - 2009

Deze Meursault is kristalhelder, goudgeel.
Hij ruikt naar rijpe perziken en na walsen naar linde en meidoorn.
Mond vullend en evenwichtig met aroma’s van perzikenconfituur en gedroogde abrikoos.
De afdronk is complex, fruitig met honing en marsepein.
Ik houd mij in om nog lovender te schrijven… en denk aan mijn portemonnee.

Bij een rijke vissoep, gegrilde oesters, aromatische gerechten met Sint Jacobsschelpen zal deze wijn schitteren! Klassieker bij een biefstuk Stroganoff met gebakken aardappeltjes en sla!

6. Chassagne-Montracht - Les Vergers - 2010

Intens goudgeel van kleur.
Hij is niet helemaal helder, maar hij is ook recht uit het vat om hem aan ons voor te stellen. Hij is dus noch geklaard noch gebotteld volgens de regels. In dit domein gebeurt dat trouwens nog altijd met opgeklopt eiwit dat op het vat wordt verdeeld en alle onzuiverheden meeneemt terwijl de eiwitfilm naar de bodem zakt.
Deze wijn is nu al verleidelijk in de neus: citrus, rijp wit fruit, vooral perziken, floraal en exotisch.
Deze volle, rijke wijn heeft mooie zuren, een aanzet van citrus, maar verder een complexe smaak waarin amandel overheerst en eindigt met een lange complexe afdronk waarin de geroosterde amandelen en de marsepein blijven hangen.
Deze wijn is nog niet eens ‘afgewerkt’! Hoe zal een fles dan over enkele jaren smaken!?!

Deze wijn kan de meeste gerechten in witte saus met garnalen aan, ook aromatische gerechten met dragon, wilde champignons, truffel. Waarom niet bij eend met sinaasappel?

7. Monthélie 2010

Lichte, kersenrode wijn.
De warme alcohol draagt frisse kersengeuren en kruidigheid.
Na walsen meer florale toetsen van violet en roos, maar ook van vers gemalen vlees.
Deze wijn is tanninerijk, mineraal met mooie zuren. Op en top een fruitige pinotwijn.

We mogen niet vergeten de Bourgondische fondue hier ergens te vernoemen! Maar om de calorieën te besparen zal deze Monthélie u met zijn jonge fruitigheid ook verblijden bij een weightwatchers gerechtje van kleine gefrituurde camembert met een koude saus van kersenmarmelade, mosterd en sjalot.

8. Mercurey 2010

Doorzichtig maar donker robijnrood van kleur.
Deze wijn vult de neus met kersengeuren, kruidigheid van paprika en peper en neigt al naar het animale.
In de mond is er de typische krijtdroge smaak van Mercurey, met veel zuren, maar weinig fruit in de smaak.

Voor bij een bordje met lekkere charcuterie, of een Vlaamse macaroni met kaas en hesp, maar ook een smaakvolle gestoofde zeevis zal er zich goed bij voelen.

9. Santenay 1er cru Beauregard 2010

Donker kersenrode wijn.
Nu al geeft deze wijn tertiaire geuren vrij van mokka, sisal, tabak en iets animaals.
Na walsen zijn er aardbeien, bosbessen, chocolade, tabak en peper.
De wijn is zeer tanninerijk en bezit veel zuren, maar er is niets storend dat een mooie belofte voor de toekomst in de weg staat.
We hebben hier een beloftevolle, complexe wijn in het glas.

Deze wijn zal het goed doen bij een kruidig lamsgebraad of een wildschotel.

10. Pommard Les Arvelets 2010

Deze wijn is doorzichtig robijnrood.
In de stille fase is hij nog gesloten en vooral kruidig.
Na walsen is er een bom van klein zwart fruit waaronder zwarte kers en bramen en geuren van toast.
De smaak van de rijpe tannines en de mooie zuren beloven naar een zijdezachte wijn te evolueren.
De afdronk is nu al zeer lang.

Mooi bij een rood vleesgerecht zoals een roze eendenborst, of een wildgebraad.

11. Monthélie 1995 - magnum!

Doorschijnend steenrood. Duidelijke evolutie in de rand, maar ook nog zeer rood!
De geuren zijn complex, van gekookt fruit, en gedroogde pruimen over compost, truffel, tabak en warempel wierook.
De smaak is stevig en mond vullend, met aangename fruitzuren van zure kersen en pruimen, maar ook mooie tannines.
De afdronk is complex en lang.

Maxime haalde een mooie fles uit vaders kelder en overtuigt dat zijn wijn niet rap versleten is. Deze wijn heeft nog de kracht van een machtige jongeling maar ook de verleiding in zich van een jonge prinses!

