Verslagen 2014-2015

Leden kunnen de presentaties van de wijnavonden raadplegen via de "Leden"-pagina.

vrijdag 29 mei 2015

Weingut Ankermühle
WijnGem.Max.
2013 Josef Riesling dry, estate label12.4313.00
2013 Maria Riesling off dry, estate label13.5714.00
2014 Liebling rosé pinot noir dry12.0013.00
2013 Hase Riesling dry, single vineyard, traditional winemaking13.7114.50
2011 Jungfer Riesling dry, single vineyard, french oak14.5015.00
2013 Caspar Pinot noir dry, estate label12.8615.00
2011 Luzifer pinot noir dry, single vineyard, barrel14.4315.00
2011 Theresia Riesling sweet, single vineyard15.4316.50
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 24 april 2015

Zuid Afrika

Bij de hoge opkomst sprak voorzitter André het vermoeden uit dat de leden via internet hun huiswerk gemaakt hadden om te oordelen of ze naar deze degustatie zouden komen en ze hadden gezien dat de wijnen beloftevol waren. Persoonlijk vertrouw ik er op dat het programma tegenwoordig nauwelijks de opkomst beïnvloedt: de clubleden zijn echte wijnliefhebbers en de vriendschapsbanden worden alsmaar hechter.
Maar feit was: voor de degustatie van deze avond had voorzitter André in overleg met Peter De Leeuw van Kaapwijn 8 Zuid-Afrikaanse toppers aangekocht. Enkele wijnen waren in een degustatie in 2011 al in de smaak gevallen. Dat zorgde ongetwijfeld voor extra geestdrift. Helemaal terecht bleek achteraf.

Via www.kaapwijn.be kan je de technische fiche van de wijnen opzoeken. Maar van de Bordeauxblends zijn op de site van de producent kleine verschillen te zien.

Wellicht misten we een modale starter om de mond te spoelen. Dat trok de score van de eerste wijn wellicht iets naar beneden en met de hoge kwaliteit van die eerste wijn als standaard werd misschien de reeks iets ondergewaardeerd. We drinken niet elke week Chenin, Viognier en zeker geen zuivere Petit Verdot en onbekendheid veroorzaakt gewoonlijk zuinigheid met de punten. Ondanks de Bordeauxblend zorgde de Warwich Estate Trilogy dan weer voor controverse. Toch lagen de scores de avond door hoog en bevestigden de kwaliteit die we in 2011 al vanuit Zuid-Afrika mochten ervaren. De afwezigen hadden inderdaad pech.

Op de lijst stonden 3 witte wijnen en 5 rode wijnen.

In wit:

  1. Rijk’s Private Cellar Chenin Reserve – Tulbagh/Coastal Region/S.A.) 2009 van wijnmaker Pierre Wahl - 14,5 %vol. alc.

    Goud gele wijn met een licht groene schijn en bleke spiegel.
    Het complex boeket geeft tropisch fruit en geel fruit: perzik, meloen en ananas met een flinke dosis vanille.
    Deze komen terug in de aroma’s, aangevuld met kweepeer en een aangename mineraliteit.
    Er is een evenwicht tussen het zoete en de frisse zuren met een lange afdronk op meerlagig exotisch fruit en eindigend op een bittertje.

    Een ronde, romige, volle wijn waarin de houttoetsen goed zijn verweven.
     

  2. Lismore Estate Vineyards Viognier – Greyton/Overberg/S.A.) 2013 14 %vol. alc.

    Licht goud- naar strogeel, bleke spiegel.
    In de neus complex met geuren van frangipane en kamperfoelie, maar vooral fruitig met frisse perzik, abrikoos, sinaasappelzeste. Ook honing en vanille door het houtgebruik.
    In de mond frisse zuren, romige structuur en citrussmaken die lang blijven hangen in de aangename afdronk.

    Snel te drinken, maar dat is nu eenmaal zo met Viognier. Eentje dat er mag wezen overigens!
     

  3. Almenkerk Wine Estate Chardonnay - Elgin/Overberg/S.A. 2013 13,5 %vol. alc.

    Bleek strogeel.
    Complexe wijn met dominerend citrus (ongewoon en zeer expressief met geuren van kumquat, pompelmoes, clementine), een flinke mineraliteit en houttoetsen.
    Na extra temperatuur en zuurstof komt de oude appel piepen.
    Een bijzondere Chardonnay met veel potentieel, op het niveau van de beste Chablis.

In rood:

  1. Rijk’s Private Cellar Pinotage Tulbagh/Coastal Region/S.A. 2010 14,5 %vol. alc.

    Bijna opaak robijnrode wijn met purperen schijn.
    Het verleidelijk boeket geurt intens naar rijp rood fruit, rode bessen, kersen en pruimen en naar mokka en de typische pinotage-kruidigheid (vers gemalen zwarte peper, maar ook kruidnagel en kaneel). Na een tijdje komen ook al discreet chocolade en tabak er aan.
    In de mond krijgen we aangename fruitzuren en stevige maar soepele tannine en zeer correct gedoseerde eik.
    Wat extra zuurstof en enkele graden warmte in het glas laten de wijn ten volle open bloeien.
    Een wijn die mooi in balans is en met een lange, zeer aangename afdronk.

    Een Pinotage met een kwaliteit zoals iedereen die ooit eens geproefd moet hebben om te weten wat die druif te bieden heeft!
     

  2. Crystallum Pinot Noir cuvée cinema – Hemel-en-Aarde Ridge/S.A. 2012 13,5 % vol. alc.

    De transparante kersenrode kleur is typisch voor deze druif. De rand vertoont een lichte kleurevolutie en een grote viscositeit.
    Een intense neus van zwart en rood fruit – cherrybonbons - met een toets van kruidnagel, truffel en een rokerige eiktoets die iets van bacon heeft. De wijn is floraal (viooltjes) en aards (mineraal).
    In de mond zijn de kersenzuren in evenwicht met de tannine en de houttoetsen die het fruit lang meedragen in de finale.

    Een bijzonder evenwichtige en aangename wijn die naast goede bourgognes mag staan.
     

  3. Warwich Estate Trilogy – Stellenbosch/S.A. 2011 14,5 % vol. alc.
    49% Cabernet Sauvignon; 34% Cabernet Franc & 17% Merlot

    Opaak robijnrode wijn met paarse rand
    Een complex boeket met geuren van rood en zwart fruit, kersen en cassis. Naast de paprika doet het groen cederhout wat vreemd aan. Na walsen komen geuren van mokka, chocolade en vanille. Een Bordeauxboeket.

    Ondanks de aanwezige zuren manifesteert het fruit zich minder. De tannines zijn zacht en de afdronk lang, maar de wijn lijkt in zijn structuur kracht te missen.
     

  4. Almenkerk Petit Verdot 2011 (in Magnums) 14,5 % vol. alc.

    Deze wijn is robijnrood met een paarse rand die niet de minste evolutie vertoont. Wel een mooie tranenintensiteit.
    In de neus krijgen we meteen aangename geuren van pruimen, zwarte kersen, bramen en van cederhout.
    De frisse fruitzuren zijn goed in evenwicht met de zachte tannine en het hout zit goed.

    Een interessante monocepage-wijn, fijn en elegant, die waarschijnlijk een aardig potentieel heeft. Een ervaring die ik liever noem: een ontdekking!
     

  5. Rust en Vrede Estate – Stellenbosch/Coastal Region/S.A. 2012 15 % vol. alc.
    56% Cabernet Sauvignon, 36% Shiraz, 8% Merlot

    Intens gekleurde robijnrode wijn – bijna opaak – zonder evolutie in de rand.
    De Shiraz is goed aanwezig in de neus. Aardig fruit, cassis en pruimen, met een flinke dosis ceder (sigarendoos), vanille, peper, zoethout en oosterse kruidigheid (kruidnagel en komijn).
    Ook al toetsen van chocolade en tabak.
    Een complexe wijn in de mond waarin confituur van rood en zwart fruit zoals bramen en pruimen de hoofdrol spelen. Het hoge alcoholgehalte wordt goed gecounterd.
    Fijne zuren. Zachte tannine. Kruidige afdronk.

    De wijn is nog niet volledig versmolten, maar wat een potentieel!
    Dit wordt een grote, soepele en aangename wijn!

Uw verslaggever:
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Rijks private Cellar (wit - chenin)14.6415.00
Lismore (wit - viognier)13.8614.50
Almenkerk (wit - Chardonnay)14.4315.00
Rijks pinotage private (rood)15.6416.00
Crystallum pinot noir cuvee cinema (rood)15.2916.50
Warwick Trilogy 2011 (rood)15.0716.00
Almenkerk petit verdot in Magnums (rood)15.0716.50
Rust en Vrede Estate (rood)16.0717.00
, , , , , , , , ,

vrijdag 20 maart 2015

Blindproef - Frankrijk, Spanje, Italië
WijnGem.Max.
Domaine La Gontarde - Oxygène blanc 2010 - Côtes duRhône11.3613.50
Château Castigno - Graces des Anges 2012 - Languedoc13.2514.00
Château Sansansot Dupré sec 2010 - Bordeaux Listrac14.2915.00
Giuseppe Cortese - Scapulain 2011 - Italië14.3615.50
La Meuliére - Fourchaume 2009 - Bourgogne14.5716.00
Prieuré La Marzelle 2006 - Bordeaux St.Emilion13.8214.50
Bois de la Garde 2010 - Côtes du Rhône13.8615.00
Domaine Gille - Nuits St. Georges 2010 - Bourgogne14.2916.00
Giuseppe Cortese - Dolcetto d’Alba 2011 - Italië13.2114.00
Priorat Maius 2008 - Spanje15.2916.00
, , , , , , , , ,

zaterdag 07 februari 2015

Kapittelbanket
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 09 januari 2015

Cumulus Wines

Via de importateur Winetime uit Nieuwpoort werd de afspraak gemaakt voor een degustatie op 9 januari 2015 van Australische wijnen van het wijnhuis Cumulus uit Orange Australië in aanwezigheid van hun Europese vertegenwoordiger, Michael Fischer, Business Development Manager EMEA.

Hier volgt een korte samenvatting van de inleiding door dhr. Fisher.

Cumulus is een bedrijf gesticht in 2004 dat een wijngaard uitbaat van 508 ha, sinds 1995 beplant voor 60 % met rood, voor 40 % met wit.
Van de wijnvelden ligt 48 % hoger dan 600 m, in Orange. De rest, 52 %, ligt in Central Ranges. De wijnen van de wijngaarden tot 600 m hoogte krijgen een etiket ‘Rolling’. De betere wijnen, van de wijngaarden boven de 600 dragen het label ‘Climbing’ en de allerbeste het etiket ‘Cumulus’.

Per ha wordt maximaal 55 hl geproduceerd. De oogst gebeurt machinaal. Een week voordien wordt sanitair en kwalitatief een manuele opkuis van de trossen gedaan met de schaar in de hand.

Sinds 2008 zwaait oenologe Debbie Lauritz de plak in de ‘kelders’. Haar devies zegt alles over haar wijnen: “Let the fruit do the talking!”

Michael Fischer stond erop om de eerste proeverij van het jaar feestelijk te openen met een ‘Sparkling’. We proefden meteen dat het devies niet ijdel was gekozen.

  1. 2013 Rolling Sparkling 12,5 % alcohol

    Druiven: 5 5% Chardonnay, 45 % Pinot Gris

    Licht strogeel met zilveren spiegel.
    Fijne mousse.

    Fruitig boeket van frisse groene appel en peer, een beetje witte perzik en pompelmoes. Het fruit zet zich door in de smaak en wordt aangevuld met de aroma’s van meloen en kamperfoelie.
    Deze aangenaam droge wijn heeft een aardig zacht aroma en fraîcheur en een middelmatig lange afdronk.
     

  2. 2013 Rolling Sauvignon Blanc Semillon 13 % alcohol

    Druiven: 85 % Sauvignon Blanc, 15 % Semillon

    Bleek strogeel met groene schijn en zilveren spiegel.
    Een uitgesproken boeket van tropisch fruit, lychee, kiwi, passievrucht, mango en ananas en ook een florale zowel als vegetale toets van gras en buxus.
    In het aroma zet het tropisch fruit zich door, aangevuld met een zachte smaak van honingmeloen en limoenschil.
    Deze zeer droge, licht aromatische wijn heeft een aciditeit in plus en een afdronk op een bittertje.
     

  3. 2009 Climbing Pinot Gris 12 % alcohol

    De kleur is intens, maar van licht roodgoud met een oranje schijn.

    In de neus is deze wijn zowel fruitig, met toetsen van meer peer dan appel, als floraal met kamperfoelie- en jasmijngeuren. We ruiken honing, sinaasappelschil en een lichte petrolié. Deze droge en tegelijk licht mollige wijn smaakt vooral naar peren. De aciditeit is kunstig ingetoomd en de afdronk is vrij lang.

    Deze wijn zal het goed doen bij licht pikante of oosterse gerechten met schaaldieren, vis of kip.
     

  4. 2013 Climbing Pinot Gris 13 % alcohol

    De bleke wijn heeft een licht oranje schijn in de rand.

    De neus van deze wijn is nog jong, meer gesloten dan bij de vorige wijn, maar evolueert snel in het glas. Het boeket van honing en meer appel dan peer met wat citroenzeste vertoont terug een petroleumtoets.
    Deze wijn is zeer aangenaam in de mond, met terug een in toom gehouden aciditeit en redelijk lange afdronk eindigend op een bittertje.

    Wij twijfelden, ondanks het hoger alcoholgehalte dat een gunstiger rijping laat raden, dat deze wijn naar dezelfde kwaliteit van de vorige fles zal evolueren. Maar Michael was overtuigend dat de 2013 de 2009 zal overtreffen. Feit is dat deze wijn in het glas verder open bleef bloeien, … zo lang hij de kans kreeg dan toch …
     

  5. 2012 Cumulus Chardonnay 13% alcohol

    Druiven: 100 % Chardonnay

    Licht strogeel, bijna kleurloos, met een lichte groene schijn.

    Boeket: matig aromatisch, met groene appel en steenfruit zoals witte perzik, ananas en nectarine, een beetje citrus – pompelmoes, hazelnoot, gebak en vanille. Waw-mineraliteit!

    Droog maar vettig-romig in de mond, fruitig met een aangename fraîcheur. De afdronk is fruitig en lang met een stevige bitter.
    Deze wijn kan een dozijn stevig zilte oesters aan en veel meer!
    Ik geef deze wijn 15,5/20 en voel me nog gierig. Een wijn met potentieel. De typische huisstijl even opzij gezet staat deze wijn parmantig te pronken tussen de premier crus van de Chablis.
     

  6. 2009 Roling Pink 13,5 % alcohol

    Druiven: 100 % Shiraz

    Een soort rose dat we echt niet gewoon zijn te zien: ‘Crimson’ in ’t Vlaams: ‘Vermiljoen’

    Het boeket van aardbei, framboos en cassis wordt aangevuld met een lichte kruidige toets.
    De mond vult zich met sappig fruit, aardbei, framboos, kers. De smaak is vol, stevig en verrassend boeiend voor een wijn van 5 jaar oud.
    De afdronk is lang en aangenaam.

    Speciaal!
     

  7. 2014 Climbing Pink 12,8 % alcohol

    Druiven: 88 % Shiraz, 12 % Merlot

    Iets doorzichtiger, eigenlijk fonkelend helder, maar intenser van kleur met iets meer purper dan de vorige.

    De neus, met terug een bom aan fruit, is voor ons meer herkenbaar als een Syrah, met een greep witte peper en een dosis kruidigheid. Rijker, met meer mineraliteit. In de mond is deze jonge wijn aangenaam fruitig en kruidig met een bittertje in de finale. Lange afdronk!

    Na de Bandol-ervaring verzetten deze 2 wijnen onze standaarden voor rosé nog maar eens.
     

  8. 2011 Rolling Cabernet Merlot 14 % alcohol

    Druiven: 72 % Cabernet Sauvignon, 28 %Merlot

    Deze wijn is robijnrood met een licht paarse schijn.
    Een neus van confituur van aalbes, zwarte kersen en pruimen, bosbessen en kruidige toetsen van groen kreupelhout, tabak en munt.
    Deze sappig fruitige, mond vullende wijn met zachte tannine en toetsen van bittere chocolade gaat stevig door tot in de finale.
     

  9. 2009 Climbing Merlot – Magnums 13,5 % alcohol

    Druiven: 95 % Merlot en 5 % Cabernet Sauvignon

    Een somber robijnrode wijn met een lichte evolutie in de rand.

    Ruikt naar kersen, bramen en aalbessen, groenigheid (kreupelhout) en munt en zo, humus en ook tabak. De eik bracht ceder, vanille en rook.
    In de mond wordt het palet van rijp fruit aangevuld met peper en andere kruiden.
    Deze elegante wijn met een ruggengraat van zijdezachte tannines heeft een lange, aangename kruidige afdronk.
     

  10. 2011 Climbing Merlot 14 % alcohol

    Robijnrode wijn met purperen rand, iets minder opaak dan de vorige.

    Het boeket bevat kersen, aalbessen en pruimen en vertoont ook geuren van kreupelhout en van peper.
    In de mond is deze wijn complex, fruitig – we proeven aalbes en bramen - maar vooral peperachtig en groenig kruidig, paprika.
    De tannine komt eerst wat vreemd over, maar hoe langer de wijn aan de lucht is bloot gesteld hoe aangenamer hij wordt.