Tot slot
Wat een aangename kennismaking!
Maxime blijkt een goed wijnmaker te zijn. Hij wil wijnen met een bom aan fruit maken en ze op de klassieke wijze kracht en finesse geven door ze op eik te leggen. De druiven worden snel na het plukken geperst en gaan recht naar de eiken vaten. Al de wijnen, op de laatste verrassing na – zijn zeer jong, maar als ze voldoende verlucht zijn, zijn ze nu al zeer verleidelijk. De chardonnay krijgt er dank zij de goed zorgen van deze wijnbouwers en –makers de kans in elke variant met zijn eigen terroir en zijn eigen microklimaat een maximale expressie te geven aan wat de natuur hem aan potentieel geschonken heeft.
Vooral de witte wijnen zijn zinderend rijk aan fruit, van citrus over fris wit steenfruit naar rijpe abrikozen. De eik is nu al helemaal niet meer storend in deze jonge wijnen als ze maar even op adem mogen komen. Storend? Een fluwelen ruggengraat van honing, geroosterde amandel, marsepein, telkens weer anders! De mooie fruitzuren geven deze wijnen de belofte van een mooie rijping. Een mooi huwelijk van finesse en kracht.
Geen wonder dat deze wijnen zo jong al uitverkocht zijn!

We moeten dit bedrijf zeker beter leren kennen!

Luc Veracx
Verslaggever.

WijnGem.Max.
Rully 201013.0614.00
St-Romain 200913.3914.50
Pernand-Vergelesses - Premier cru - 200914.3015.00
Santenay - Premier cru - 200914.2815.00
Meursault - 200915.3916.00
Chassagne-Montrachet - Premier cru - 201016.1017.00
Monthélie - 201013.3914.00
Mercurey - 201013.2814.00
Santenay - Premier cru - 201014.5515.50
Pommard - Premier cru - 201015.8316.50
Monthélie - 199516.4718.00
, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 25 november 2011

Zuid-Afrika

De degustatieavond van Commanderij De Mandel begint anders dan anders: 3 uitgelaten nieuwe meesters en de 13 nieuwe grootmeesters hebben afgesproken voorzitter André en wijnmeester Marnik in de bloemetjes te zetten uit dank voor de inspanning die ze hebben geleverd om alle postulanten in 4 extra sessies voor te bereiden op het nationale examen.

André opent de avond officieel met grote trots: als vader naar de nieuwe schare van meesters en grootmeesters toe, als voorzitter omdat hij samen met Peter De Leeuw een bijzondere selectie Zuid-Afrikaanse wijnen kan aanbieden.

Peter De Leeuw van Kaapwijn Import De Leeuw leidt de degustatie in. Hij kent De Mandel nog van 9 jaar terug. Hij is vol vertrouwen in de selectie die hij heeft gemaakt, maar ook hij is nieuwsgierig naar de strenge beoordeling van De Gilde.

Alle wijnen werden fris en kort na opening geserveerd. Sommige wijnen vertoonden ruim een half uur na het schenken een voller en rijker pallet. Maar allicht kon niet elke drinker, excuseer: proever, de wijn zo lang in zijn glas bewaren. Hij was te verleidelijk en te snel op.

1. Graham Beck The Game Reserve Chenin 2010

http://www.grahambeckwines.co.za

Fonkelende, heldere, strogele wijn met een groene schijn.

Geuren van tropisch fruit, honing, meloen en een vleugje vanille.
Na walsen rijper fruit, ananas en witte perzik en nog meer vanille.

Aromatisch in de mond, een bom fris fruit met mooie, frisse zuren en een lange afdronk met de aroma’s die blijven hangen in de mond.

Zeker lekker bij een slaatje met kip, bij de Oosterse keuken of bij een pasta met zeevruchten.

Persoonlijke score: 14/20
Gemiddelde score: 13,85/20

2. Almenkerk Chardonnay 2010

http://www.almenkerk.co.za

Heldere wijn, goudgeel met een licht groene reflet, mooie viscositeit.

Mooie frisse, minerale neus, met rijpe perzik, citrus, ananas en een stevige vanilletoets.

Droog in de mond, frisse, aangename zuren, mineraal, met iets ‘zwoel’chardonnay-fruit en rijpe golden-appel.
De toasty-smaak is prominent aanwezig.

Een zeer aangename frisse, minerale wijn met lange afdronk van citrus en vanille.

Een lekkere wijn om te drinken met vrienden.

Persoonlijke score: 15/20
Gemiddelde score: 14,25/20

3. RidgebackViognier 2009–Paarl

http://www.ridgebackwines.co.za

Fonkelend, goudgeel, met mooie viscositeit.

Een zwoele neus met witte perzik, citrus en ananas, oranjebloesem en kruidnagel.

In de mond een mediumdroge wijn, iets vettige vanille en volle smaak van exotisch fruit, ananas, rijpe witte perziken van vijgen en een toetsje oosterse kruidigheid. Aangename zuren.