    Michael bevestigt terug overtuigend dat dit goed komt.
    Deze wijnen komen trouwens juist uit de autokoffer na een lange rit. We kunnen aannemen dat ze niet in ideale omstandigheden worden geserveerd.
     

  11. 2011 Cumulus Merlot 14 % alcohol

    Robijnrood met lichte evolutie in de rand.

    We ruiken vooral kreupelhout, kers, framboos, cassis en tabak.
    In de mond ervaren we een kruidige wijn met smaken van frambozen, bramen en cassis en reeds aardig versmolten eik.
    Deze krachtige wijn heeft veel belovende zachte maar intense tannines die het fruit tot ver in de afdronk dragen.

    Een wijn met potentieel!
     

  12. 2011 Climbing Shiraz 13 % alcohol

    Robijnrood met purperen rand

    Een boeket van rijpe bramen, zwarte kersen, chocolade en vanille, zoute drop en een beetje witte peper. Een tikkeltje rustiek.
    Het boeket zet zich flink door in de aroma’s in de mond.
    De tannines zijn rijp, zacht en aangenaam. De smaak is complex met toetsen van chocolade en eucalyptus. Lange, zachte afdronk.
     

  13. 2010 Cumulus Shiraz 14 % alcohol

    Intens robijnrood met een frisse purperenrand.

    Een warme neus van rijpe cassis, complexe kruidigheid en minerailteit. Een beetje sisal. Rustieke toets.
    Complexe en aangename wijn met smaken van compote van pruimen en zwarte bessen en een aangename kruidigheid.
    De rijpe tannines zijn flink aanwezig en geven deze complexe wijn een goede ruggengraat.

    Deze wijn heeft nog een deftig potentieel voor een mooie toekomst!

Uw verslaggever:
Luc Veracx

WijnGem.Max.
2013 Rolling Sparkling12.7913.00
2013 Rolling Sauvignon Blanc Semillon12.8613.00
2009 Climbing Pinot Gris13.6414.00
2013 Climbing Pinot Gris13.0014.00
2009 Rolling Pink14.2114.50
2014 Climbing Pink14.2915.00
2012 Cumulus Chardonnay14.1414.50
2011 Rolling Cabernet Merlot13.4314.00
2009 Climbing Merlot – Magnums14.9316.00
2011 Climbing Merlot14.4315.00
2011 Cumulus Merlot15.4316.00
2011 Climbing Shiraz15.5016.00
2010 Cumulus Shiraz16.2917.00
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 19 december 2014

Bandol

Bandol: Domaine La Suffrène

  1. Domaine La Suffrène – Blanc AOC Bandol - millésime 2013 14,5° alcohol

    Druiven: Ugni Blanc 50 % Clairette 50 %.

    Helder goudgele wijn met een gouden schittering in de spiegel en een brede glycerolrand. We genieten van een fris, zeer aromatisch boeket van citrus, gekonfijte citroen, ananas, lychees, abrikoos en witte peer.
    Deze wijn is licht vettig maar geeft ons een aangename frisheid die gedragen is door een even aangename bitterheid die zich doorzet in de aromatische afdronk.

    Wij, Vlamingen, zijn deze druiven niet gewoon. Maar we moeten toegeven dat deze wijn heel correct is. En dat is nog te weinig gezegd. Uit onwennigheid werd hij wellicht door de groep onderschat.
     

  2. Domaine La Suffrène – Rosé AOC Bandol - millésime 2013 13,5° alcohol

    Druiven: Mourvèdre 40 %, Cinsault 30 %, Grenache 20 %, Carignan 10 %

    Deze heldere, licht zalmkleurige rosé vertoont een zilveren spiegel.
    We ruiken tegelijk een fruitig en een kruidig boeket, citrus, geel steenfruit, framboos, passievrucht en roze pompelmoes.
    Deze mond vullende – weer licht vettige – wijn is fris en fruitig maar bezit ook de aroma’s van zuiderse, door de zon gekoesterde kruiden (tijm) en een pepertoetsje en een beetje ziltigheid. De afdronk is lang en aromatisch.

    Een buitengewone rosé! Dat spreekt niemand tegen.
     

  3. Domaine La Suffrène- Rouge Tradition AOC Bandol - millésime 2011 15° alcohol

    Druiven : Mourvèdre 60 %, Grenache 20 %, Cinsault 15 %, Carignan 10 %

    Deze sombere kersenrode wijn is opaak tot bijna helemaal in de rand.
    De neus vult met de geuren van rijp rood en zwart fruit, vanille, zuiderse kruidenlucht, drop zoethout en bittere chocolade.
    Een zeer aangename, volle, ronde fruitige wijn. De smaak is afgeladen met de aroma’s van rood en zwart fruit. De rijkelijk aanwezige tannine is zijdezacht. De fruitige en kruidige afdronk is lang en krachtig.

    Goed geprijsd voor een basisproduct, maar dat is dan wel meteen met klasse. De twee vorige wijnen waren ook al van dit niveau.
     

  4. Domaine La Suffrène - Cuvée Les Lauves Rouge AOC Bandol millésime 2011 15,5° alcohol

    Druiven: Mourvèdre 90 %, Carignan 10 %

    Intens kersenrode wijn, opaak, met paarse schijn en een brede glycerolrand.
    Een intens boeket komt op ons af met rijp en gestoofd rood en zwart fruit (confituur van bosvruchten), vanille, bittere chocolade, zuiderse kruidenlucht en leder.
    Deze volle, ronde wijn vertoont een mooi evenwicht tussen de rijk aanwezige zijdezachte tannine en de complexe aroma’s van confituur van bosvruchten, met een lange afdronk op drop en zoethout.

    Deze wijn maakt duidelijk dat de Mourvèdre hier de juiste terroir heeft gevonden om zich tot een specifieke wijn te laten bewerken. Deze wijn overtuigt dat de appellatie ‘Bandol’ er best mag wezen!
     

  5. Domaine La Suffrène - Cuvée Les Lauves Rouge AOC Bandol millésime 2008 14,5° alcohol

    Intens kersenrode wijn, bijna opaak, met paarse schijn en lichte tekenen van veroudering in de rand.
    Terug een brede glycerolrand.
    De aroma’s zijn die van bosvruchtenconfituur, cassissiroop, fruit op alcohol, kruidigheid en tabak. Deze aangename wijn met een boeket van fruit op alcohol vertoont een zeer mooi evenwicht tussen de aangename fraîcheur en de zachte tannine. De afdronk op fruit eindigt op een chocoladebittertje.

    Deze kennismaking met een rijpende Bandol is geruststellend: deze wijn wordt alleen maar beter!
     

  6. Domaine La Suffrène - Cuvée Les Lauves Rouge AOC Bandol millésime 2005 13,5° alcohol

    Sombere kersenrode wijn, terug minder opaak maar met meer evolutie in de kleur.
    Het boeket wordt complexer. Het fruit blijft duidelijk aanwezig, maar er is toast, leer, civet en tabak.
    Ook de aroma’s worden complex, maar zijn vooral elegant: belegen fruit op alcohol en nog steeds een aangename fraîcheur in evenwicht met zijdezachte tannines.

    Boeiend!
     

  7. Domaine La Suffrène- Rouge Tradition AOC Bandol - millésime 1998 14° alcohol

    Intens gekleurde, sombere kersenrode wijn met relatief weinig evolutie in de kleur voor een 16-jarige!
    Het boeket is zeer complex, met humus (bosgrond) en gekonfijte bosvruchten, ceder, maar ook florale (rozen, pioenen), sisal, kruidige en animale geuren.
    De wijn is evenwichtig, complex en elegant. De aroma’s van bosvruchten en rood en zwart pitfruit vinden een goed kapstok in de zachte tannine die zijn werk doet tot ver inde finale.

    Met eerbied uitgesproken: “Prachtige belegen wijn voor een ‘simpel’ basisproduct!”
     

  8. Domaine La Suffrène - Vin Doux Naturel AOC Bandol - millésime 2011 14,5° alcohol

    Intens gekleurde robijnrode wijn, bijna paars met paarse schittering en een stevige glycerolrand.
    De geur van cassis, vlierbessen, laurierdrop en anijssnoep is weelderig en zet zich flink door in de mond. De intense smaken van gekonfijt fruit worden door de zuren en tannines in bedwang gehouden.

    Weer een schot in de roos met de Vin Doux Naturel!
     

Tot slot
Na deze degustatie zal op een wijnbeurs geen enkele Bandolstand meer voorbijlopen zonder te proeven om de bevestiging van de ervaring van deze avond terug te vinden. Ik hoop dat het niet te lang duurt eer ik tussen de stands de naam van Domaine La Suffrène herken en de kans krijg om zo’n cartonneke 2011 naar mijn kelderke te dragen.
Als je na deze avond met hetzelfde gevoel naar huis bent gegaan, geef mij maar een knipoog wanneer we elkaar in het nieuwe jaar weer in de ogen zullen kijken.
Mocht je er anders over denken, dan spreken we misschien eens af om samen een wijnbeurs te doen en klaren we dit misverstand verder uit.
In alle geval wens ik jullie een prettig eindejaar en een goed 2015! Prosit!

Uw verslaggever:
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Domaine La Suffrene AOC Bandol blanc millesime 201313.8315.00
Domaine La Suffrene AOC Bandol rosé millesime 201313.9114.50
Domaine La Suffrene AOC Bandol rouge millesime 201114.5015.00
Domaine La Suffrene AOC Bandol Cuvee Les Lauves rouge millesime 201115.1215.75
Domaine La Suffrene AOC Bandol Cuvee Les Lauves millesime 200815.7516.50
Domaine La Suffrene AOC Bandol Cuvee Les Lauves millesime 200515.8317.00
Domaine La Suffrene AOC Bandol rouge millesime 199815.3016.50
Domaine La Suffrene AOC Bandol vin doux naturel millesime 201115.9117.00
, , , , , , , ,

vrijdag 14 november 2014

Bordeaux Haut Maco Côtes de Bourg

Bordeaux Château Haut Macô, Côtes de Bourg

Ondanks de vervroeging met een week en de late uitnodiging die nauwelijks een week voor de degustatie de deur uit was, waren er toch een 55 wijnvrienden van de Mandel komen opdagen. Omdat de wijnen al jarenlang in onze regio worden verkocht, stond mevr. Mallet er op dat ze aanwezig kon zijn en de wijnliefhebbers van de onze streek kon ontmoeten. Omdat ze dit weekend hier verbleef voor het degustatie bij Topwijnen werd de eerder afgesproken datum in extremis vervroegd.

Zo ontmoetten wij onder de auspiciën van Peter Lesage van Topwijnen de charmante mevrouw Anne Mallet uit Tauriac, in de Côtes de Bourg. Samen met haar broer Hugues runt ze het Château Haut-Macô met een wijngaard van 50 ha, als vierde generatie van deze begeesterde wijnmakersfamilie. Vader Bernard Mallet staat hen nog bij met zijn ervaring en zijn wijze raad.

Deze streek heeft een gunstig microklimaat met iets meer zonne-uren en minder neerslag dan de totale Bordelais. Toch worstelt de benaming Côtes de Bourg met het imago middelmatige wijnen voort te brengen. Dhr. Bernard Mallet heeft er zijn levenswerk van gemaakt om daarmee komaf te maken en te bewijzen dat ze er wel degelijk kwaliteitswijnen kunnen produceren. Het huis wordt nu meestal vermeld binnen de top 3 van de Côtes de Bourg.
De grond en de ondergrond van het bedrijf werden uitvoerig geanalyseerd en er zijn 73 percelen gedefinieerd met specifieke kenmerken om de bewerking en de beplanting te optimaliseren. Château Haut-Macô is beplant met ongeveer 60 % Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon en 10 % Cabernet Franc en een beetje Malbec.
De wijnstokken vertonen na 40 jaar moeheid en sommige sterven af. Daarom wordt jaarlijks ongeveer 1 ha van het domein gerooid en opnieuw beplant.

Voor meer details kan u eens piepen op hun site: zie link boven dit verslag.

Het werd een verticale degustatie, van jong naar oud ,in twee reeksen: de Château Haut-Macô Cuvée Tradtion 2008 tot 2010 en de Château Haut-Macô Cuvée Jean Bernard, van 2006 tot 2010, verwijzend naar de 2 broers uit de vorige generatie.
In de Cuvée Jean Bernard komen alleen de druiven van de beste percelen terecht en wel 80 % Merlot en 20 % Cabernet Sauvignon. De wijn rijpt bijna uitsluitend op nieuwe eiken vaten gedurende 8 à 12 maanden. Er worden daarvoor jaarlijks 120-130 nieuwe eiken vaten gekocht.

De rijping van de Cuvée Tradition gebeurt grotendeels in vaten van 2-3 jaar oud gedurende 6 tot 8 maanden om het fruit tot zijn volle expressie te laten komen. Hij is gemaakt met 60 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon en 5 % Cabernet franc.

In het verslag neem ik beperkt het commentaar over van mevr. Mallet betreffende de klimatologische omstandigheden omdat dit quasi volledig overeenkomt met de beschrijving in het verslag van 11 mei 2012 (Saransot Dupré).

Nog even ter herinnering:
De rode druiven uit de Bordelais en hun typische aroma’s:
Cabernet Franc: groene kruiden, viooltjes, zwarte bessen
Cabernet Sauvignon: cederhout, chocolade, zwarte bessen
Merlot: kersen, pruimen, rozen
Malbec: gedroogd fruit, jasmijn, pruimen
Petit Verdot: peper, specerijen, zwarte bessen

  1. Château Haut Macô Cuvée Tradition 2010 14 % alcohol

    Deze hete zomer had ook nachten waarin het goed afkoelde. Dat zorgde voor de frisheid in de wijn. De druiven kwamen mooi tot rijpheid.

    Deze wijn werd koud gepresenteerd en kwam moeizaam tot zijn recht als de proever er niet de nodige tijd voor nam. Karaferen had misschien een oplossing kunnen bieden. Maar ook de start met een wijn met deze kwaliteit zette velen op een verkeerd been. Onze mond was niet meteen klaar om zoveel geweld juist te waarderen en de punten werden bij het begin te spaarzaam gegeven vanuit de gewoonte dat een avond in kwaliteit stijgend is opgebouwd. Vrienden, de volgende keer alert blijven hé!

    Kleur: Kersenrood met purperen schijn, bijna opaak.
    Neus: Complex, met rood en zwart fruit, kruidig met discrete houttoets.
    Mond: Een volle, krachtige, maar elegante wijn. Goede fraîcheur.
    Vanaf het begin zeer zacht, in het midden een mooie fruitexplosie met kersen en aardbeien. Ook lichte tabak en chocolade zijn al aanwezig.
    Goed volume en een afdronk met fluwelige tannines. Zeer aardig voor een wijn voor elke dag!
     

  2. Château Haut Macô Cuvée Tradition 2009 13 % alcohol

    De druiven kregen dit jaar alles wat ze – of wij - konden wensen.
    Deze Cuvée Tradition rijpte op 20 % inox cuves en 80 % eik van 1 of 2 jaar om het fruitige en soepele van deze mooie wijn tot zijn recht te laten komen.

    Kleur: Nog intenser en meer opaak van kleur dan de vorige.
    Geur: Zwarte kersen en pruimen, viooltjes en vanilleachtige kruidigheid (peperkoek). Mokka.
    Smaak: Attaque van rijkelijk aanwezige, maar mooie tannines. Veel rood en zwart fruit. Het fruit, de alcohol en de chocolade geven de wijn een toets van kersenbonbons.
    Een goed gestructureerde en elegante wijn met krachtige rijpe tannines, die nog zeer jong over komt. Schitterende wijn!
     

  3. Château Haut Macô Cuvée Tradition 2008 12,5 % alcohol

    De meubels worden gered door de ‘été Indien’, maar ook door de goede sanitaire zorg van de wijn-gaard. Er was in deze gecompliceerde millésime een zeer lage opbrengst (36 hl/ha, normaal 50 hl/ha). De wijn werd voor 85% gelagerd op vaten van 1 jaar, om het fruitige en verfijnde karakter te behouden en de houttoetsen in te perken.

    Kleur: Rood, Violet tot bijna zwart, met zeer lichte evolutie in de rand
    Geur: Rode bessen en aardbeien. Kruidige toetsen van kaneel en kreupelhout.
    Smaak: Een sappige, maar stevige en weelderige wijn met goede smaken van krokant rood en zwart fruit, een aangename frisheid en een mooie afdronk op zoethout.
     

  4. Château Haut Macô Cuvée Jean Bernard 2010 14 % alcohol

    In dit droge jaar kregen de Merlots extra water uit de reserve in de grond omdat ze zijn aangeplant op een wat kleiachtige bodem. De Merlots en de Cabernet Sauvignons waren perfect rijp.

    Kleur: Intens kersenrood, bijna zwart, 100 % ingekleurd. De kleurstoffen kleven aan het glas.
    Geur: Een warme en reeds complex: rood en zwart fruit met de kruidige toetsen van sisal en ceder.
    Smaak: Krachtig vanaf de aanzet, blijft deze volle, ronde, elegante wijn op het aangenaam en rijp fruit doorgaan naar de lange finale. De typische fraîcheur is terug aanwezig. Het hout is reeds goed versmolten. Zeer goede wijn.
     