Een lange afdronk metcitrusaroma’s.

Lekker bij vis of een parelhoen met een rijke saus of bij een bladerdeeggebakje met geitenkaas en honing.

Persoonlijke score: 15/20
Gemiddelde score: 14,80/20

4. Ridgeback Vansha SMGV 2010 – Paarl

http://www.ridgebackwines.co.za

80% Shiraz, 10% Grenache, 8% Mourvèdre, 2% Viognier
Ha, we gaan de tour van de côtes du Rhône op!

Donkere kersenrode tot karmozijnrode wijn met schitterende spiegel.

Aroma’s van rijpe, zwarte kersen, cassis. Potloodkrullen en lichte animale geuren van leer. Drop, eikgeuren en kruidigheid.

In de mond een tanninerijke maar zeer evenwichtige wijn met rijp rood fruit, zoethout en drop, mokka en tabak.

Mooie afdronk.

Deze jonge wijn is toch al aardig op dronk en verrast met de reeds aanwezige tertiaire kenmerken.

Persoonlijke score: 15/20
Gemiddelde score: 13,85/20

5. Warwick Estate Triology 2007 – Stellenbosch

www.warwickwine.com

64% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot, 18% Cabernet Franc
Op naar de Bordeaux-types!

Donkere, intens kersenrode wijn met hoge viscositeit.

In de neus intense geuren van ceder, rijp rood fruit, cassis, groene kruidigheid,peper, koffie, leer en sisal.

Nog droogtrekkende, maar rijpe en tannines dragen zuren van rijp rood en zwart fruit in mooi evenwicht. Ceder geroosterde noten, vanilletoetsen, bittere chocolade en mokka. Tabak.

Een mooie, lange finale van rijp zwart fruit en vanille.

Een wijn die al mooi is geëvolueerd, maar nog potentieel heeft.

Persoonlijke score: 16¼/20
Gemiddelde score: 15,28/20

6. Rust en Vrede Estate 2008 - Stellenbosch

http://www.rustenvrede.com

61% Cabernet Sauvignon, 30% Shiraz en 9% Merlot
De shiraz springt even uit de rij.

Zeer donker karmozijnrode wijn met grote ‘tranenrand’. In de neus rijp rood en zwart fruit, mooi cederhout, chocolade en kruidige toetsen.

Warme wijn (alcoholrijk) met fluweelzachte tannines en smaken van verse confituur van zwarte kersen, pruimen en cassis, van chocolade, tabak , anijs en kruidigheid.

De shiraz heeft zijn werk gedaan!
Ik word bang superlatieven te gaan gebruiken...

Persoonlijke score: 16¼/20
Gemiddelde score: 15,92/20

7. Morgenster 2008 – Cape Town

http://www.morgenster.co.za

45% Merlot, 28% Cabernet Sauvignon en 27% Cabernet Franc

Donker kersenrode wijn, iets doorzichtiger dan de vorige.

De Morgenster is een rijk en mooi samenspel van geuren van potloodslijpsel met heerlijke aroma's van zoete, zwarte bessen, verse kersen- en pruimentaart, peper en andere kruiderijen. Karamel, chocolade en leer.

Mooi evenwicht tussen de zijdezachte tannines en de rijpe vruchtensmaak, gekonfijte donkere kersen, gedroogde pruimen, cedermet toetsen van zoethout, vanille, chocolade, karamel en mokka.

Zeer lange en mooie afdronk.

Een beeld zegt meer dan superlatieven: deze wijn is perfect om uw dame en uzelf te verwennen bij een mooi stuk geroosterd vlees ofom na een maaltijd te genieten bij een belegen kaas. Om u de meest voldane en gelukkige mensen van de wereld te voelen!

Persoonlijke score: 17½/20
Gemiddelde score: 16,57/20

8. De Toren Fusion V 2008 – Stellenbosch

http://www.de-toren.com

56% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc, 12% Malbec, 7% Merlot en 5% Petit Verdot
De confrontatie met de grote bordeaux?

Robijnrode wijn met schitterende spiegel.

In de neus een mooi rijpende wijn met aroma’s van rijp rood en zwart fruit, cassis en pruimen, en de eiktoetsen, die zich na walsen meer ontwikkelen tot ceder, toast, gegrilde nootjes, zachte koffie, tabak, zoethout, maar ook toetsen van peper en een ietsjegemberachtigs. Chocolade, truffel en een beetje animale geuren.

Zijdezachte tannines dragen in de mondeen zachtzoete smaak van rijp rood fruit, pruimen, kersen, en van cassis, en terug de eiktoetsen, bittere chocolade, koffie en tabak.

Een fluweelzachte wijn met nog een bom aan fruit en een lange afdronk.