  5. Château Haut Macô Cuvée Jean Bernard 2009 13,5 % alcohol

    95 % nieuwe eiken vaten, 5 % inox cuve

    Kleur: Weer is de 2009 intenser en meer opaak dan de 2010.
    Geur: Rood fruit, bloemig (rozen) maar terug ook aangenaam kruidig met bittere chocolade, peperkoek en een beetje vanille.
    Smaak: Een ronde, volle wijn met veel rijp, donker fruit. Stevige tannines en een mooie frisheid. Het hout is nog niet volledig versmolten. In de afdronk smaken we chocolade. Deze wijn wordt schitterend over enkele jaren.
    Maar nu al LEKKERRRRRRRRR!
     

  6. Château Haut Macô Cuvée Jean Bernard 2008 13 % alcohol

    Kleur: Deze sombere, zeer intens kersenrode wijn met bijna zwarte spiegel vertoont nauwelijks evolutie in de rand.
    Geur: Rijp fruit (bosbes, zwarte bessen, framboos, kers, maar ook floraal (viooltjes) en kruidig met tonen van zoethout en ceder.
    Smaak: Deze complexe, delicate, versmolten wijn heeft een aangename, zachte kruidigheid. Het hout is volledig geïntegreerd. De tannines zijn zijdezacht en de afdronk is fris en lang.
    Mooi op dronk maar bezit nog veel potentieel.
     

  7. Château Haut-Macô Cuvée Jean Bernard 2007 12,5 % alcohol

    In dit koude natte jaar was de meeldauw snel en hardnekkig. De druiven rijpten zeer ongelijk. Er was veel werk in de wijngaard om de druiven te redden en de oogst duurde een maand in plaats van de gewoonlijke twee weken. Men kon niet alles ineens oogsten.

    Kleur: Sombere, lichtjes doorschijnende kersenrode wijn met purperen rand, die nauwelijks evolutie vertoont.
    Geur: De stille fase geeft veel mokka. Verder vooral zwarte bessen en bosbessen. Lichte hout- en florale toetsen. Na walsen gaat de mokka over naar humus en lichte animale geuren.
    Smaak: Volop rijp fruit en aangename frisse zuren. De tannines zijn goed aanwezig. Samen staan ze garant voor de bewaarcapaciteit.
    Deze wijn is al aardig versmolten en geeft een middellange afdronk op koffie.
     

  8. Château Haut-Macô Cuvée Jean Bernard 2006 12,5 % alcohol

    Na de goede lente, de warme juni en juli kwamen de extreem koude augustus en een natte september. Maar deze regio deed het klimatologisch gemiddeld iets beter dan de Bordeauxstreek.
    Er zaten minder kleurstoffen in de pel.

    Kleur: Sombere, licht doorschijnende kersenrode wijn met een kleine evolutie in de rand.
    Geur: Vooral rood fruit (framboos en kers) met vanilletoetsen komen naar voor. Verder zijn er geuren van gegrild brood, chocolade, kruiden (kruidnagel, snuiftabak, menthol) en animale geuren.
    Smaak: Mondvullend vanaf de start. Rijp fruit, een beetje koffie en wat zoethout. Hij is vettig maar niet zwaar. Een middellange afdronk op tabak en koffie.
    De tannines zijn fijn en nog beloftevol voor het bewaarpotentieel.
     

Besluit

De wijnen van Château Haut-Macô zijn allen gemaakt met een mooie evenwicht tussen alcohol, tannine en zuren, ideaal om te serveren bij een gerecht. Ze zijn precies zoals de makers het hebben bestemd. In ieder jaargang opnieuw hebben we dat evenwicht en de hoge kwaliteit kunnen vaststellen. Maar de duidelijke huisstijl leidt hier niet tot een van jaar tot jaar identiek product. Uit de druiven van elke jaargang zijn de specifieke kenmerken maximaal positief benut. We hoorden van Anne dat dergelijk degelijk werk begint met de werken in de wijngaard uit te voeren die de klimatologische omstandigheden, de terroir en de wijnranken op dat moment nodig hebben, verschillend van jaar tot jaar. We hoorden haar begeestering als ze praatte over de zorg voor de gezondheid van de ranken en de trossen tot de vinificatie die begint met de juiste keuze voor de pluk en de triage tot en met alle bewerkingen in de kelder. De sombere kleur hebben deze wijnen waarschijnlijk gemeen met die van de buren, maar door het labeur en de zorg van de familie Mallet steekt Château Haut-Macô uit boven de meeste wijnen van de Côtes de Bourg.
Er mag dan wel wat bezinksel in mijn glas achter blijven, maar ik smaak dat deze ongefilterde wijnen een rijk boeket en mooie aroma’s bezitten!
Straks liggen er zekere enkele flessen Haut-Macô 2009 in onze kelder. En ik hoop dat mijn vrouw de 2010 beter vindt. Dan geef ik haar gul haar zin. Voilà. Zo’n vent ben ik nu eenmaal.

Onze dank aan Peter Lesage voor de tijdige levering vooraf.
Dank aan mevr. Anne Mallet voor haar aanwezigheid en haar toelichting.

Uw verslaggever
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Château Haut Maco Cuvée Tradition 201013.2814.00
Château Haut Maco Cuvée Tradition 200914.0714.50
Château Haut Maco Cuvée Tradition 200813.8514.50
Château Haut Maco Cuvée Jean Bernard 201014.7115.50
Château Haut Maco Cuvée Jean Bernard 200915.4216.00
Château Haut Maco Cuvée Jean Bernard 200814.6416.00
Château Haut Maco Cuvée Jean Bernard 200714.8515.50
Château Haut Maco Cuvée Jean Bernard 200615.0015.50
, , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 17 oktober 2014

Domaine La Gontarde

Geert Claeys is een gedreven wijnliefhebber die samen met zijn Mieke hun droom heeft waargemaakt. Enkele jaren geleden verwierf de energieke vijftiger het ‘Domaine La Gontarde’, 50 ha groot in de paradijselijke omgeving van Visan, een dorp bij Suze La Rousse (wijnuniversiteit) tussen Bolène en Vaison-la-Romaine, in de Côtes du Rhône Villages, de grootste appellation met 16 gemeenten in de Meridionale of zuidelijke Rhône, die hun eigen naam als appellation mogen gebruiken.
Rondom de nog grotendeels te renoveren Mas is 15 ha wijnstokken van 60 jaar oud aangeplant met Grenache, Syrah, Mourvèdre, Grenache Blanc, Ugni Blanc, een zeldzaamheid in de Côtes du Rhône, en Viognier. De 2 ha Viognier plantte hij recent. Bovendien is hij bezig alle weggetjes te omzomen met olijven.

De wijngaarden van het domein liggen vanaf de oever van een riviertje tot helemaal boven een hoge heuvel en overspant zo 3 totaal verschillende terroirs.
Het domein is ook een eiken-truffel-bos en een olijfboomgaard rijk.

Mieke en Geert hopen binnen niet al te lange tijd een 4 tal studio’s te kunnen bouwen op hun domain, boven de caves. Een fijn idee om daar een heerlijke vakantie door te brengen!

Als Oost-Vlaming was Geert vroeger lid van een paar afdelingen van de Vlaamse Wijngilde. Dat was een meevaller, want zonder voorzitter André en wijnmeester Marnik was er voor de andere bestuursleden naast het schenken weinig ruimte voor uitleg over het domein en zijn wijnen. Geert nam zelf het woord en gaf zijn uitleg doorspekt met ‘couleur local’ uit het verre en rurale Visan.

Ook de uitbaters van de nieuwe wijnzaak uit de Kastanjelaan te Tielt,’ La Bouteille d’Amour’, kwamen de sfeer van deze degustatie opsnuiven.
Op de site, zie bovenaan dit verslag, is trouwens de lijst met Vlaamse wijnhandels te vinden die La Gontarde verkopen.

Vanaf de tafel in de verste uithoek van de bestuurstafel was het door het geroezemoes in de zaal moeilijk de commentaren en explicaties van Geert te volgen. Ik dacht nog het verslag uit te stellen tot na een bezoekje aan het domein en eens een verslag met een interview ter plaatse te kunnen afmaken. Maar familieaangelegenheden hebben daar een streep doorheen getrokken. Het betere reporterswerk zal dus voor een andere keer zijn.

Goed dat de avond stipt begonnen werd, want we proefden 10 verschillende wijnen, AOP Côtes du Rhône Villages - Visan.

  1. Domaine La Gontarde - Charme Blanc 2010

    Druif: 15 % Grenache Blanc en 85 % Ugni-Blanc veilles vignes, ouder dan 60 jaar
    Alcohol: 13,5 %
    Kleur: oud-goudgeel
    Geur: complex boeket, ingehouden aromatisch zoals sherry: met geuren van fruit, abrikoos, mango, rozijnen, meloen, lychee, oude appel, mineralig.
    Smaak: evenwichtig vol maar strak droog. Fijne, lichte zuren, een notensmaak met een amandelbittertje in de afdronk.
     

  2. Domaine La Gontarde - Oxygéne Blanc 2012

    Druif: 50 % Grenache Blanc, 50 % Ugni-Blanc

    2012 was een zeer moeilijk jaar. De lange koude winter zorgde voor een late bloei die niet optimaal verliep. Een hittegolf in augustus en zware regen halfweg september teisterden de trossen. De zon van eind september liet toe nog iets te oogsten, maar er was rigoureuze triage nodig om alleen gezonde druiven te kunnen persen.
    Geert onderstreepte het belang van het ongeschonden binnen brengen van de druiven. Bij de pluk worden daarom lage bakken gebruikt om te vermijden dat de druiven gekneusd worden en beginnen te oxideren of de azijnzuurbacterie al binnen laten.
    Voor de witte wijnen werkt hij met het principe van de koude fermentatie om frisheid in de wijn te houden. Maar dit proces begint al met de pluk die begint van bij het eerste ochtendgloren, als de druifjes nog koud zijn van de mist. Dat betekent ook extra zorg om onzuiverheden – zoals de kleine wijngaardslakjes – uit de trossen te houden.
    Maar het laat toe het gebruik van sulfiet te beperken tot 10 ml per 100 l, een twintigste van het maximum dat de Europese regelgeving toelaat.
    Vinificatie: deze wijn is gemaakt volgens de oude stijl van de witte Châteauneuf du Pape, in oude versleten vaten.

    Alcohol:13,5 %
    Kleur: donker oud-goudgeel tot amberkleurige wijn.
    Geur: eerst gesloten in de neus, met sherrytoetsen, complex en met de zurigheid van een wijnkelder. Na walsen komen geuren van abrikoos, acacia, laurier en mineraliteit naar boven.
    Smaak: de smaak is zuiver, evenwichtig en droog. De fijne zuren dragen een aangename perziksmaak.
    We ervaren een zeer lange, aromatische afdronk.
    Deze wijn zal goed staan bij asperges en Comté-kaas.
    Hij werd volgens Geert door een gerenommeerde kok zeer treffend gecombineerd met een gerechtje van venusschelpen met gerookte groene kool.
     

  3. Domaine Gontarde – Don Juan Rosé 2011 – Médaille d’ Argent in Vinsobre

    Druif: 75 % Syrah 25 % Grenache Noir
    Alcohol: 15 % Kleur: diep rose-rood
    Geur: Fris, peer, appel, mineralig, na walsen ook groene, vegetale toetsen, rode bessen en frambozen. Hij doekt mij denken aan de rabarberwijn die in vroeger maakte.
    Smaak: Vettig, vol, krachtig, evenwichtig, haast een rode wijn.
    De aroma’s zijn complex, tanninerijk, maar we vinden terug die ingehouden aromatische structuur waarin we appel en peer en confituur van rode bessen en van bramen vinden.
    Dit is een rosé voor aan tafel bij salades, wit vlees, pizza of bij de oriëntaalse keuken.
     

  4. Domaine La Gontarde – Enfant Terrible ELLE 2011

    Druif: 100 % Grenache Noir
    Terroir: “Terroir Montagne"
    Alcohol: 14 %
    Kleur: intens robijnrood met een minimale evolutie inde rand
    Geur: een warm boeket van gestoofd rijp zwart fruit, vlier en bramen, en toetsen van rode bessen en peper.
    Smaak: er is een evenwicht tussen de aangename, fijnen zuren en de zachte tannine. De smaken van zwart fruit blijven aanhouden in de lange, warme, fruitige afdronk.
    Deze wijn is op dronk.
     

  5. Domaine La Gontarde - Enfant Terrible LUI 2011

    Druif: 100 % Grenache Noir
    Terroir: "Terroir Montagne"
    Alcohol: 14 %
    Kleur: Deze wijn is gekleurd zoals de vorige, maar iets meer opaak en met een meer uitgesproken frisse purperen rand.
    Geur: Ondanks het vergelijkbare alcoholgehalte komt deze wijn minder ‘warm’ over. Compote van zwart en rood fruit, een stevige kruidigheid van laurier en drop en zoethout en de mineraliteit en de lichte animale geuren confronteren ons hier met een meer stevige wijn.
    Smaak: Er is een mooi evenwicht tussen de levendige zuren en de tannine, een mineraliteit en smaken van zwarte chocolade.
    Deze wijn gaat nog enkele jaren mee.
     

  6. Domaine La Gontarde Essentiel 2010 - Médaille d' Argent in Macôn

    Druif: 80 % Grenache Noir, 15 % Syrah en 5 % Mourvèdre
    Terroir: argilo-calcaire bodem met veel keien van de lager gelegen percelen.
    Vinificatie: 80 % heeft 12 maanden op eikenhout gelegen en 20 % inox vaten (of eerst alcoholische gisting op inox)
    Alcohol: 15 %
    Kleur: intens kersenrode tot licht robijnrode wijn.
    Geur: eerst eerder gesloten, na walsen met rode en zwarte bessen, bramen, hout, laurier, kruidenmengeling, chocolade, menthol.
    Smaak: presente maar zachte tannines, vol en stevig. Een mond vol fris fruit. De afdronk is lang, fruitig en kruidig.
    Geert noemt het zijn ‘gezelligheidswijn’.
     

  7. Domaine La Gontarde Grand Amour 2010

    Druif: 65 % Grenache Noir, 20 % Syrah, 15 % Mourvèdre
    Terroir: Vinificatie: 12 maanden eiken vaten
    Kleur: diep rood
    Geur: warm, donkerrood fruit, kruidig
    Smaak: fruit, aangename tannines, mooie afdronk
     

  8. Domaine La Gontarde Femme Fatale 2011

    Terroir: argilo-calcaire bodem met veel keien
    Blend van 60 % Grenache Noir, 30 % Syrah en 10 % Mourvèdre
    Alcohol: 14,3 %
    Vinificatie: 15 maand rijping op eiken vaten
    Kleur: opake, diep purperrode wijn.
    Geur: een geurbom van rijp zwart en rood fruit (bramen, aardbeien) maar ook vijgencompote, zoethout, aards (humus), kruiden (garrigue) laurier en een steeds sterker wordend rustiek ‘vuilputje’.
    Smaak: rond, vol en breed, met zijdezachte tannine en een rijk en aangenaam palet aan fruit en kruiden, met een lange finale.
    Zwoel, vol, krachtig en soepel tegelijk: doet deze wijn denken aan Châteauneuf-du-Pape Deze wijn zal zijn mannetje staan bij een gegrild stuk rood vlees of een pittige stoofschotel.
     

  9. Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2011

    Terroir: argilo-calcaire bodem met veel keien van een hoger gelegen perceel
    Druif: 50 % Grenache Noir en 50 % Syrah
    Alcohol: 14 %
    Vinificatie: 15 maand rijping op eiken vaten
    Kleur: egaal donker purperrood met een rand die nog meer opaak is dan bij de vorige wijn.
    Geur: zeer expressief met rijpe bessen, florale geuren van pioenroos en viooltjes, menthol, staldeur, chocolade, laurier
    Smaak: rond, vol en breed, een krachtige wijn met nog meer kruiden en ‘materie’ dan de voorgaande. Zeer lange afdronk.
    Ongetwijfeld heeft deze wijn nog een mooie toekomst voor zich.
    Daarom zal deze wijn vlees met meer karakter, zoals een stukje pelswild, goed begeleiden.
     

  10. Domaine La Gontarde - Coin Perdu Tardive 2010.Vin doux sec

    Druif: Grenache Blanc / geoogst op 1 dec - 2000 kg ingedroogde druiven
    Vinificatie: op eikenhouten vaten van Malartic La Gravière.
    Kleur: amber
    Geur: deze wijn toet denken aan een vin de paille of een Hongaarse Tokay. In de neus domineren de geuren van rozijnen, honing, nootjes, zoete cognac.
    Smaak: Een aangename aciditeit zorgt dat deze wijn helemaal niet plakkerig over komt. Voor de rest proef je wat je eerder kon ruiken. Een lange afdronk.
    Zeer lang bewaarpotentieel.

    Geert noemt het zijn vin doux ‘sec’, een contradictie die het juist samenvat.
     

Slotwoord

Grenachewijnen worden doorgaans fris en jong gedronken. Domaine La Gontarde heeft ons wijnen geschonken met veel fris fruit, maar ook met een ingehouden aromatische complexiteit en met een even fruitige afdronk. Ze staan ver af van de soms saaie, ‘warme’ wijnen met verbrande tannines uit de Rhône.
Het was boeiend de invloed van de verschillende bodems van het domein op de wijn te ervaren. Hoe later op de avond, hoe duidelijker het werd dat Geert als wijnboer, met zijn academische kennis en liefde voor het beroep, de fruitige blends van overheersend Grenache een eigen stijl weet op te leggen. Daar zijn de zorg voor zijn druivenstokken en zijn oogstmethode ongetwijfeld niet vreemd aan. Zijn wijnen hebben ondanks het alcoholgehalte een fris boeket en aangenaam aroma met zijdezachte tannines. In de hogere klasse zijn ze vol, rond en complex.