All right! Alle registers open.
Om te drinken bij een stevig, smaakvol geroosterd stuk vlees en stoofpotten… en gewoon van te genieten.

Persoonlijke score: 18/20
Gemiddelde score: 17,07/20

9. Vilafonté Series C 2005 –Stellenbosch

http://www.vilafonte.com

66% cabernetsauvignon, 22% merlot, 6% cabernet franc, 6% malbec
Moeten we nu nog edeler en complexer verwachten?

Donkere, robijnrode wijn.

In de gesloten fase nog de zachte geuren van puree van kastanjes en pap van verse, krokante havermoutvlokken. Maar na walsen een explosie van aroma’s van kersen, rijpe pruimen, cassis en toetsen van bittere chocolade, zoethout en vanille.

In de mond krijgen we gekonfijt fruit, pruimen en cassis gedragen doorde allerzijdezachste tannines.

Een zeer lange finale van zwartekersen en bessen en tannines.

Een krachtige maar elegante wijn die een mooi stuk pelswild eer zal aandoen.
Van ’t beste dat er is!

Persoonlijke score: 18¼/20
Gemiddelde score: 17,21/20

Ben ik deze avond te mild geweest?

Systematisch gaf ik iets meer punten dan de tafelgenoten en de rest van de zaal. We zijn nu eenmaal gewoon dat er ‘opbouwend’ geserveerd wordt. Was dat de reden waarom sommigen te lang gereserveerd bleven?
Ik werd in ieder geval aangenaam verrast door de bijzondere tot uitmuntende kwaliteitdie Peter De Leeuw voor ons selecteerde.
De witte wijnen waren fruitig en complex en binnen hun kwaliteitsklasse frisser dan ik van het warme Zuid-Afrika had verwacht.
Maar in de rode wijnen werden deze avond echte toppen gescheerd!
De wijn boeren van Zuid-Afrika hebben een selectie van de edelste druiven aangeplant en goed verzorgd. Ze hebben leren omgaan met hun terroir en met het klimaat waarin de druiven snel rijp worden en ze hebben wijnmakers aan het werk gezet die het beste uit deze druiven kunnen halen.

We hebben deze avond wijnen gedronken die de beste Franse toppers evenaren aan verrassende prijzen.
De assemblage van het Rhône-type en die van het Bordeaux-type leverden wijnen die zonder moeite naast een elegante Châteauneuf du Pape of de beste wijnen van de linkeroever uit de Bordeauxstreek mogen worden gezet. Daarom kom ik zonder blozen op voor mijn score.

Onze gilde heeft al drie nieuwe afspraken met Peter De Leeuw. Ik ben nu al nieuwsgierig naar de Bourgogne-types uit Zuid-Afrika, naar zijn selectie Spaanse wijnen en die van Argentinië. Ik ben alvast overtuigd om lid te blijven van Commanderij De Mandel in de volgende jaren!

Luc Veracx

WijnGem.Max.
Graham Beck The Game Reserve Chenin 201013.8514.00
Almenkerk Chardonnay 201014.2515.00
Ridgeback Viognier 2009 - Paarl14.8016.00
Ridgeback Vansha SMGV 2010 - Paarl13.8515.00
Warwick Estate Triology 2007 - Stellenbosch15.2816.00
Rust en Vrede Estate 2008 - Stellenbosch15.9217.00
Morgenster 2008 - Cape town16.5717.00
De Toren Fusion V 2008 - Stellenbosch17.0717.50
Vilafonte Series C 2005 - Stellenbosch17.2118.00
, , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 21 oktober 2011

Chateau de Pena
WijnGem.Max.
Ninet de Pena Muscat sec 200912.2012.50
Ninet de Pena Viognier 200912.3013.50
Ninet de Pena Rosé 200911.6012.50
Ninet de Pena Rouge 200912.3014.00
CRV Pierres Noires 2007 Boisé14.3015.00
Muscat Sardane14.1015.00
Rivesaltes Ambre Hors d’age15.2016.00
Vieux hors d’age Tuilé15.4016.00
Huile d’olive Vierge
, , , , , , ,

vrijdag 23 september 2011

Uit de kelder
WijnGem.Max.
Chateau Saransot–Dupré 2007 Grand Cru Listrac Bordeaux14.2014.80
Chablis 1 Cru Fournaux 2006 Vignobles Dampt14.8017.50
Elzas Gewurztraminer Clos St. Imer 2004 van Domaine Burn15.0017.00
Sauterne Rayne Vigneau 199916.3018.00
Rovelotti Uvaggio 2005 Italië14.5015.50
Château Haut Gléon 200513.8015.00
Château du Mayne Graves 200514.5016.00
Gigondas Domaine Fourmonne 200515.5018.00
, , , , , , ,