We wensen Mieke en Geert ook alle geluk toe met de realisatie van hun B&B. Verschillende vrienden van de Commanderij ‘De Mandel’ zullen op de weg naar de Méditerrané ongetwijfeld in Visan afstappen om te kijken hoe Geert en Mieke het daar allemaal voor mekaar krijgen. - Tot weerziens!

Een extraatje over de druivenrassen van Domaine La Gontarde: wat brengen zij aan boeket en aroma in de wijn?
Grenache Noir: bramen, frambozen, groene kruiden, specerijen
Mourvèdre: bramen, rode bessen, specerijen
Syrah: bramen, peper, zwarte bessen
Ugni Blanc: citroen, groene appel, noten
Grenache Blanc: dille, groene appel, perzik
Viognier: bloemen, perzik, abrikozen

Uw verslaggever
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Charme Blanc 201012.2113.50
Oxygène Blanc 201213.7115.00
Rosé Don Juan 201113.5014.00
Enfant Terrible-Elle14.5715.50
Enfant Terrible-Lui14.9315.50
Essentiel 201015.3616.00
Grand Amour 201016.0717.00
Femme Fatale 201115.7916.50
Grand Seigneur 201116.2916.50
Le Coin Perdu14.9316.00
, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 26 september 2014

Champagne Henriet Bazin à Villers-Marmery

Champagne Henriet Bazin à Villers-Marmery

Merci, Marie-Noêlle et Nicolas, pour votre présence et les explications!

De internetsite van het domein vind je hierboven het verslag.

Op de startavond van ons 27-ste gildejaar verwelkomt voorzitter André Manhaeve dhr. en mevr. Nicolas Rainon en zijn echtgenote Marie-Noëlle Henriet van het champagnehuis D. Henriet-Bazin.

De familie bewerkt sinds 5 generaties bijna 6 ha wijngaarden, gelegen op de noordoostelijke helling van de Montagne de Reims. Hun 36 percelen zijn verspreid over 3 dorpen: Verzenay et Verzy, gebieden geklasseerd als Grand Cru voor de Pinot Noir en Villers-Marmery als Premier Cru voor de Chardonnay. In dit gebied van heuvels met bochtige valleien sluiten de wijngaarden aan bij de dorpskernen. Verzenay et Verzy schragen zich hogerop tegen de bossen aan en zijn eerder noord en noordoostelijk dan oostelijk georiënteerd, terwijl Villers-Marmery lager ligt, volop tussen de wijngaarden. Dit is het enige dorp in deze regio dat voor 99 % beplant is met Chardonnay. De percelen daar zijn volop oostelijk georiënteerd.
De bodem bestaat uit leem waarin het krijt naar boven komt. De druivenstokken worden gedwongen zich diep in het losse krijtgrind te graven. Tussen de jonge stokken staat gras dat het regenwater in de doorlaatbare klak snel wegkaapt, in concurrentie met de druivenstokken. Met diepe ploegmessen warden de zijwortels van de druivenstokken regelmatig doorgesneden.
Het dieper gelegen grondwater is verzadigd van mineralen uit het krijtgrind. Van opleiding geoloog, hecht dhr. Rainon bijzonder veel belang aan het maximaal bespelen van dit aspect van de terroir. Dit compenseert de moeilijke oriëntatie van hun percelen ten opzichte van de zon en bezorgt deze champagnes met een bijzondere fraîcheur ook nog een stevig mineraal boeket en structuur, kenmerkend voor al de champagnes van het huis Henriet-Bazin.

De familie Bazin bezit een wijnpers van het type Bücher die 4000 kg druiven ineens perst. Na de klaring door afkoeling wordt de most in geëmailleerde stalen tanks gepompt voor de alcoholgisting en eventueel voor de malolactische gisting (niet bij champagne 7!). Van halverwege maart tot halverwege april van het volgend jaar worden de stille wijnen gebotteld.
Voor de reservewijnen maakt de familie zoals bij de sherry gebruik van een solerasysteem, opgebouwd sinds 1968.
Na toevoeging van de liqueur de tirage worden de flessen op latten gelegd om te rijpen gedurende 36 maanden of 60 maanden.
Ongeveer 6 maanden voor de verkoop wordt bij het ‘dégorgement’ de expeditielikeur toegevoegd.
De brut kreeg 8 of 9 gram suiker per liter toegevoegd, de extra brut slechts 5 gram. De demi-sec kreeg 35 gram per liter.

We proefden op deze degustatie 9 champagnes, allen uit deze drie dorpen van de Montagne de Reims, waaronder 3 millésimés, een rosé en een opmerkelijke frisse demi-sec. De gemiddelde puntenscore laat een aangehouden zeer hoog niveau zien en bevestigen alleen maar wat ook op de site is te lezen!

Luc Veracx
Verslaggever

  1. Champagne Cuvéé Blanc de Noirs Grand Cru Extra Brut (vendanges 2008)
    100% PINOT NOIR van het jaar 2008 / dosage met 5g/l
    Afkomst: VERZENAY et VERZY

    Bleek geelgoud met een geelgouden spiegel. Levendige fijne belletjes.
    De neus is typisch voor van een Pinot Noir. Eerst hebben we de kruidige pruimpjes, oude appel, zoethout, een zwoele bloementoetsen en een zachte mineraliteit van krijt.
    Daarna wordt het bloemenboeket voller, lelies en violetten, en ruiken we ook zwarte bessen, bosbessen, gekonfijte vruchten zoals ananas en perzik, krokante broodjes en ziltigheid.

    Soepel en fris, maar de volle fruitsmaken zijn vanaf de meet sterk aanwezig, gedragen door een zuivere zuurtegraad en de minerale ruggengraat.
    Dit is een stevige maar even elegante champagne, met zeer aangename, volle aroma’s van fruit en gebak die in een verre finale mooi versmolten uitdoven.

    We drinken deze champagne van begin tot einde van een maaltijd, bij tapenades, bij gerechten waarin gedroogde vruchten en gekonfijt fruit zijn verwerkt, terrines met zoetigheid, bij recepten met stevige sausen en kazen met volle smaak.
     

  2. Champagne Cuvée Blanc de Blancs Premier Cru Brut
    100% CHARDONNAY, waarvan 70% van het jaar 2010 et 30 % uit de reservewijnen./ dosage van 8 g/l
    Afkomst: VILLERS-MARMERY

    Deze champagne is licht geelgoud van kleur met licht geelgroene spiegel. Heel fijne belletjes geven een zachte mousse die in lijntjes omhoog stijgt.

    In de aanzet ruiken we citronella, acacia, iets kruidigs (kruidnagel) ziltigheid, en terug duidelijk de mineraliteit. Daarna komen appel, citruszeste, zuivelgeuren, kruidenthee en hazelnoot naar voor met een groeiende aanwezigheid van de mineraliteit.

    De eerste smaak is aangenaam fris, soepel en verfrissend. De toetsen van witte perziken, appel, pompelmoes gedragen door de minerale ruggengraat geven een aangename fraîcheur.

    Deze champagne komt zeer zuiver en fruitig over met een stevige zilte mineraliteit waarin de aroma’s van citroenmelisse en pepermunt aanhouden tot in de afdronk.

    Dit is de perfecte begeleider van frisse en zilte gerechten, recht uit de zee: oesters, fruits de mer, vis aangezet met citroen, peper en zeezout.
     

  3. Champagne Cuvée Sélection de Parcelles Brut Premier Cru
    50% PINOT NOIR – 50 % CHARDONNAY waarvan 70% van de oogst van 2009 en 30 % reservewijnen / dosage met 8 g/l.
    Afkomst: wijnstokken van 20 tot 53 jaar oud in VERZENAY et VERZY (Pinot Noir) en in VILLERS-MARMERY (Chardonnay).

    We zien een bleek geelgouden champagne met licht groene schijn. De fijne belletjes trekken levendige lijntjes in het glas.

    In de eerste fase is de minerale neus typisch voor de kalkrijke ondergrond is ook kruidig (lonicera) en bloemig (linde).
    We nemen een koekjesgeur waar, zoete citroengeuren en zeer rijpe kiwi.

    Daarna worden de kruidige tonen sterker, de geur van de cassisbladeren, noten maar de mineraliteit overheerst en vertoont ook iets ziltigs. Het geheel komt zeer fris over.

    In de mond is hij soepel en verfrissend met een zekere rondeur. De frisse smaken van rijp fruit, steranijs, en acacia zijn mooi in evenwicht met de mineraliteit. De afdronk op rijpe citroen is zeer aangenaam.

    Dit is een champagne die het goed zal doen bij schaaldieren, zoals gekookte garnalen en scampi’s. Ook bij simpele kruidige visgerechten als chevice of gravlax of warme visgerechten geserveerd met eenvoudige groentebereidingen of sausen zoals op basis van cresonnette, of met gefrituurde prei.
     

  4. Champagne Cuvéé Blanc de Noirs Brut Grand Cru
    100% PINOT NOIR, 70% van 2010 et 30 % van reservewijnen / dosage van 9 g/l
    Afkomst: VERZENAY et VERZY

    Goudgele champagne met een parelmoeren spiegel. Fijne belletjes met een delicate bruising.

    In de neus domineren sterk de geuren van toast, boter, amandel, hazelnoot, honing. We ruiken zwarte bessen, kruidige pruimpjes, gekonfijt fruit, ananas, mango, zoethout, maar ook hooi en kruiden als zwarte peper en foelie en een bloemengeur van pioenen.

    In de mond is deze champagne intens en weelderig. Ze is mollig maar fruitig en fris bruisend. De mineraliteit en de aciditeit gaan mooi samen. De sappige, vineuze aroma’s van fruit, meidoornhoning en pioenrozen gaan lang mee in de afdronk.

    Een mooie, volronde maar elegante, fruitige champagne om een diner van begin tot einde te begeleiden, van gegrilde hapjes met kaas en gedroogde vruchten en fruit, over delicaat kruidig bereid wit vlees tot verfijnde kazen en desserts met gekonfijt fruit.
     

  5. Champagne Blancs de Blancs Brut Cuvée Marie-Amélie Millésime 2008 Premier Cru
    100 % CHARDONNAY ‘vieilles vignes’ van ongeveer 52 jaar oud / dosage van 9g/l
    Afkomst: VILLERS-MARMERY

    We zien een licht geelgouden champagne met eenvoudige geelgouden schijn zonder teken van evolutie. We zien terug zeer fijne belletjes die in mooie lintjes persistent omhoog rijzen.

    De eerste neus is typisch voor Chardonnay met opvallende amandel. Ook de mineraliteit valt terug op, maar naast het zilte krijt vinden we ook doyennépeer en een pepertoetsje (witte peper). Later vinden we weer de lonicera, maar ook complexere plantengeuren, citronella, en de sterker wordende mineraliteit en een flinke ziltige toets.

    De aanzet in de mond is fris, aangenaam verfrissend en soepel. Nog meer in de mond dan in de neus vinden we de dominante mineraliteit, een mooie en aangename fraîcheur en de krijt-ziltigheid. Wit fruit, perzik, en een toets pepermunt zorgen voor een aangename lange afdronk.

    In deze Cuvée Marie-Amélie 2008 vinden we een champagne van een goed jaar, een rijke terroir en zeer goed geproduceerd. Hij zal een uitstekend aperitief champagne zijn, waarbij de eerder ziltig – zoute hapjes goed tot hun recht zullen komen. Oesters in alle vormen horen er zeker bij, ook tartaar van vis of coquilles.
     

  6. Champagne Carte d’Or Brut Millésime 2007 Premier Cru
    60% PINOT NOIR – 40 % CHARDONNAY / dosage van 8g/l.
    Afkomst: VERZENAY et VERZY en VILLERS-MARMERY.

    Deze champagne is goudgeel van kleur met een licht goudgele spiegel. Er is een zeer lichte evolutie in de kleur. De fijne belletjes stijgen op in fijne lijntjes.

    De eerste geuren geven toetsen van linde, citroenmelisse, gebak en gele perzik vrij. Ze evolueren naar geuren van pruimen, doyennéperen, kersen, munt (peper-), florale en kruidige geuren. Na een tijdje ruiken we ook cassis, hazelnoot, oude appel en abrikoos en roze pompelmoes. Er is een zilte ioodtoets.

    In de mond is hij aangenaam fris en zacht tintelend. Een klein bommetje van fruitsmaken schaart zich rond een ruggengraat van zure grapefruit. De mineraliteit typisch voor de kalkgrond vult het plaatje op een aangename manier aan en draagt de fruitsmaken mee in een lange afdronk met een licht zilte smaak.

    Een frisse maar volle champagne, mooi als aperitief met stevige hapjes, maar ook als begeleider van complexere visgerechten of wit vlees met kruidige, fruitige sausen of kaassausen.
     

  7. Champagne Grand Cru Millésime 2006 Brut
    70% PINOT NOIRS en 30% CHARDONNAY / zonder malolactische gisting! / dosage met 8 g/l
    Afkomst: VERZENAY et VERZY

    Bleek goudgele champagne met strogele spiegeling. Er is nauwelijks veroudering te zien. De belletjes zijn fijn en houden aan in een mooie lintpareling.

    De lactische neus heeft de geur van appelcompote op een krokant broodje. Ze is kruidig, bloemig en fruitig met toetsen van munt, zwoele bloemengeur van kerkrozen, van marsepein en kaneel, van rijpe appel, zwarte bessen en met een zilte toets.

    Voor een 8-jarige heeft deze champagne een mooie fraîcheur. De smaak is versmolten, elegant en rijk, met tonen van appelcompote en confituur van perzik en pruimen, gedragen door de goede structuur van zuren en mineraliteit. Deze structuur zet zich goed door in de afdronk met een mooie finale.

    Deze stevige maar elegante champagne zal van voorgerecht tot dessert schitteren bij zoute en kruidige voorgerechtjes, gerechten met karaktervolle sausen en gerijpte zachte kazen.
     

  8. Champagne Rosé Brut Grand Cru
    50 % CHARDONNAY en 50 % PINOT NOIR waarvan 19% rode wijn, gemaakt via de maceratietechniek, voor 100% van het oogstjaar 2010 / dosage met 8 g/l
    Afkomst: VERZENAY et VERZY

    We zien een frisse frambozenkleurige champagne met een lichte oranjeschijn in de spiegel. De fijne belletjes stijgen rijkelijk op.

    De fruitigheid domineert in de neus. We ruiken zure kers en cassis, framboos, maar ook citrusgeuren, toastgeuren en een duidelijk aanwezige mineraliteit. De Pinot Noir brengt ook een lichte bloemengeur en warme kruidige toetsen (kruidnagel en zwarte peper, drop) en gekonfijt fruit.

    De smaak is fris en mond vullend. Intense smaken van rood en zwart fruit vullen de mond: we proeven cassis, frambozen en kersen en een aangenaam, licht citrusaroma. De zuurtegraad en de mineraliteit dragen deze champagne.

    We hebben een lange afdronk op tintelend frisse fruittonen. Deze champagne kan aan tafel gedronken worden bij koude kruidige bereidingen maar ook warme bereidingen met fruit of fruitige sausen.
     

  9. Champagne Blanc de Blancs Demi-sec
    100% CHARDONNAY waarvan7 0% van het oogstjaar 2010 et 30 % uit de reservewijnen opgebouwd sinds 1968 (volgens het solerasysteem) 4215 flessen werden gebotteld op 3 april 2011 / dosage met 37 g/l
    Afkomst: VILLERS-MARMERY

    Deze champagne is helder geel en heeft een licht roodgouden schijn.

    De eerste geuren zijn zacht fruitig, rijpe witten druiven, rozijntjes en gele pruimen. Naast de kruidige honinggeur komt ook nog een plantaardig kruidigheidje.

    De geuren zetten zich fris maar vol door in de evenwichtige smaak die draait rond zacht rijp fruit. De afdronk is lang en beklijvend met een finale op rijp geel steenfruit.

    Helemaal geen plakkerigheid in de buurt waar te nemen!

    Dit is een champagne om gebak met fruit en slagroom te begeleiden, alles waarin vanillesuiker en gedroogd fruit is verwerkt.

WijnGem.Max.
Champagne Cuvée Blanc de Noirs Extra Brut, vendanges 2008, Grand cru14.3615.00
Champagne Cuvée Blanc de Noirs Extra Brut, vendanges 2008, Grand cru14.5015.50
Champagne Cuvée Sélection de Parcelles Brut, Premier Cru, Assemblage 2009 + vins de réserve14.1414.50
Champagne Cuvée Blanc de Noirs Brut, Grand Cru, Assemblage 2010 + vins de réserve15.2115.50
Champagne Blancs de Blancs Brut Cuvée Marie-Amélie, Millésime 2008, Premier Cru15.5716.50
Champagne Carte d’Or Brut, Millésime 2007, Premier Cru15.5016.00
Champagne Grand Cru, Millésime 2006, Brut16.2917.00
Champagne Rosé Brut Grand Cru, Assemblage 2010 + vins de réserve14.3615.00
Champagne Blanc de Blancs Demi-sec, Premier Cru, Assemblage 2010 + vins de réserve14.2916.00
, , , , , , , , , , , , , , , ,